Venner av Nøgne Ø (VANØ)

10-årsjubilanten Venner av Nøgne Ø er venner med alle!

Venner av Nøgne Ø (VANØ)

I fjor fylte bryggeriet Nøgne Ø 10 år og i år følger vennene etter. Vennene er ølklubben Venner av Nøgne Ø, som har fulgt bryggeriet hele veien fra den spede starten. Vi tok en prat med primus motor Erik Dahl om hva som har skjedd med venneforeningen på disse 10 årene.

Hvem og hvordan startet Venner av Nøgne Ø opp?

Jeg stiftet VANØ i 2003, faktisk innen bryggeriet brygget sitt første øl. Det ligger naturligvis litt forhistorie her som jeg kan fortelle, men det handler naturligvis mer om meg enn selve venneforeningen.

Ta gjerne hele historien du.
Da mesteparten av familien min bor i Belgia har jeg alltid vært vant til å se på øl som en naturlig del av dagliglivet. Belgieren er generelt stolte av sitt øl og fremmer gjerne sitt store mangfold mer enn å fokusere på enkelte merker. Øl handler her om å kunne tilby noe for enhver gane og anledning. Jeg tror muligens det aller første ølet jeg smakte var en fra Rodenbach, uten at jeg husker nøyaktig hvilket, men jeg fant den frisk og syrlig. Det første norske ølet jeg smakte var CB juleøl kl. 3 innen jeg skulle bli kjent med pils. Men her i Norge var det jo bare pils det handlet om, så det ble en vane det også. Jeg meldte meg tidlig inn i en rekke ølklubber, blant annet CB ølets venner, Pilsens venner (forløperen til NORØL) og CAMRA. En gang jeg jobbet som frivillig under CB ølets venner sin årlige sommerfest og fikk snakket en del med den mer aktive delen av klubben, spurte jeg om det var mange andre som var medlemmer av andre ølklubber. Svaret var et ganske ruvende nei fra de fleste, CB ble betraktet som verdens beste øl og man brydde seg ikke så mye om andre øl og bryggerier. Etter dette mistet jeg litt interessen for denne foreningen og valgte å starte opp en liten uformell klubb for ølsmaking sammen med fire gode venner som hadde samme interesse. Med månedlige sammenkomster kom vi ganske raskt gjennom det ølet som var tilgjengelig i Norge og måtte være litt kreative for å skaffe oss nye øl å smake. Husk at dette var tidlig på 90 tallet så eksotiske øl i Norge handlet om øl som Becks, Heineken og Guinness.

Vi jaktet på nye øl når vi reiste til utlandet på ferie eller i andre sammenhenger, venner og famille ble også flittig spurt om å bringe med seg noe lokalt øl når de var ute på reise og jeg var så heldig å ha en ølinteressert britisk kollega som gikk på alle hjemmekampene til Oldham. Så hver 14 dag overrakte han meg 6 nye øl gjerne sammen med en liten historie om ølene. Vi gjorde oss relativt godt kjent med Britiske og Belgiske øl innen øl revolusjonen startet for alvor i Danmark og åpnet mulighetene for alvor. I 2002 registrerte jeg at det var et par hjemmebryggere fra Sørlandet som gjorde det bra i NM i hjemmebrygging og kontaktet den ene Gunnar Wiig for å sjekke om det var muligheter for at ølklubben vår kunne få smake på noe av dette ølet. Dette var han positiv til og kunne samtidig røpe at han var i ferd med å starte opp et mikrobryggeri sammen med Kjetil Jikiun som var det andre navnet på lista mi. Jeg var ikke sen om å ta turen til Grimstad og fikk samtidig besøke garasjen på Bergemoen som snart skulle bli bryggeri. Som takk for ølene jobbet jeg også noen få timer med litt småting på bryggeriet og fortalte samtidig Gunnar litt om ølklubben vår og vår nylig gjennomførte 10 års jubileumstur til Brussel. Dette tror jeg må ha trigget ham litt, for han nevnte deretter at venneforening eller noe lignende med mennesker som var åpne for å smake på forskjellig type øl kunne nok vært nyttig for et nystartet mikrobryggeri i Norge. Utfordringen ble tatt på strak arm og en hjelpeløs hjemmeside ble stablet på beina av undertegnede som hadde null erfaringer med slikt. Resultatet ble et par håndfull med medlemmer innen bryggeriet hadde sin offisielle åpning og en rekke mail fra datakyndige mennesker som forklarte meg hvilke feil hjemmesiden hadde på et språk jeg knapt skjønte noe av. Men jeg tok kontakt med en av dem og tilbød en ulønnet stilling som webmaster, noe han heldigvis takket ja til og jobbet med i mange år etter dette. Så dette er forhistorien til hvordan venneforeningen ble til.

