Månedens Bryggeri: Ægir Bryggeri
Ægir Bryggeri har siden oppstarten i 2007 hatt en rivende utvikling, og har ved flere anledninger vunnet både norske og internasjonale priser – nå senest «Norges beste øl» på matgallaen «Det Norske Måltid» for sin Ægir IPA.
(Dette er utdrag fra artikler som tidligere har vært publisert på Tommys Ølblogg).
Jeg har ved flere anledninger hatt den glede å besøke Evan Lewis og bryggeriet hans i Flåm og alltid dratt der ifra utørst og lykkelig. Her er et utdrag fra min første tur til Ægir Bryggeri påsken 2011.
«20.04.11 – 21.04.11 hadde jeg et døgn i Ægirs tegn. Jeg ble invitert til Flåm av bryggerimesteren selv, Evan Lewis, etter at han hadde lest bloggen min samt at jeg hjalp han med å bygge opp Ægirs fan-side på Facebook. Jeg ofret gladelig et døgn av påskeferien min til Flåm og Ægir Bryggeri.
Da jeg ankom fagre Flåm innkvarterte jeg meg på rommet på Flåmsbrygga før jeg sporenstreks tok turen ned til bryggeripuben. Og for et hus de har bygget opp. Det er intimt, men samtidig kan du sitte helt for deg selv uten å bli sjenert av andre. Etter en liten rundtur for meg selv traff jeg Evan Lewis, bryggerimesteren fra USA som fant seg ei sognejente og som for 7 år siden bosatte seg innerst inn i en fjordarm av Sognefjorden. Etter det har det bare gått en vei for Evan – rett opp. De budsjetterte med å selge 15.000 liter øl det første året, det målet ble nådd den første måneden. Det er 5 år siden det første brygget var klart for salg i bryggeripuben og i dette øyeblikk står brygg nummer 200 og putrer og gjør seg klar til å bli servert øltørste turister i Flåm denne sommeren.
Evan gav meg en god rundtur på sitt 73 kvadrat store bryggerilokale, mens han snakket uten stans om sine brygg og bryggeriets store, men korte historie. Jeg nøt hvert sekund. Han er en ivrig og kunnskapsrik mann som elsker jobben sin. Han har fått guttedrømmen oppfylt med å tjene penger på å gjøre hobbyen sin.
Etter omvisningen satte vi oss ned med 5 av bryggene til Ægir, alle brygget og tappet i Flåm; Bøyla, Rallar, Heffeweizen, IPA og Sumbel.
Etter at disse smaksprøvene var blitt gjennomført tok jeg meg litt tid for meg selv for å la inntrykkene synke inn før middag. Middagen ble inntatt på restauranten på Flåmsbrygga, Furukroa. Der spiste jeg lammekoteletter, fløtegratinerte poteter og wokede rotgrønnsaker, selvsagt toppet med en Rallar fra nabobryggeriet. Maten var nydelig med akkurat passe tyggemotstand og nydelig smakstilsetning. Disse kokkene kan sine saker, muligens fordi Hanne på Høyden har vært inspirator for dem. Som jeg nevnte, hadde jeg en amber ale (Rallar) til middagen, som med sin gode maltsmak av blant annet karamell gjorde at måltidet rett og slett ble en høydare. Dette kan anbefales. Flåm kan sitt øl og sin mat.
Som en litt utradisjonell dessert hadde jeg spekemat, og her kom faktisk Rallaren mer til sin rett. Ølet er nærmest perfekt til dette formålet. Jeg gleder meg allerede til Rallar og spekemat til sommeren.
Middagen var unnagjort og en ny runde i bryggeripuben var på timeplanen. Der fikk jeg blant annet anbefalt en ny versjon av Natt imperial porter, Lynchburg Natt, Barrel aged imperial porter, 10%, flaske nr 807. Dette var en fantastisk smaksopplevelse. Ølet lukter av rosiner, sjokolade, eik og Jack Daniels. Smakene bærer preg av det samme og den er skummelt lettdrikkelig med en liten syrlighet og mye smak. Jeg kjenner òg en god fruktighet og hint av grapefrukt i ølet. Dette er helt klart prima vare. Skal jeg trekke noe på dette ølet så er det at det lukter så fantastisk godt at man ikke har lyst å drikke det. Men trekker jeg – nei, det gjør jeg ikke. Dette er det beste ølet jeg har smakt fra Ægir og helt klart et av de beste ølene jeg noensinne har smakt, et nydelig håndtverk som fortjener all den ros den kan få. Fantastisk. 100 av 100 poeng!
Dette ølet ble min avslutning på en fantastisk dag hos Evan på Ægir. Han er en hyggelig og jovial fyr, som elsker sitt arbeid og håndtverk. Hans lidenskap til ølet gjør at de som elsker øl – og Ægir – kan se frem til mange gode, og nye, ølsorter fremover. Tusen takk for et hyggelig vertskap, Evan, jeg kommer tilbake.»
