Finalistene i Årets øl 2012 er klare!

Finalistene i Årets øl 2012 er klare!

Beer

Tre mikrobryggerier og to tradisjonsbryggerier kjemper om tittelen Årets Øl under finalen i Det Norske Måltid i Stavanger førstkommende lørdag, 5. januar. Finalen vises på TV2 søndag 6. januar.

Dette er de fem finalistene i alfabetisk rekkefølge:

 • Grans Bryggeri (Sandefjord): Grans Premium Pils
 • Kinn Bryggeri (Florø): Kinn Jubileum
 • Nøgne Ø (Grimstad): Imperial Rye Porter
 • Ægir Bryggeri (Flåm): Ægir India Pale Ale
 • Aass Bryggeri (Drammen): Aass Bayer

I tillegg konkurrerer følgende tre øl om tittelen Årets Innovasjon (ny klasse av året):

 • Haandbryggeriet (Drammen): Haandbryggeriet Sur Megge
 • Kinn Bryggeri (Florø): Rosa Kinn
 • Nøgne Ø (Grimstad): Red Horizon 2nd Edition

I fjor ble Borg Bokkøl fra Borg Bryggeri i Sarpsborg kåret til Årets Øl, i det som den gang var den største ølkåring i Norge noensinne. Årets kåring er imidlertid enda større, med 90 påmeldte øl fra 21 bryggerier i 15 ulike fylker.

Årets Øl 2012 inngår i Det Norske Måltid og kåres etter blindtesting av en 35 personer sterk fagjury og publikumsavstemning på nettstedet aperitif.no.

Kåringen av Årets Øl 2012 er organisert av Bryggeri- og drikkevareforeningeni samarbeid med Ølakademiet og Aperitif.

 

 

Vis 6 kommentarer

 1. Grans Permium? Skal det være en spøk eller? At den vant over NØ sin India Pale Lager, eller noen av de andre i sin klasse er for meg helt uforståelig.

 2. What? Grans Premium?!? Det må være en feil!!

 3. Det er jo sånn det ender opp når alle bryggeriene kan slenge inn hvilke øl de vil uten noen form for kriterier. De eneste bryggeriene som har hatt en viss form for filtrering mtp nye øl er Haandbryggeriet og Nøgne Ø. Ægir Ipa var jo for eksempel med i fjor også

 4. Dette vise bare hvor latterlig denne kåringen er. Det postive er at den skaper oppmerksomhet og engasjement.

  Jeg har ikke stemt denne gangen. Kall det gjerne en boikott.

 5. Grans sin premium kom vel i finaleheatet pga at de hadde blitt glemt, slik at de kjørte en massiv mediekampanje og mobiliserte alle for å få stemmer.

  Spørsmålet er hvordan man vil ha en slik kåring. Skal det være innmeldte øl? Skal man ta alle? Bare nye?

 6. Fint at det skapes blest om godt øl, men kåringen i seg selv synes jeg blir ganske tabloid og tullete når man skal kåre bare ETT ‘årets øl’. Må da være bedre å operere med 3-5 forskjellige klasser, f eks som man gjør m juleølet: Butikkøl, Sterkøl, Spesialøl + gjerne m den ekstra innovasjonsklassen på toppen.

  Stiller meg like uforstående til at Grans er med i finaleheatet, som at NØ India Pale Lager er m i konkurransen i det hele tatt. Mener det burde ligge noen kriterier i bånn om at deltakende øl skal være i noenlunde regulær produksjon. NØ sitt IPL var vel f eks så limited at det bare var tilgjengelig på noen få utvalgte steder i bare en svært kort periode (og NØ har vel heller ikke planer om å brygge det på nytt?)

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.