Dere er også kjent for å være eksponenter for en åpen og inkluderende holdning rundt ølkulturen, hva legger dere i dette?
Som nevnt opplevde jeg de fleste bryggeri-venneforeningene som svært patriotiske på den tiden vi startet opp, mange praktiserte nærmest en ukritisk supporter aktiv holdning. Vår intensjon helt fra starten var å være en annerledes type ølklubb med fokus på øl og et godt utvalg av kvalitetsøl tilgjengelig som vårt viktigste kampsak. Vi snakket også litt om vi skulle ha et annet og litt mer generelt navn da vi egentlig ønsket å ha en profil mot alle bryggerier som representerte et alternativ til det norske fabrikkølet. Men i 2003 var det bare Oslo Mikrobryggeri og Valdres gardsbryggeri som eksiterte med et ganske så begrenset nedlagsfelt så det endte opp med Venner av Nøgne Ø. Her må jeg også skyte inn at det ikke handler om å ha en negativ innstilling til de store kommersielle bryggeriene, men vi følte at de ølene som disse bryggeriene stod for allerede hadde en så totalt dominerende markedsandel at dersom vi skulle kunne bidra noe som helst i retningen å fremme at øl handler om mer enn pils så fikk vi fokusere på de andre øltypene.

Erik Dahl

Erik Dahl

Hvilke aktiviteter hadde dere i starten?
På samme måte som at spesialøl stod for en veldig liten andel av omsetningen var vi forberedt på at vi kom til å bli en liten klubb for de spesielt interesserte. Medlemmene måtte vi regne med å finne spredt over hele landet så medlemskro og slikt så vi ikke på som så veldig aktuelt. Vi fikk konsentrere oss om å bruke Internett og forsøke å bygge opp et lite miljø hvor interesserte kunne snakke om øl og lese nyheter om hva som skjedde rundt omkring. Men jeg husker at jeg tok en runde til de antatt beste kandidatene for å arrangere medlemskro i Kristiansand for å sjekke stemningen. Bryggeriet hadde også omsider etter en masse arbeid klart å overtale en enkelt butikk i Kristiansand til å forsøke med noen få øl i hyllene. Dessverre hadde også en lokal journalist sett sitt snitt til å lage noe morsomt ut av dette. En gruppe «øleksperter» ble uforberedt servert et knippe importøl sammen med butikk ølene fra Nøgne Ø. Uten noe som helst erfaring med hveteøl og ufiltrerte øl ble dette litt i særeste laget og slengbemerkninger som smaken av sats og urinprøve stod for en morsom, men lite salgsfremmende presentasjon av dette nye ølet fra Grimstad. Det ble i alle fall svært vanskelig å prøve å overtale noen av byens serveringssteder til å ta inn dette grusomme ølet de hadde ledd av i avisen. På en pub hvor innehaveren hadde litt bedre kunnskap om ale fikk jeg høre at de fant dette interessant, men hadde en så god avtale med et annet bryggeri at de ikke ønsket noe krangel for å selge 10 flasker med Nøgne Ø i måneden. Løsningen ble allikevel Uptown, en sportspub som ikke var redd for å servere Nøgne Ø i glassene med en annen logo. Vi ble svært godt mottatt av pubens eier, men selve lokalet med TV skjermer over det hele og mye supporter lyd var kanskje ikke helt ideelt for en liten gruppe stillferdige øldrikkere. I alle fall var det relativt mager oppslutning så vi begrenset oss til noen få krokvelder i året den første tiden.

Men dere arrangerte også noen ølmiddager?
Ja vi arrangerte en ølkulinarisk aften sammen med Nøgne Ø og Bølgen & Moi i 2004. Strategien var at skulle vi gjøre noe med litt større oppslutning fikk det være noe som var såpass spesielt at folk tok turen fra andre byer for å delta. Det var en stor suksess med tilreisende fra Oslo, Stavanger, Bryne, Trondheim og Tromsø. Vi gjentok dette i 2007 hos Måltid i Agder, som også var en suksess. Denne gangen med flere lokale deltakere og færre tilreisende. Det positive med denne trenden er at arrangementer hvor man matcher øl med mat er blitt mye mer vanlig så man behøver ikke lenger reise langt for å oppleve dette. For å gjøre en vri på det hele arrangerte vi derfor en kompromissløs aften med Sake i 2011, også dette en svært hyggelig og interessant opplevelse som trakk overraskende mange gjester.

