Tar du med øl hjem fra utlandet?

Nordmenn reiser mer og mer til utlandet og en naturlig del av en utenlandstur er for de fleste av oss en tur innom Tax-Freen på flyplassen. Vi har tatt tatt en liten titt på reglene for import av alkohol.

Tar du med øl hjem fra utlandet?

Om du studerer disse reisende finner du at det de tar med seg av alkoholholdige tax-free-varer er overraskende likt. De leser i tolldirektoratets, eller tax-free- butikkens, brosjyre og ender opp med standardoppsettet: 1 liter brennevin, 1,5 liter vin og, om de har fått det med seg, 2 liter øl. Det siste er det overraskende mange som har oversett.

Kvote---standard

Standard oppsatt kvote

Eter vår mening kan du gjøre det langt mer spennende enn dette. Det første du kan gjøre er å bytte ut de tillatte 1,5 liter vin med øl. Du får da: 1 liter brennevin og 3,5 liter øl.

Kvote - Brennevin-og-øl

Kvote med brennevin og øl

Dersom du ikke er interessert i brennevin kan du «bytte» denne literen med 1,5 liter vin som du igjen kan bytte til 1,5 liter øl. Dermed kan du ta en variant på 5 liter øl.

Kvote-Bare-Øl

Kvote med kun øl

Eller om du foretrekker det inntil 3 liter vin og 2 liter øl. Så lenge det er under 22% ABV kan du her blande som du vil innenfor  de 5 literne.

Kvote---Vin-og-Øl

Kvote med vin og øl

En del av oss som er litt over snittet interessert i øl lar det imidlertid ikke bli med det. Vi har lest reglene litt mer nøye og funnet at det å fortolle inn øl kun koster NOK 20,- pr. liter, utregnet og avrundet for hver enhet. Enkelte vil nå protestere og spørre hva det har for seg å importere øl under 4,7% til en slik pris. Disse, og enkelte journalister som tidligere har skrevet om dette, har nok ikke lest reglene, for der står det klart at dette også gjelder øl over 4,7%, men det gjelder ikke andre produkter med denne alkoholstyrken. Vi siterer:

«Øl over 2,5 volumprosent og annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 4,7 volumprosent«.

Og da begynner det å bli mye spennende øl tilgjengelig som souvenir. Når det gjelder øvre grense for hva som er øl er ikke denne satt. Her er det det at det brygges som øl som er avgjørende og en har nok dårlige kort om en kommer med en flaske «Sink The Bismarck» eller «Schorschbock» og insisterer på at dette er øl. I tillegg er det satt en grense for maksimum 4 liter forenklet fortollet om drikken har et alkoholinnhold over 22%. Om denne også gjelder for øl er åpent for tolkning, men dette et ikke noe problem med mindre en er spesielt opptatt av å ta inn et av de svært få ølene som er over denne grensen.

Kvote-og-fortolling-av-3-liter

Kvote med øl og litt i tillegg.
Fortolling for 2×0,75 + 1×0,5 + 3×0,33
blir 2×15,- + 1×10,- + 3×7,- = 61,-

Øvre grense for forenklet fortolling er 27 liter, i tillegg til det du tar med deg innenfor kvoten. Dersom du handler ølet, og de andre varene som er nevnt her, på tax-free er det et krav at du er ute av landet 24 timer. Om de handles i en butikk med vanlige avgifter i det landet du besøker faller dette kravet bort. Vi er overbevist om at det er her du finner de mest spennende kjøpene, om det er øl du er mest interessert i, og anbefaler da å ta vare på kvitteringen.

Dersom du foretrekker å ta med litt ekstra av andre alkoholholdige varer er satsene for forenklet fortolling som følger:
4,7 – 15 %   NOK 55,- pr. liter  (inntil 27 liter)
15 – 22 %    NOK 105 pr. liter  (inntil 27 liter)
22 – 60 %   NOK 300 pr liter  (inntil 4 liter)
Drikkevarer med over 60% alkohol er forbudt å importere.

