Sommerøltest 2017

Kalenderen sier det er sommer, selv om ikke gradestokken er helt enig i hele landet. Vi følger kalenderen og tester sommerøl. Vinner er kåret, men beskrivelsen er minst like viktig for at hver og en skal finne det ølet som passer best.

Sommerøltest 2017

Noen av de sikreste tegnene på at sommeren endelig har ankommet i et land med så variabelt sommervær som vi har i vår del av verden er at vi flokker oss sammen for å drikke øl utendørs, at valget gjerne faller på noe lysere og friskere enn ellers i året, og at de fleste aviser og magasiner har en kåring av sin utvalgte favoritt av sommerølene. Tradisjon tro ønsker Ølportalen å gjøre sin sommerøltest litt annerledes enn de fleste sommerøltestene. Vi har derfor i år valgt å kun teste øl i polstyrke, siden de fleste avisenes sommerøltester konsentrerer seg om butikkstyrke, eller klasse D om du vil være litt mer formell.

Med den enorme utviklingen i ølindustrien de siste årene, både når det gjelder bredde av sortiment og bryggerier, sesongbetonte brygg og ikke minst mer kresne kunder, er det ikke lenger like vanlig som før at man brygger en lettdrikkelig utgave av et eksisterende øl, slenger på «Sommer» foran navnet på ølet, og legger et maritimt bilde på etiketten for å forsyne befolkningen med øl i sommermånedene. Sesongbetonte brygg har blitt vanligere til alle årstider, og hva som er et «sommerøl» er ikke nødvendigvis like lett å gjette av navn og etikett som før i tiden. Vi har derfor latt det være opp til bryggeriene hva de definerer som sommerlig øl og ville melde på til sommerøltesten i år.

Kriteriene for påmelding var:

  • Brygget skal være av polstyrke (over 4,7%) med landsdekkende tilgjengelighet.
  • Kun norskproduserte øl kan delta.
  • Maksimalt to forskjellige innleverte brygg fra hvert bryggeri.
  • Ølet skal av bryggeriet defineres som sesongbetont og være ment å passe til årstiden.

Innenfor disse rammene har bryggeriene stått fritt til å melde på de ølene de ønsket.

Om sommerøltesten:

Ølportalens smakspanel, bestående av et knippe selverklærte ølhunder, reiste ut av byen til en hemmelig adresse i skogen for å gjennomføre testen. De slapp å ha bind for øynene da de ble kjørt ut. De deltagende ølene var fraktet ut til testlokasjonen i forkant slik at flaskene fikk kjølt seg ned og stått i ro en stund for å minimere bunnfall i glassene etter transport og postgang. Bortsett fra arrangøren kjente panelet lite til hvilke bryggerier og øl som deltok. Testen foregikk på dagtid dagen etter ankomst for at alle skulle være uthvilte etter en solid kombinert frokost og lunsj.

Om smakingen:

Smakingen ble gjennomført som en blindtest slik at eventuelle bryggerispesifikke fordommer eller preferanser ikke skulle påvirke sluttresultatet. Store mengder vann og kjeks ble fortært underveis for å nøytralisere smaksløkene, og brorparten av hver slurk ble spyttet ut igjen for at ingen skulle bli i litt for godt humør når det nærmet seg de siste ølene og senke kriteriene for karaktersetting.
Til hver øl er det gitt karakter for utseende, aroma, smak og sommerfølelse. Utseendet på ølen gjør lite utslag på totalscoren, men er med for å kunne differensiere mellom et vakkert og et uappetittlig øl som ellers scorer helt likt. Ølets aroma er vektet høyere enn utseendet, mens det er de to karakterene for smak og sommerfølelse som har høyest betydning for totalresultatet.

I denne testen har vi ikke fått dekket alt sommerlig øl i vårt langstrakte land, men konklusjonen vår etter å ha smakt oss gjennom de deltagende ølene er klar: Sommeren 2017 vil være en herlig årstid for ølinteresserte! Her mangler det ikke på kvalitet og kreativitet fra de norske bryggeriene!
Jevnt over er det høy kvalitet på ølet, og i mange tilfeller er det små marginer som skiller. Likevel er det seks brygg som hevder seg og som vi ønsker å presentere i rangert rekkefølge fra 1 til 6. De resterende ølene presenteres alfabetisk under topplisten fordi det stort sett er veldig jevnt, og det er nok uansett ingen som printer ut en 14.plass og henger den opp til pynt i bryggerilokalene.