Dette var min første tur til Flåm, og Ægir hadde nesten vokst seg inn i himmelen og bryggerikapasiteten var sprengt. De har og skaffet seg en ny kokk som lager mat med Ægir øl i, samt at det skal passe til ølet.
I 2011 måtte de ta til det steget å begynne å brygge ølet sitt på lisens i Belgia for å holde tritt med etterspørselen. Dette var selvsagt ikke den optimale situasjonen, og planleggingen med å bygge et større bryggerilokale var i gang. Året etter, påsken 2012, var jeg igjen hos Evan. Da sammen med bloggkollega Sammy StoreMy Myklebust i StoreMys Lille Ølblogg. Vi fikk da se konturene av det nye bryggeriet. Utstyret var ikke på plass, men bygningen stod der og ruvet blant fjell. Vi gjorde et intervju med han, som jeg gir dere et utdrag fra her.
«Var det ikke planen at det nye skulle være i drift nå i mars?
Det var den opprinnelige planen ja, men eit par leverandører blei forsinka. Dette har gjort at oppstarten er utsatt, men no er me so sikre på å vera i gong i løpet av mai månad at me har avslutta all prodkusjon i Belgia. Prosjektet blei og mykje større enn opphavleg planlagt, og no inkluderer utvida lagerplass og ein ny tappelinje. Inklusive byggningar har heile prosjektet ein prislapp på 18 millionar.
Har du litt tørre tall om nybygget til ølnerdene som leser våre blogger?
Sjølve bygget er på 1200 kvm. Kapasiteten vil bli 28 000 liter vørter per dag, mot 2 000 i dagens system. Begrensinga på kva me kan levere vil ligge i antall gjæringstankar. Me byrjar med 6 gjeringstanker og 2 lagringstankar. Alle er på 70hl. Det er plass til 3 x 70hl gjæringstankar til, pluss kanskje 5 x 140hl og held ikkje dette får me sette 280hl tankar ute. Det vert og meir automatisering gjennom heile produksjonene. Spesielt set me pris på å få ei meir automatisert tapping og pakking.
Har du tilstrekkelig bemanning til denne økningen?
Me satsar på å auke bemanninga litt etter kvart, men det me ser at me treng temmeleg raskt er ein logistikksjef som kan ta seg av ordrar, innkjøp og litt anna administrasjonsarbeid.
Vi la merke til at destilleringsapparatet som en del av oss har hørt om er satt opp i det nye bryggeriet. Er dette tatt i bruk?
Ja, me har produsert vår fyrste akevitt, Yggdrasil, og denne blei servert til våre julebordsgjester no i vinter. Me håpar å få gjort endelig versjonen tilgjengeleg på Vinmonopolet i løpet av hausten, etter nokre månaders fatlagring.
Det er med andre ord en ny norsk akevitt på vei ut til folket?
Norsk Arkevitt er et beskytta navn på akevitt framstilt av potetbrennevin. Me brukar det ein kan kalle uhumla øl og sjølv om me kjører resten av prosessen på samme måte, med destillering, krydring og ny destillering får me ikkje bruke den typebetegninga, dermed blir den nok lista som kun akevitt.
Har dere planer for andre brennevinsprodukt?
Når me har investert har me sjølvsagt planar om og utforske moglegheitene. Me veit enno ikkje når, men vi kjem til å lage både whisky og Bourbon og syslar også med ideen om gin.
Vi vil gjerne avslutte med å få en liten avklaring når det gjelder eierstrukturen i Ægir. Det har vært servert diverse varianter i media og det hadde vært greit å få den rette varianten rett fra kilden.
Organiseringa i er egentlig temmeleg enkel. Kona mi, svogeren min og eg eig en tredjedel i Flåmsbrygga kvar. Fram til no har bryggeriet vore ein integrert del av Flåmsbrygga, men i samband med utvidinga har me skild ut Ægir Bryggeri AS som eige aksjeselskap heileigd av Flåm Turistsenter AS.»
Som dere ser er det stor aktivitet hos Ægir. Jeg har samlet noen salgstall fra 2009 og frem til i dag.
- 2009: ca 75.000 liter øl
- 2010: ca 125.000 liter øl
- 2011: ca 202.000 liter øl
- 2012: ca 353.000 liter øl (halvt år i nytt bryggeri)
Bryggeriet brygget 4 brygg på 3500l på 16 timer da jeg igjen var der sommeren 2012, etter åpning. De hadde 6 gjæringstanker på 7000l da jeg var der, men har før jul allerede bestilt to nye gjæringskar på 7000l – rett fra egen konto!
2013 har startet bra for Ægir med pris for Norges beste øl og fast plass for vinneren, India Pale Ale på Vinmonopolet (Avklart før tildelingen av prisen, ikke pga. den), så pilen for Ægir ser fortsatt ut til å peke rett opp. Vi ønsker Ægir lykke til i 2013, og gratulere med prisen!
Kilde: www.tommysølblogg.no
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer