Tanker om glass

Tanker om glass

Jeg hadde i utgangspunktet ikke sett meg selv som en samler av glass, men det ene tar med seg det andre og jeg har etterhvert temmelig mange dedikerte ølglass i skapet. Når jeg skriver dedikerte er det fordi disse glassene ikke brukes til annet enn øl, eller rent vann, og fordi de alltid vaskes for hånd.

Glassene har kommet i hus på forskjellig vis. De fleste har jeg kjøpt, noen har jeg fått som gaver og et par er etterlevninger etter min «ville ungdom» da det kunne falle meg inn å ta med et glass hjem fra et utested uten å spørre om lov. I den senere tid har jeg begynt å kjøpe glass, med logoer for lokale bryggerier, som souvenir når jeg er på reise. Disse er ofte ikke satt frem for salg, men dette lar seg svært ofte ordne om en spør på et serveringssted som pusher det aktuelle ølet.

Når det gjelder hvilken utforming glassene skal ha til hvilken type øl finnes det omtrent like mye «regler» som for vin men her er jeg ingen fantast og velger stort sett et litt fyldig tulipanformet glass til mørkt øl og et litt rettere til lysere øl. Har jeg en sterk fatlagret variant kan jeg finne på å ta i bruk cognacglass for å virkelig kunne sitte og nyte aromaen.

Jeg håper dere tenker litt på hva dere serverer ølet i, men det er selvsagt ikke nødvendig med et helt arsenal av glass for å kunne nyte en god øl. Skal en ha frem aromaen og få mest mulig ut av smaken bør en imidlertid som et minimum å få ølet over fra flaske eller boks til et glass. Glass da ikke inkludert diverse varianter laget i plast og papp. Jeg vil også anbefale at disse glassene vaskes separat fra de mer fettete gjenstander i husholdningen. Utformingsmessig kommer en langt om en rett og slett begynner med rødvinsglassene de fleste allerede har og sper på med noen litt rettere «vannglass» til det lyse lette ølet.

Litt interesse for hva ølet serveres i er sunt, men la det ikke ødelegge gleden av en kald øl, rett fra boks eller flaske, på bryggekanten eller som en markering av at målet for fjellturen er nådd.

Vis 4 kommentarer

  1. Riktig vasking av glass er utrolig viktig, noen som har erfaring med ulike rengjøringsmidler? Har prøvd både Zalo og Yes med godt resultat, men kanskje ølen blir enda bedre med f.eks. Krystall Soda?

  2. Det kommer en liten sak om vasking av glass som oppfølger til denne.

  3. Mangler ett Teku glass i samlingen din og! 🙂

  4. Jeg tar mot om du har et til overs Joakim 😉

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.