Så la oss komme til saken, tenker du nå, hvem vant og hvordan var de forskjellige ølene? Jepp, listen og beskrivelsene kommer nå! Beskrivelsene av hver øl er sammensatt av panelets notater underveis, samt diskusjon om hver øl under testingen.

 

#1: Ægir Kveite

Witbier – 5,5%
Best i Test! Vinneren av årets beste sommerøl er ingen ringere enn Ægir Bryggeri med sin Kveite Witbier!
Kveite er tåkete, gyllen, med et pent tynt skumlag. Den har en frisk sitrusfruktig aroma med nykvernet koriander, blomster og et hint av marsipan. Koriander går igjen i smaken som ellers består av appelsinskall, pastinakk, selleri og blomstereng. En crisp og tørr avslutning med en morsom krydder- og fruktettersmak. Av testpanelets fem deltakere hadde hele tre stykker gitt denne høyest totalkarakter da poengene var talt opp. Hos de to resterende deltakerne endte den på henholdsvis delt andre plass og femte plass. Vi synes derfor det er tydelig at vi her har en verdig vinner. Denne ølen gir en veldig god sommerfølelse, og det eneste vi savnet under testen av Kveite var en brygge ved sjøen å sitte på mens vi nøt den. Det tar vi på egen kappe at vi ikke hadde! Vi gratulerer Ægir med å ha brygget sommerens beste øl!

#2: Bådin Rensåsen Remix 07 – Mango & Pasjonsfrukt

Pale Ale – 6,9%
Det var jevnt i toppen, og rett bak vinneren endte Bådin med sin Rensåsen Remix 07 – Mango & Pasjonsfrukt.
Ølet har en mørk ravfarge, lett tåkete, med en lysebrun skumtopp. Aromaen har en sjelden balanse mellom sødme og fruktighet og består av jordbær, mango, pasjonsfrukt og lynghonning og er rett og slett fantastisk. Ingen av de andre ølene var i nærheten av den sammenlagte poengsummen denne scoret på aroma. Smaken består av tropisk frukt, jordbær, moreller og stikkelsbær, samt rabarbra som gir en veldig fin syrlighet mot humlebitterheten. Gratulerer til Bådin med andreplassen!

#3: Balder Harald Hårfagre-Øl

Fruktøl – 5,7%
Med Harald Hårfagre-øllet sitt kapret Balder Brygg tredje plass! Ølet har en innbydende rødbrun farge dekket av et lett skumlag. Aromaen består i høy grad av bringebær med et svakt floralt preg og hint av lime. Bringebærene er godt tilstedeværende i smaken også, akkompagnert av plomme, klementin og blomstrete humle. Bærsmaken balanseres av en svak marsipanaktig sødme.
Dette er en veldig trivelig sommerøl, og var den soleklare favoritten til en av personene i testpanelet på tre av fire områder. Gartulerer Balder Brygg!

#4: Bådin Træna Hawaii

Pale Ale – 5,6%
For fjerdeplassen i sommerøltesten beveger vi oss tilbake til Bodø og Bådin, med deres pale ale Træna Hawaii.
Den er ganske uklar i glasset, bronse/ravfarget, med en lav skumtopp. Alle i panelet fikk en del sedimenter i glasset.
Den innbydende aromaen er litt av en fruktkurv! Her finner vi nektarin, fersken, markjordbær og mango i store og friske mengder.
Smaken har en forfriskende humleprofil, og kan by på aprikos, appelsinblomst, fersken og mandarin. En lett bitterhet gir fruktsødmen god balanse. Dette er en veldig hyggelig øl å nyte i sommervarmen!
Smaksmessig scoret denne ølen like høyt som vinneren, men sommerfølelsen greide den ikke like bra, og sedimentene trakk nok ned utseendet litt. Uansett, med Træna Hawaii har Bådin med sine to deltagende øl sikret to plasser i Topp 4 – Det står det respekt av!

#5: Lervig SuperSonic

Imperial IPA – 8,5%
Lervig Aktiebryggeri stilte med testens eneeste dobbel ipa, nærmere bestemt deres SuperSonic, som basert på panelets karakterer er testens definitivt peneste øl. Den er dyp varm oransje, moteriktig tåkete, med en lett skumtopp. Aromaen er kraftig humlet med friske granskudd, nyskrelt appelsin og gress. Smaken har også et tungt humlepreg og består av tropiske frukter, granskudd, og søtpotet, balansert med en juiceaktig sødme. Dette er en skikkelig humlebombe! Vi gratulerer Lervig Aktiebryggeri med en velfortjent femteplass!

#6: E. C. Dahls Eksperimentserie Kyoto

Fruktøl – 9%
Sjetteplassen går til et øl som skilte seg veldig ut fra resten, både i smak og ved å være testens sterkeste øl. E. C. Dahls Kyoto har en pen og uklar gulfarge litt i retningen av leskedrikken Solo, med et tynt skumlag på toppen. Ananas dominerer både i aroma og smaksbildet. I aromaen er ananasen supplert med aprikos, pasjonsfrukt, stikkelsbær og en anelse lime. Smaken inneholder foruten ananas en del aprikos, mango, svisker og ørlite grapefrukt. Smaken er delikat og sursøt. Assosiasjonene går i retning av både sommerdrink med paraply og cider. Til tross for styrken vi alle kjente var der var vi samstemt i at dette kan vi gjerne drikke mer av i sommervarmen!

 

De resterende ølene som deltok i testen presenteres her i alfabetisk rekkefølge:

 

Aja Miessemannu

Helles Bock – 6,5%
Fra Aja Bryggeri kommer testens eneste Helles Bock, som mange kanskje vil mene er et spenstig valg av sommerøl.
Utseendet er klart og gyllent, det minner litt om eplejuice, med et lavt skumlag som forsvinner fort. Aromaen er dominert av epler, med et bakstaktig preg som bringer tankene til eplekake. Smaken er røde epler, litt treverk, lett alkoholpreg,
Det ble nevnt at det var nesten synd vi var så heldige med været, for dette ølet virket ikke som en klassisk sommerøl, men derimot en perfekt kompanjong på kvelden etter en overskyet dag når man må trekke inn fordi det egentlig er litt for kjølig å sitte ute. Og vi har jo som regel en solid dose slike dager i løpet av en norsk sommer også.

Aja Passionate Mango

Fruktøl – 5,5%
Utseendet til Passionate Mango fra Aja var man både enige og uenige om. At utseendet dreier tankene i retning av noe som normalt kommer ut av en juicekartong er det bred enighet om, men hvilken kartong var det forskjellige meninger om. Appelsinjuice, Tropisk nektar, Mangojuice, Ananasjuice og fruktpuré er stikkordene. Men at det ser ut som juice, og ikke minst at det ser forlokkende ut er uten tvil, og dette gjenspeiles i ølet også. Aromaen er veldig tropisk med et høyt preg av mango og pasjonsfrukt, ispedd litt fersken og lime. Smaken starter forsiktig med vanilje før den går over i en frisk syrlighet med pasjonsfrukt, mango og ananas, med et lite innslag av barnåler. Dette er en frisk og syrlig øl som gjør seg fint i varmen!

 

Austmann Cucumber Cooler

Saison – 5,5%
Austmann Cucumber Cooler er okerfarget med en tynn skumtopp. Aromaen skiller seg ut i testen ved å bestå av dekkbark, harpiks, basilikum og nyslått kløver. Smaken har et kraftig basilikuminnslag med karve, umoden pære og syrlige bær. Panelet hadde ganske delte meninger om Cucumber Coolers særegenhet, fra å mene det ikke var særlig til sommerøl, til å mene at dekkbarkpreget var en herlig og orginal sommerlig faktor.

 

Austmann Picnic Pale Ale

Pale Ale – 5,5%
Austmann Bryggeri sin Picnic Pale Ale er kobberbrun, litt grumsete, med et tynt hvitt skumlag. Aromaen er lett fruktig og blomstrete med innslag av klippet gress, grapefruktskall, og noe våt ull. Smaken er maltdominert med litt kvae og vått gress. Bak maltdominansen finnes det noen tropiske smaker og et innslag av våt hund. Ingen i panelet synes ølen er vond, men maltdominansen trekker ned sommerfaktoren vi er ute etter.

 

Balder Weissbier

Hveteøl – 5,5%
Testens eneste tyskinspirerte hveteøl ble levert av Balder Brygg med deres Weissbier. Den er lysegul, stråfarget, med et fint og varig skum. Ser veldig frisk og appetittlig ut. Aromaen er lett floral med hint av stall, gress, sitron og rød Hubba Bubba. Smaken er fruktig av sitrus og nyslått åker med en plommeaktig sødme og varig floral bitterhet. Både utseende og smak nærmest roper «Det er sommer, kom og drikk meg!»

 

E. C. Dahls Pepra Saison

Saison – 6,5%
Pepra Saison fra E. C. Dahls er pen i glasset, middels strågul med et innbydende hvitt skumhode.
Aromaen er tropisk av ananas, pasjonsfrukt og melon, med et lett pepperpreg, samt urter og pære. Smaken er frisk og fruktig, lett krydret, med belgiske gjærestere, pære og appelsin, ispedd lavendel, stikkelsbær og melon. Bred enighet om at denne smaker godt i sola!

 

Haandbryggeriet Båtripa

India Pale Ale – 5,7%
Haandbryggeriets Båtripa er uklar og okerfarget med en lett skumtopp. Aromaen er fruktig med et bakteppe av honning og et lett syrlig preg. Smaken har en frisk og floral humleprofil ispedd lime og gress. En litt salt og jordaktig avslutning med tropiske toner. En god ipa vi gjerne drikker igjen, men som heller ikke skiller seg ut nevneverdig.

 

Kinn Sommarøl

Pale Ale – 5,5%
Årets bidrag fra Florøbryggeriet Kinn ser pen ut i glasset, med sin høye skumtopp over en uklar middels ravfarget kropp. Aromaen er overraskende svak, lett parfymert med innslag av høy og lime. Smaken virker også noe tynn for et polstyrkeøl, med toner av nyper, gress og et snev av nykål. I avslutningen ligger det en gøyal rabarbra- og eplesmak som settes pris på rundt bordet. Ølen er en god tørsteslukker, men totalt sett brakte Kinn Sommarøl tankene mer i retning av en svakere sommerøl i Klasse D, og hadde derfor ikke helt det som skulle til for å hevde seg i toppen i år.

 

Lervig Brewers Reserve Passion Tang

Surøl – 7%
Fra Stavanger og Lervig Aktiebryggeri fikk vi også tilsendt Brewers Reserve Passion Tang til testen. Den har en lett rødlig lys kobberfarge med et lavt hvitt skum. Aromaen består av søt pasjonsfrukt, er lett krydret og har en funky undertone. Litt mango og dadler greier også å finne veien inn i nesa. I smaken levnes det ingen tvil om at dette er en surøl, den har en frisk og tørr syrlighet med fersken, pasjonsfrukt, røde bær og litt rå malt. Fruktigheten og syrligheten sitter lenge igjen i ettersmaken. Vi har hørt rykter om at det fortsatt finnes folk der ute som ikke er særlig begeistret for sure fruktøl. Kanskje dette kan være ølen som får dem til å se lyset?

 

Little Brother NIPA

India Pale Ale – 6,5%
Little Brother sin NIPA er ganske så vakker, uklar gul med en stor og hvit skumtopp. Aromaen er litt svak og består av tropiske frukter, gress og rotfrukt. Det lukter godt, men ganske svakt, så vi skulle gjerne hatt mer av aromaen. Smaken har et lett maltpreg og mango, selleri og gress, med et svakt bittert grapefruktpreg. Litt grønnsakaktig humlegrøt. Frisk og lett syrlig avslutning. Denne scoret høyt på utseende, men manglet litt på smaken for en pallplassering i år.

