Drink Tanks Growler

Drink Tanks Growler

Stadig flere hjemmebryggere går over til å karbonere og modne ølet på Cornelius-fat aller andre typer fat i stedet for flasker. Dette er arbeidssparende, men hva gjør en så når en vil ha øl med seg andre steder enn der tappeanlegget står?

Alle hjemmebryggere vet at jobben med flasking og ikke minst vasking av disse er både langdryg og til tider direkte kjedelelig. Vi går rett og slett lei kampen med etiketter som sitter alt for godt på gamle ølflaser, den kjedelige flaskevasken, den langdryge tappingen – flaske for flaske – og til slutt kronen på verket: korking.

Stadig flere av oss har derfor investert i fat, CO2-anlegg og i det minste en picnic-kran eller tre. Andre har bygget om et kjøleskap til såkalt kegerator. Disse fatene fungerer godt. Spesielt på tappedagen, som nå er kortet til en brøkdel av det den var. Til hjemmebruk har du nå friskt øl tilgjengelig til både deg selv, din bedre halvdel og gjester. Det er imidlertid ikke fullt så enkelt når du skal ha øl med deg ut av huset.

Forhandler

I Norge selges Drinktank Growlers via nett Bryggmaker, som holder til i Bergen og ellers er kjent for å selge hjemmebryggerutstyr. Selve growleren koster 550,-. Keg Cap med tappekran kommer i tillegg til 345,-. Bryggmaker hevder å være den eneste forhandleren på det Euro-Asiatiske kontinentet..

Hvorfor

Jeg investerte i en Beer Gun og den fungerer greit om jeg skal lage klar en del flasker og har tid til både tappingen og rengjøringen av utstyret. Den er langt mindre praktisk når naboen ringer og spør om jeg tar en tur over eller vi plutselig finner ut at vi skal en tur på hytten allikevel. I slike situasjoner ble det som regel å finne den største flasken, vaske den raskt og krangle med picnic-kran, flask og rikelig med skum.

Med slike erfaringer fattet jeg raskt interesse for Growlerne fra Drink Tanks da disse kom opp i diskusjoner på Norbryggs forum. Først under crowd-foundingaksjonen som ble gjort for å få prosjektet i gang, og deretter diskusjonen blant de som hadde importert produktet fra USA. Jeg somlet meg allikevel ikke til å kjøpe en selv før de var tilgjengelige i Norge. Da kjøpte jeg til gjengjeld tre stykker og tok i samme slengen med en Keg Cap med tappekran.

Innkjøpet var godt tilpasset til avreise og tre uker sommerferie på hytten, og utstyret ble pakket i bilen sammen med noen fat øl. Her ble den testet i hagebesøk hos gode venner, henting av øl fra kjeller til egen terrasse og i andre tilsvarende situasjoner. Etter ferien har den også vært brukt i forskjellige situasjoner.

Drink-Tank-Growler-Topp-og-lokk

En fiffig detalj er at lokket må stå parallelt med bøylen det står på for å kunne tas av. Dette gjør det lett å holde styr på.

I bruk

Selve growleren, eller ølkone som det gjerne kalles på norsk, er laget i to lag stål med vakuum mellom. Den er med andre ord konstruert som en termos. Den rommer 1,9 liter (1/2 gallon) og fremstår ved første øyekast som både solid og elegant. Etter å brukt den en del bekrefter den inntrykket av å være solid. Om en oppfatter den som elegant er mer opp til personlig smak.

Det trekker opp at den leveres med ekstra pakning til lokket, men jeg undres litt over at den som er montert er satt feil vei. (Pakningen skal selvsagt fungere som en kon ned i åpningen på growleren og ikke bare ligge flatt over. I tillegg gir det to «tappene» et klart hint om hvilken vei den skal.)

Drink-Tank-Growler-Topp

«Bølgene» i bøylen til høyre er laget for at lokket skal henge fast i lukkemekanismen på growleren når det helles. Dette fungerer bra.

