Entrecote med fløtegratinerte poteter, og øl

Entrecote med fløtegratinerte poteter, og øl

Entrecote med fløtegratinerte poteter, rotgrønnsaker og kremet portersaus

Jeg elsker å lage mat, og etter at jeg fikk øynene opp for øl, liker jeg å eksperimentere med øl i, og til, mat. I denne artikkelen tar jeg frem øl som ingrediens i en saus. Oppskriften er hentet fra hjemmekokken Jostein Sæthre som driver matbloggen www.matmeg.no. Jeg ble bevisst på han da vi begge konkurrerte om å bli med i Eivind Hellstrøms Hjemmekokklaug høsten 2012. Ingen av oss kom med, men matgleden er der fortsatt. Denne kvelden skulle en kamerat og jeg lage mat til 4 gode venner og vi valgte ut følgende meny.

 • Entrecote med fløtegratinerte poteter, rotgrønnsaker og kremet portersaus.
 • Brownies med vaniljeis

tommymat

Kjøttstykkene tar jeg ut en stund i forveien slik at de blir romtempererte til jeg skal begynne å steke de. Jeg peprer og salter kjøttet før jeg legger det i en varm stekepanne med mye godt smør i. Jeg regner ca 200 gram kjøtt per person Til hovedretten serverte jeg Nøgne Ø’s Imperial Brown Ale. Jeg bruker Nøgne Ø’s Porter i sausen og til desserten hadde jeg Midtfyns Imperial Stout. Oppskriftene passer til 4-6 personer

Fløtegratninerte poteter

 • 12-14 poteter
 • 2-3 fedd hvitløk
 • Ca 3 dl kremfløte
 • Nykvernet pepper
 • Revet ost

Skrell potetene og del dem i skiver. Ha potetene i en kasserolle sammen med knust og hakket hvitløk og kok de møre i kremfløte.  Pepre etter eget ønske. Dette kan med fordel gjøres i god tid i forveien, slik at du kan ta vare på gjestene når de kommer. Legg de ferdigkokte potetene i en smurt ildfast form, og strø over med raspet ost etter eget ønske. Sett formen midt i ovnen på 225 grader til osten blir gyllen.

Ovnsbakte rotgrønnsaker

 • Gulrot
 • Kålrabi
 • Sellerirot
 • Persillerot
 • Blomkål
 • Nøytral matolje
 • Salt
 • Pepper

 

tommymat4

 

Del grønnsakene opp i strimler og små buketter. Legg de i en ildfast form og ha litt olje, salt og pepper over. Sett de midt i ovnen sammen med de fløtegratninerte potetene. Grønnsakene er ferdige når de har litt motstand når du tygger.

Kremet Portersaus (Hentet, og modifisert litt, fra www.matmeg.no/2012/10/hjort-med-kantarell-og-portersaus)

 • 4 dl kjøttkraft
 • 3 dl Porter
 • 2 ss sukker
 • 3 ss appelsin
 • 1 ts honning
 • 3-4 sjalottløk
 • 1/2 hvitløksfedd
 • 2 dl kremfløte
 • 1 ts hakket bladpersille
 • en kvast timian
 • 1 ss smør

Varm opp smøret og tilsett all den finhakkede sjalottløken. Surr dette noen minutter, og tilsett deretter hvitløk, 2 ss sukker og 4 dl kjøttkraft. La dette koke litt og tilsett deretter 1 ts honning og 3 dl Porter og en kvast timian. La dette reduseres ned til halvparten. Ta av platen og sil slik at du får en jevn saus. Ha sausen tilbake på platen og tilsett ca 2 dl lettpisket kremfløte, litt om gangen. Smak til med salt, pepper, appelsinjuice og litt finhakket persille underveis.

 

tommymat3

 

Brownies (hentet, og modifisert litt, fra www.mineoppskrifter.no/brownie)

 • 6 egg
 • 9 dl sukker
 • 6 dl hvetemel
 • 9 ss kakao
 • 1 ss vanilje sukker
 • 300 gram smør

Visp eggene og sukkeret sammen til eggedosis. Blande alt det tørre i lag før det blandes godt sammen med eggedosisen Til slutt har du oppi smeltet smør. Ha det i en smurt langpanne og sett den midt i ovnen på 200 grader i 15-20 min. Kaken er ferdig når toppen er litt sprøog i midten er litt deigaktig, men uten at det henger noe igjen på fyrstikken etter du har stukket for å sjekke om den er ferdig. Lages med stor fordel dagen i forveien. Serveres lunken, med vaniljeis ved siden av.

Skriv en kommentar