Selve fortollingen gjøres enkelt og smertefritt på automat på flyplassen mens du venter på bagasjen, eller på tilsvarende automat på en tollstasjon om du kommer med bil. Her taster du inn hva du har med. Automaten gir deg så totalsummen og denne betales med kort. Kommer du med bil i land fra båt, eller via en tollstasjon uten automat,  kontakter du tollerne på stasjonen.

Kilde: Toll.no (Kvoter / Forenklet fortolling)

Vis 20 kommentarer

  1. Informativ og fin sak.
    En sak jeg har tenkt en del på er: Finnes det tax-freebutikker som har noe annet enn sekspakninger med pils?

    1. Ikke mange, men Erdinger og Paulaner er observert på Gardermoen. Det samme er Aass Juleøl.

    2. Har kjøpt Erdinger på Flesland.

  2. Det finnes flyplasser med større utvalg. Schönefeld i Berlin har er helt OK utvalg, og det ser ut som om den ikke blir nedlagt med det første. Norwegian flyr derfra. München har ulike pakninger med bayersk øl. På Kastrup kan du finne noe, men gå i delikatessebutikken og ikke i taxfree.
    Så er det jo mange flyplasser med matvarebutikker utenfor sikkerhetskontrollen, da slipper man jo å dra med seg øl fra byen til flyplassen. Jeg vil nevne Wien, München og Glasgow, noe finner du i Frankfurt også. Husk å ta med bobleplast hjemmefra.

    1. Det finnes lyspunkter ja.
      Jeg har blant annet funnet Bøgedal på Billund, men da også på delikatesseforretningen og ikke den vanlige tax free-en.

    2. Brussel har naturlig nok et godt utvalg av kjente belgiske øl, dessverre stort sett i upraktiske gavepakninger for oss som skal videre med fly fra Oslo.
      I tillegg er disse relativt dyre, siden glass ofte er inkludert.

  3. Men forfor i all verden har du bilde av Carlsberg – stygg sak

    1. Av to grunner.
      Vi skriver om alt øl og ikke bare våre favoritter.
      Vi ville ha bilder av et øl som er tilgjengelig på de fleste flyplasser for å vise den mest vanlige kvotekombinasjonen og Carlsberg er et av de mest solgte ølene på norske flyplasser.

      1. Hmmm – prøvde meg med en liten vittighet, men siden jeg får et ordentlig svar tilbake så lurer jeg på følgende;

        Er det slik å forstå at makroøl vil få en like stor spalteplass som mikroøl hos ølportalen. Vil vi få se store sommerkåringer av norges beste grilløl?. Vil ølportalen være et veldig politisk korrekt ølside uten kritiske artikler?

        Når det gjelder øl på norske flyplasser så er det stort sett makroøl å få som du sier. Men jeg håper du er enig i at vi må jobbe for det motsatte. Det er vel noe av grunnen for den stigende ølinteressen.

        I dene artikkelen kunne man anbefalt ølutsalg i tilknytning til flyplassene. Når det gjelder utsalg ellers i verden er det bare å sjekke ratebeer (places).

        Så langt er jeg bra fornøyd med ølportalen.

        mvh
        Stig

        1. Takk!

          Det er ikke til å legge skjul på at vi som står bak ølportalen foretrekker mikroøl. Vår redaksjonelle linje er imidlertid å ha et åpent og fordomsfritt forhold til alt øl. Problemet med de store industribryggeriene er at de ikke har like mange nyheter å by på som de små mikrobryggeriene. For de store er det 2-3 lanseringsdatoer i året, og ellers er det lite å hente av informasjon fra dem.

          Du bør ikke vente på kåringer ala Norges beste Grilløl på Ølportalen. Derimot vil vi nok omtale Ringnes Grilløl dersom den kommer.

          Når det gjelder kritiske artikler og meninger, så kommer dette etterhvert. Vi åpner straks for gjesteskribenter og vi vil etterhvert også lansere et forum som gjør det enklere å holde styr på debattene.

          Mvh. Tom

  4. Er dere sikre på dette med grense på 22% for øl? Jeg mailvekslet med tollvesenet i 2011 og fikk dette svaret på om jeg kunne ta med meg øl over 22% som øl.


    Det er ingen begrensning i alkoholstyrke for øl som innføres som reisegods; kravet er at det skal være brygget som øl.
    Begrensningen på 4,7 % gjelder for rusbrus og annen alkoholdig drikk (ikke brygget som øl).
    Vi gjør oppmerksom på at alkoholstyrken vil ha betydning for avgiftssatsen ved ordinær fortolling (ikke reisegods).

    Er reglene endret siden den gang?

    mvh Magnus

    1. Jeg ser ikke helt hvor du mener vi er sikre på dette med grensen på 22%. Vi skriver det er åpent for fortolkning. Dette gjelder uansett svært få øl og skal en være bokstavtro skal det da ikke være brukt hverken vin eller champagnegjære og heller ikke frysedestilering og vi vil heller fremstille dette litt forsiktig enn å gå høyt ut og kunne sette våre lesere i klemme.

  5. Takk for klart svar. Stå på – jeg ser fram til fortsettelsen.

  6. Har aldri opplevd problemer med forenklet fortolling av øl(reisegods) over 22%.
    For en toller så er alt uten vinkork definert som øl, det er min erfaring.
    Opplever også at tollvesenet har blitt flinkere til å holde seg oppdatert på regelverket de skal håndheve, slik var det ikke da de nye importreglene kom 1.7.2009.

  7. Var ihvertfall hyggelige folk på grenseovergangen ved Storlien som hjalp meg med forenklet fortolling av 15 liter øl når jeg testa det rett etter jul. Ingen spørsmål om styrke eller noe. Bare antall liter.

    Det største problemet ved flyreiser er at alt det interesant øllet kan kun kjøpes utenfor flyplassen og dermed må pakkes i innsjekkings bagasje. Med risk for knuste flasker, lekasjer, frostskader osv. som følge.

    Er det The Kernels fantastiske IPA jeg ser i kofferten? 🙂

    1. Ølene fra The Kernel er
      IPA Double SCCANS
      Imperial Brown Stout, London 1856
      London Brick Colaboration
      Innkjøpt på selve bryggeriet.

    2. Hehe. Tollerene på Storlien får jevnlig trening i å fortolle øl.

      Siden det er de svenske «tullerene» som vanligvis sitter der er de ikke alt for ivrige etter å detaljkontrollere deg, og spør kun etter antall liter du har med deg (er også rimelig greie til å runde ned).

      Selv har jeg med meg en del øl hjem etter reiser, men med flyreiser begrenser det seg jo selv. Synes tollsatsene på øl er helt akseptable for de variantene jeg bruker å kjøpe.

    3. Vi kjøpte med en del gromme øl fra Brüssel etter en langweekend der. Fant ut at bleier var tingen. For det første er de veldig støtabsorberende, og for det andre så har de betydelig sugeevne om uhellet skulle være ute. Vi fyllte gikk med andre ord på supermarked, kjøpte en pakke pampers og fylte en koffert med bleieinnpakket øl som vi så sendte som vanlig bagasje. Alt kom uskadd hjem 🙂

  8. Så den 24-timers regelen faller bort hvis man betaler lokal skatt (kjøper i vanlig butikk), vil det si at man kan kjøpe x antall liter i Sverige, for så å kjøre frem og tilbake i skytteltrafikk rett over selve grensa med 5 liter om gangen? Fylle opp en pall på norske siden av grensa og ta med seg hjem?

    1. Her er du inne på noe jeg ikke har oversikten over. Slik de forenklede reglene er beskrevet er ikke dette nevnt. Om det da er lovlig eller om det finnes grenser for hvor mange turer en kan ta i løpet av et døgn veg jeg rett og slett ikke, men det skal vi prøve å få klarhet i.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.