Jeg har ikke selv testet varmetapet men ser at andre har og funnet at det er rundt en halv grad i timen, med 4 graders vann i 24 graders romteperatur. Det ble raskt klart at det lønner seg å sette den tomme growleren et par timer i kjøl eller frys før det tappes øl i den, både for å holde ølet kaldest mulig og for å få minst mulig skumdannelse.

Lokket er trykktett, slik at tapet av kullsyre i en full growler blir minimalt. Dersom den er mindre enn tre-kvart full, og en ikke bruker Keg Cap og etterfyller CO2, er dette imidlertid godt merkbart. Det lønner seg med andre ord å drikke growleren tom når en først har begynt på den.

I bruk fungerer den svært bra, selv om enkelte venner av det litt forsiktige slaget har litt problemer med klipsene som holder lokket på plass. Disse må imidlertid være så stramme for å holde på trykk og kullsyre. Det solide håndtaket gjør den enkelt å transportere og ikke minst god til å heller fra.

Drink Tank Growler med Keg Cap

Growleren med Keg Cap, slange, kran og medfølgende CO2 fyller. Prinsippet for CO2 fylleren er den samme som for de små en del syklister har med seg på trening.

Keg Cap

Keg Capen med tappekran er jeg ikke like utdelt positiv til. Den fungerer greit når en først har fått den i gang, men dette er litt «putlete», for å bruke et godt vestnorsk uttrykk. Først må man ta ut rundt to desiliter fra growlere. Deretter settes spesiallokket med ventil for CO2 inn og tappeslange på. Her er det en den største utfordring å ikke få for mye CO2 i inn i growleren. Noe som vil føre til at sikkerhetsventilen popper og må resettes og growleren tømmes for CO2. Når en har fått dette til fungerer den imidlertid helt greit og egner seg da godt for de nevnte forsiktige vennene. Dette vil være den foretrukne tappemetoden om growleren skal tømmes over noe lengre tid. Da for å sikre at ølet ikke blir flatt. Jeg også vil tro at den varianten vil være grei om en for eksempel er på båttur og underlaget ikke er helt stødig.

Andres erfaringer

Da jeg kjøpte growlerene og begynte å planlegge denne artikkelen ba jeg derfor et par av dem som hadde diskutert på forumet, og som har lengre erfaring med produktet enn meg, om å skrive noen ord om sine meninger. Bjarte og Kim sendte meg følgende betraktninger:

Bjarte Halvorsen

Leverer varene

Etter at jeg fikk termos-growleren fra Drinktanks for et halvt år siden har jeg hatt den med på fjelltur, til venner, bruk den som pitcher hjemme og tatt den med på flere flyreiser. Dette er growleren som leverer varene! Temperaturtapet er minimalt, jeg har målt det til 0,5 C økning per time, trykket holder alltid, den lekker aldri, er uknusbar og ser fantastisk ut! Hvis det er noe jeg kunne tenke meg en forbedring på så er det tilleggsutstyret for CO2-tilkobling. Gasstilkoblingen har ikke noen form for trykkregulering, så det er litt vanskelig å treffe et ok trykk i growleren, både for tapping med tappeslangen og for oppbevaring av ølet i growleren. Og så er overtykksventlien, som er en liten silikonpropp i lokket, litt lett å dra ut og miste. Sett bort fra disse bagatellene er growleren fra Drinktanks absolutt et produkt jeg anbefaler, og siden godt øl er best når det deles ligger tilleggssutstyret ofte igjen hjemme og growleren tømmmes fort.

Bjarte Halvorsen
Trondheim

Kim Odland

Solid og brukervennlig.

Growleren fra Drinktanks holder godt på temperaturen og holder ikke minst tett. Glimrende at man slipper kondens på utsiden. Meget lett å rengjøre og et stort pluss for at det kun er rustfritt stål som berører ølet. Lokket med tappeanretning er et fiffig tillegg om man vil minimere oksygentilførselen til ølet ved tapping over tid. Det skader heller ikke at den ser ut som den gjør.
Anbefales.

Kim Odland
ABC Brewing
Stavanger

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises