Ølkokken -Boeuf Barley

En kjøttgryte som er rask å tilberede. den perfekte søndagsmiddagen!

Ølkokken -Boeuf Barley

Mange har hørt om Boeuf Bourguignon, den klassiske franske kjøttretten med vin fra Bourgogne. Det er enkelt å gjøre retten enda bedre, nemlig ved å erstatte vinen med et mørk, velbalansert øl. Dette er en kjøttgryte som i mine øyne er den perfekte søndagsretten, da den er «det lille ekstra» og er rask å tilberede.

Boeuf BarleyMitt ølvalg i retten ble Ægir sin Sumble porter, som er en porter med toner av lys sjokolade, mørke frukter og en pent intigrert maltbitterhet. Dette er en gryte som skal koke over lengre tid, og det er viktig å huske at en lengre koking vil øke bitterheten man har i ølet. Det vil derfor være viktig å ha godt med annen væske enn øl i retten, og den bør ikke inneholde mer enn 50% øl for å hindre en overbitter ettersmak.

Mitt ølvalg til retten ble en hjemmebrygget brown ale, men å også servere Ægir Sumble vil også passe godt til. Dette er en mørk gryte med mye smak, og et mørkere øl som en brown ale eller porter vil gå godt til. Om man ønsker noe som forfrisker mer, vil en fersk pale ale være godt til. Av og til er ikke det viktigste å bare ha de komplementerende smakene i ølet, men en friskhet som liver opp ganen til denne fettholdige retten.

Boeuf Barley 

6 porsjoner

Ingredienser:

  • 1 kg renskåret oksekjøtt, bog eller rygg
  • 1 gulrot
  • 1 kepa løk (gul løk)
  • 2 ss hvetemel
  • 1 krydderkvast (en kvist av rosmarin, timian og persille er gode ting å bruke)
  • 2 hvitløksfedd
  • 4 dl porter
  • 4 dl kalvekraft (kjøttbuljong kan brukes som alternativ)
  • 150 g bacon i terninger
  • 150 g champignon
  • 150 g fersk sølvløk eller lignende småløk
  • Olje
  • Salt og pepper
  • Sukker
  • 1 god ss smør
  • Amadinepoteter

Fremgangsmåte:

Begynn med å kutte kjøttet i terninger på 3×3 cm. Dette stekes så i en ildfast gryte med litt olje.
Skrell og kutt gulroten og løken i like store terninger, og stek dem i noen minutter sammen med kjøttet.

Pisk hvetemelet i ølet og hell dette over kjøttet sammen med kraften. Knus hvitløksfeddene, krydderbuketten og en liten klype sukker som vil være med og gi en deilig karamelisert dybde til gryten.

Hele gryten settes så midt i en stekovnen på 180 grader og la det stå i 1½ time.
Om man ikke har en ildfast gryte er en terracotta form et ypperlig alternativ å steke i, bare husk å fukte den 1 døgn i forveien. Andre ildfaste former fungerer også.

Mens gryten står i ovnen, kuttes baconet i tynne biter, som deretter sprøstekes på panne. Legg så baconet på kjøkkenpapir, slik at overflødig fett trekkes ut.

Kutt champignonen i fire, og skrell sølvløken som beholdes hele. Varm olje i en panne, og fres champignonen og løken til de for en delikat, gyllen farge.

All done and read to go

Sjekk kjøttet i gryten etter 1 time, og når det er mørt er det ferdig. Ta så kjøttet ut av kraften i gryten, og legg det sammen med baconet, chamignonen og sølvløken. Hold det varmt.

Ta så kraften fra gryten, kok den opp og sil den gjennom en fin sikt. Monter sausen ved å piske inn litt smør i kraften, slik at den tykner. Smak til med salt og pepper.

Sausen serveres ved siden av eller ved å napere sausen over kjøttet. Server med kokte poteter og evt en frisk salat om det er ønskelig.

Vis 12 kommentarer

  1. Bra blogg, Jørn Idar!

    Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea _a_ vg.no

    🙂

  2. Høres veldig godt ut, men hvor kommer ‘I mellomtiden sprøstekes sideflesket i en stekepanne’ i fra. Kan ikke finne det i oppskriften.

  3. Hva er det du pisker hvetemelet i sa du?

  4. @Magne – Så bra, godt at god ølmat blir spredt.
    @Pål/Magne – Dette er en oppskrift med base fra mine dager på kokkeskolen, som er modifisert. Beklager de glippene.

  5. Øl dampet skampi er utrolig godt

  6. Har brukt øl til å lage kjøtt, kylling og kalkun i mange år 🙂

  7. I stedet for sukker bruker jeg svisker. Det gir en fyldig og god aroma.

    LItt chili er også godt oppi.
    Selv bruker jeg Guinness når jeg lager denne. Serveres med potetmos.

    1. Svisker høres slettes ikke dumt ut, både smak og søthet kommer med den.
      Guinness kan være et greit alternativ om man ikke har et utvalg å velge mellom, jeg synes personlig det er et litt for en-dimensjonelt øl å bruke i denne typen smakskomplekse gryter.

      -Ølkokken-

  8. Høres ut som et riktig herremåltid. Og jeg skal prøve oppskriften ved høve. Ha en fin dag 🙂

  9. Hva er grunnen til at man skal koke opp og sile kraften til slutt? Nå har jeg bare prøvd meg på Beaf bourguignon, og da serverer man jo hele gryten som den er. Jeg synes jo det er veldig godt netttopp med alle grønnsakene oppi. Er dette bare en preferanse fra din side?

    1. Hei Mia

      Grunnen til at jeg siler ut de grønnsakene som har ligget med kjøttet over lengre tid, er at de ofte er vasne og lite delikate. De er heller ikke kuttet med omhu, men er der kun for å bidra med smak i kraften. Etter lengre varmebehandling bidrar de ikke lengre med smak, da de vil ha trukket til seg smaken fra kraften.

      Ved å ha en «ren» kraft kan jeg smake til sausen som jeg vil, og få justert basen slik jeg selv ønsker for å få den rette balansen i smaken.
      Derretter tilsetter jeg friske grønnsaker som jeg har varmebehandlet, som vil ha mer smak og en bedre konsistens en «kraftgrønnsakene».

      -Ølkokken-

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.