 

Schouskjelleren The Hindu-German Conspiracy

India Pale Lager – 6,6%
The Hindu-German Conspiracy har et ganske klart, middels strågult utseende med en høy skumtopp. Aromaen er dominert av gress med en solid dose honning, og innslag av regnvåt jord og appelsinskall. Smaken er ganske besk med litt karamell. Vi finner noen florale nyanser også, men synes dessverre beskheten blir litt for dominerende og overdøver de fine smakene som kunne vært til stede. En fellesnevner blant testerne var mistanke om at flasken var gammel eller at det var brukt gammel humle.

Schouskjelleren Tigerstaden Saison

Saison – 6,6%
Tigerstaden Saison fra Shouskjelleren har en semiklar, gyllen bronsefarge, og en stor og pen, fast skumtopp. Denne fikk høy score for utseendet sitt. Aromaen er fruktig, litt krydret, med plommer, jordbær og et raust stikkelsbærpreg. Smaken er krydret av svart pepper og nellik, umodne bær og roseblader. En humlet avslutning gir en herlig tørrhet som bidrar til å gjøre dette til et godt øl å nyte i sola.

 

Stjørdalsbryggeriet Agurken Special Edition

Saison – 5,5%
Agurken Special Edition fra Stjørdalsbryggeriet er lys, lett tåkete strågul, med en hvit skumtopp som legger seg raskt. Den har en spenstig aroma som strekker seg fra rabarbra, skogsbekk og lyng til stikkelsbær, overparfymert eldre dame, stall og jord. Smaken er lime-syrlig med nyslått gress, agurksalat, stikkelsbær, bark og et hint av honning. Dette var et øl som var ganske annerledes for alle og ga splittede meninger. Der en person har gitt dette ølet lavest score av alle på smak er det det samme ølet en annen person har gitt høyest score på smak.

 

Trollbryggeriet Slogen Blond

Golden Ale – 6%
Slogen Blond fra Trollbryggeriet har en lys kobberfarge med fint og lett skum. Den har en lukt av skog, gress, marsipan og toast, pluss et svakt limepreg. Smaken har en lett maltsødme, vått nyklippet gress, med en mild floral ettersmak. Tankene svinger innom pils hos flere i panelet, og vi snakker om at hadde vi fått servert denne som pils på en bryggekafe uten ølmeny hadde vi aldeles ikke blitt skuffet. Men målt opp mot noen av de andre ølene så langt i testen fremstår den ikke som veldig spektakulær.

Trollbryggeriet Slogen India Pale Ale

India Pale Ale – 6,5%
Denne IPAen fra Trollbryggeriet er kobberfarget med en liten hvit skumtopp, og var den ølen som scoret høyest på utseende hos en av deltakerne. Aromaen er søtlig av honning og karamell. Smaken har noe floral humle som blir litt overskygget av karamellsmaken samt en litt pappaktig karakter, og det var lite som ropte sommer i glasset. Etter blindtestingen da vi matchet øl mot notater så vi at flaskene vi hadde fått fra Trollbryggeriet var brygget i 2016. I en tid hvor man er vant til at India Pale Ale sjeldent er eldre enn maksimalt et par måneder ved konsum antar vi at alderen på ølet har bidratt negativt under scoringen. Vi skulle gjerne smakt et ferskere eksemplar av dette ølet for en mer rettferdig sammenligning.

 

Som skrevet innledningsvis, etter å ha smakt oss gjennom disse ølene er det ingen tvil om at det brygges mye godt øl av mange dyktige bryggere i Norge, framtiden ser lys ut med skum på! Vi vil gjerne få takke alle bryggeriene som har vært med i testen for å ha bidratt med godt øl og greid å levere øl på kort varsel for å gjøre denne testen mulig.

Vis 3 kommentarer

  1. Lervig Supersonic har så vidt jeg kan se ikke distribusjon i Norge i det hele tatt, så den skulle kanskje ikke vært med i kåringen? Hvis jeg tar feil, tar jeg gjerne i mot tips til hvor jeg kan få kjøpt denne!

  2. Hvor kan man kjøpe supersonic i Oslo området?

  3. God og grundig gjennomgang – bra jobba!

    Det er eit par som eg ikkje har funne på polet sine nettsider, td. E. C. Dahls Kyoto. Kjem desse på polet ila. sommaren?

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.