Hvilke aktiviteter har dere i dag?
Med unntak av sommer og vinter ferie arrangerer vi medlemskro omtrent hver 14. dag i Kristiansand og har i tillegg hatt noen varianter med pub crawl og besøk til blant annet Provianten. Vi har også besøkt bryggeriet hvert eneste år i forbindelse med lanseringen av juleøl. Nylig startet vi også en underavdeling i Bergen som arrangerer sine egne medlemskroer og ølsmakinger. Medlemsmassen øker jevnt og trutt så det er rom for å gjøre litt flere aktiviteter nå enn i starten. Vi prøver å følge opp når det er en eller annen anledning som byr seg. I mars ser det ut til å bli en fellestur for Kristiansand og Bergens avdelingen til Stavanger.

Hvordan blir man medlem?
Det enkleste er å besøke vår hjemmeside www.vanø.no og klikke på «meld deg inn nå». Det koster 100 kroner for et år eller 400 for fem år. På hjemmesiden vår kan man også lese om nyheter fra Nøgne Ø og annet ølrelatert stoff samt få informasjon om kommende aktiviteter i Kristiansand. Det går også helt greit å bare dukke opp på en kro og melde seg inn der. Bergens avdelingen opererer med egne mailingslister for å informere medlemmer om aktiviteter, det er enkelt å komme i kontakt med dem gjennom Facebook (VANØ Bergen).

På hjemmesiden til Venner av Nøgne Ø finner du mye informasjon

På hjemmesiden til Venner av Nøgne Ø finner du mye informasjon

Hvor mange medlemmer har dere i dag?
Vi er fremdeles ingen stor forening sammenlignet med for eksempel CB ølets venner, men da er for så vidt ingen ambisjon å konkurrere med dem heller. Vi er litt i overkant av 350 medlemmer nå og ganske fornøyd med det. Faktisk så starter det opp en ny avdeling for Grenland nå på nyåret og vi håper på et par hundre medlemmer der også om ikke for lang tid.

Hvordan skal 10-årsjubileet feires?
Det blir et stort men likevel intimt arrangement lørdag 1. juni på bryggeriet. Alle som jobber på bryggeriet er invitert som æresgjester og vi skal gjøre vårt beste for at de ikke skal behøve å stille opp for mye selv denne gangen. Det er nok en bar som må betjenes, men ellers er temaet «vi som er blitt inspirert av Nøgne Ø». Det blir servering av helstekt gris, portermarinerte svineknoker og «spestige» øl pølser spesialbestilt og tilberedet fra dyktige kokker. Vi leier inn et eget band fra Stavangerregionen og rigger opp utendørs scene med stort telt i tilfelle dårlig vær. Et knippe med dyktige hjemmebryggere er også plukket ut for å servere smaksprøver fra en egen stand. Vi regner med rift om plassene og kommer til å legge ut informasjon om påmelding så snart vi har fått avklart hvor mange av de inviterte æresgjestene som er påmeldt. Vi setter et tak på 80 gjester totalt for å beholde en viss intimitet.

Har dere god kontakt med Nøgne Ø?
Vi har svært god kontakt med Nøgne Ø, de har vært veldig positive til oss hele tiden på samme vis som de alltid har vært positive til alle som tar kontakt med dem. Det er ikke få øl interesserte mennesker som har besøkt bryggeriet i årenes løp og spesielt mange hjemmebryggere har satt pris på å få tilgang til gode råvarer og nyttige tips. Selv besøker jeg bryggeriet omtrent annenhver måned og har blitt litt kjent med flere av de som jobber der.

Hvis du skulle velge ett favorittøl fra Nøgne Ø?
Det er ikke lett å velge favorittøl fra Nøgne Ø eller noen andre bryggerier. Det ligger til min natur å variere både det jeg spiser og drikker, kommer jeg over noe jeg ikke har smakt tidligere bruker dette å være mitt førstevalg. Man kan ikke si at noe er best før man har smakt alt det andre er en teori jeg har. Men det er klart det finnes øl jeg drikker mer av, selv om også vil variere over tid. Øl jeg setter mest pris på for tiden er nok Imperial Rye Porter for kosens skyld og India Saison som tørstedrikk og et godt allround matøl.

Vi takker Erik for en hyggelig prat og ønsker lykke til med gjennomføringen av 10-årsjubileet!

Skriv en kommentar