Øl med en kjendis -Jon Niklas Rønning

Øl med en kjendis -Jon Niklas Rønning

Første gang jeg teg traff komiker Jon Niklas Rønning var på pub. Han var da 15 år. Før dere trekker noen raske slutninger vil jeg ile til og fortelle at han var der for noe helt annet enn å drikke øl. Dette var på Highbury Pub i Bogstadveien og anledningen var at Jon Niklas Rønnings (og mine) favorittkomikere, KLM, nettopp hadde avsluttet innspillingen av sin TV-serie KLMs Vorspiel. Datoen var 7.desember 1995, og Jon Niklas skulle være med på avslutningsfesten. Koste hva det koste ville! Det var jo 18-årsgrense på pub dengangen også, må vite. Han hadde allerede vært et ivrig medlem av KLM Fanklubb i flere år, og var allerede dengang fast bestemt på å følge i KLMs fotspor. Eller skal vi kanskje si Brødrene Dals fotspor? Som programleder i Midt i Smørøyet noen år tidligere fikk han nemlig møte Brødrene Dal, og  fikk for første gang prøve Brumunds propellhatt. Om han ikke var fanatisk helfrelst før dét møtet, så ble han det ihvertfall etterpå.

rønningtylystad

F.v: En ung Jon Niklas Rønning, artikkelforfatteren og Knut Lystad

 

Jon Niklas kom inn på Highbury, takket være at han hadde med seg musikkjournalist i Dagbladet Øyvind Rønning. Ja, det er selvfølgelig hans far. En far som, ifølge Jon Niklas, har satt seg som mål om å smake på all øl som finnes i verden! Ambisiøst, og et riktig godt(?) forbilde for sin sønn som allerede har tatt flere dypdykk i ølets mangfoldige verden. Han er riktignok ikke helt venn med hveteøl, men er ellers åpen for alt øl som kommer hans vei. Både han og hans far holder oversikt over øl de har drukket, så vi får bare ønske lykke til mot målet!

Jeg bestemmer meg for å dykke dypt allerede fra første flaske. Vi er på Rica Holbergs Bar Bierget som har et meget godt utvalg av mikrobrygg, og jeg bestiller en Nøgne Ø Imperial Brown for å se om jeg kan vippe han av pinnen allerede fra første øl. Det går imidlertid fort opp for meg at her har vi med en ekte ølkjenner å gjøre. Imperial Brown glir godt ned og Jon Niklas forteller om sin kjærlighet for ungarsk øl. Vel, kjærligheten er først og fremst til sin halvt ungarske kjæreste. Sammen har de en leilighet i Budapest hvor de tilbringer mye tid. Jon Niklas forteller entusiastisk om det undervurderte ungarske ølet og sitt favorittøl i Budapest, Soproni Fekete Démon. En maltfull Dunkel med fruktig karamellsmak og balansert bitterhet. Jon Niklas forteller videre om mikrobryggerier i Budapest og spesielt om prisene. 10 kr for en halvliter skremmer nok ingen nordmenn. Om han kan bestille øl på ungarsk? Å ja, og mere til. Han fører fint en samtale på ungarsk sier han, noe som får meg til å tenke på en gammel Monty Python-sketsj.

byogronning

Jon Niklas Rønning og makker Anders Bye (foran)

Imperial Brown er drukket opp og Jon Niklas insisterer på å bestille neste øl. Han kommer tilbake med en Brooklyn Lager. -«En av mine favoritter», sier han. Jeg må si meg enig i at det er et godt øl. En fyldig og fin lager med mye smak.

Sommeren 2010 satte Bye & Rønning opp showet «Bye & Rønning redder sommeren» på Apotekergaarden i Grimstad. De satte ny billettrekord i byen etter å ha høstet terningkast fem og seks i pressen. Da Kjetil Jikiun (Sjefsbrygger på Nøgne Ø) så et bilde i lokalavisen av de to på Apotekergaarden med hvert sitt Nøgne Ø-glass i hånden, ble komikerne sporenstreks invitert til en omvisning på bryggeriet! Jon Niklas forteller om et svært hyggelig besøk på Rykene Kraftstasjon der de ble tatt vel i mot og fikk smake mye godt øl. Jon Niklas har fremdeles en Dark Horizon 2 stående som minne fra sommeren i Grimstad! Den beste jobbe-sommeren vi har hatt, sier han. Vi er invitert ned igjen til sommeren, men vi vet ennå ikke om vi får det til å passe inn i planene våre.
Samtalen fortsetter rundt Nøgne Øs øl og vi finner raskt ut at vi deler mange favorittøl. Jon Niklas reiser seg brått og forsvinner i retning av bardisken. Han kommer tilbake, bærende på en Nøgne Ø #100 og to glass. Perfekt!

jnr

Jon Niklas Rønning og Nøgne Ø #100

Tidene forandrer seg og i dag er det Jon Niklas Rønning som, sammen med makker Anders Bye, står for lørdagsunderholdningen på NRK TV. Jon Niklas er der han hadde satt seg som mål å være da han i sin ungdom bestemte seg for å bli komiker. Det er ikke vanskelig å se hvor Bye & Rønnings humor har sitt opphav, og mellom de små slurkende med det fyldige ølet fra Grimstad forteller Jon Niklas at de fremdeles har god kontakt med Lars Mjøen og Knut Lystad. De har vært gode mentorer og samtalepartnere helt fra vi startet opp som standup-komikere, sier han. Og de har selvsagt vært enorme inspiratorer. Trond (Kirkvaag) lærte oss også veldig mye før han gikk bort så alt for tidlig, i 2007.

På TV-skjermen kommer Dagsrevyen på. Hovedsakene er Israels bombing av Gaza og Bye & Rønnings reklameparodi på Norges nasjonalrett, Pizza Grandiosa! Stabburets Kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken prøver å skyve det norske folk foran seg i sitt forsvar av pappskiven med pizzasmak, men får ikke mye gehør hos Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK. Det ender med utklassingssifre til NRK og Bye & Rønning. Jon Niklas har denne dagen overlatt alle Grandiosahenvendelser til NRK og Charlo Halvorsen, men telefonen hans har allikevel dirret og kimet hele kvelden. Man tøyser ikke med nasjonalpizzaen uten at det blir førstesideoppslag i riksavisene og toppinnslag i Dagsrevyen! Vi prater litt om parallellen til KLM sine prestesketsjer på 1980-tallet som satte sinnene i kok og skapte debatt helt opp til stortingsnivå!

#100-flasken er tom og vi er begge godt forsynte. Tusen takk til Jon Niklas Rønning for at han tok seg tid til å stille opp i ølets tjeneste.

http://www.byeogronning.no

 

Skriv en kommentar