Brygge øl selv?

Å brygge øl selv er slett ikke vanskelig.

Brygge øl selv?

Har du lyst til å prøve å brygge øl selv men vet ikke helt hvor du skal begynne? Ølportalen gir deg her en liten guide til hvilke alternativer du har når du skal starte med ølbrygging.

Hjemmebrygging av øl har blitt svært populært de senere årene, og det er både morsomt og interessant å brygge sitt eget øl. Mange starter med hjemmebrygging for å få et rimeligere alternativ til butikkølet, men finner raskt ut at ølbrygging er en altoppslukende hobby som fort kan koste mye penger.

Vi gir deg derfor en liten guide til hva det koster å komme i gang med forskjellig utstyr for hjemmebrygging.

Ølsett

Joda, du kan fint lage ditt eget øl for godt under tusenlappen. Du trenger faktisk ikke gå lenger enn til nærmeste Europrisbutikk. Der har de alt du trenger for å komme i gang. Vi forutsetter da at du har en stor kjele og vaskemiddel for desinfeksjon (f.eks klorin). Du trenger et ølsett, et gjæringsfat, gjærlås, flasker, korker og korkpåsetter.

Ølsettet inneholder flytende maltekstrakt, som oftest tilsatt humle. Ølgjær følger med i form av en pose tørrgjær. Fremgangsmåten er enkel: Legg tørrgjæren i en kopp lunkent vann, kok opp vann og hell ølsettet og vannet i et gjæringskar. Ønsker du et sterkere øl kan du bruke to ølsett eller kjøpe et par poser med tørket maltekstrakt. Fyll på med kaldt vann og kjøl ned til du når gjæringstemperatur, ca 20 grader. Tilsett gjæren, sett på lokket og gjærlåsen, og la ølet stå ca 2 uker. Du får rundt 20 liter øl fra et slikt ølsett.

På denne måten kan du lage helt OK øl, men for de fleste er dette bare et steg på veien til videre utforsking av ølbryggingens mange muligheter.

Ølsett

Ølsett

Brew-In-A-Bag

Med denne metoden tar man et steg videre fra å brygge med ølsett, og her bruker man poser med knust malt (korn) som man lar trekke i varmt vann. Man «mesker» altså akkurat som bryggeriene gjør ved å trekke sukkerstoffene ut av malten ved å holde en jevn temperatur på vannet (60-70 grader) i en times tid. Ofte tilsetter man her ekstrakt i tillegg til malten.  Dette fordi metoden kan gi mindre kontroll over temperatur, og dermed lavere andel gjærbart sukker, og fordi en gjerne ønsker et større volum enn BIAB-gryten gir. Deretter kokes vørteren og humle tilsettes ved intervaller for å få aroma og bitterhet i smaken. Som med ølsett/ekstrakt finnes det også her ferdige bryggesett som inneholder alt man trenger for å lage et godt øl. Disse er enten basert på tilgjengelige øl man kan kjøpe i butikken, slik som Nøgne Øs hjemmebryggerkit, eller sett sammensatt for forskjellige øltyper slik bryggebutikkene nå tilbyr.

"Brew-In-A-Bag"

«Brew-In-A-Bag»

Maltbrygging («all grain»)

All grain eller maltbrygg er tilsvarende den metoden som bryggeriene brygger på, men i mindre skala, selvfølgelig. Kornet (maltet) knuses, og man varmer opp vann i en kjele. Når vannet har nådd ønsket temperatur, has maltet oppi. Dette kalles mesken. Temperaturen i mesken varierer med hvilken type øl du lager. Deretter kokes vørteren i rundt en time (avhengig av oppskrift), humle tilsettes ved ønskede intervaller og det hele kjøles deretter raskt ned til ønsket gjæringstemperatur. Med andre ord er prinsippene ganske like uansett hvilken bryggemetode du bruker.

For «all grain»-brygging finnes det diverse utstyr med ulike funksjoner for å lette bryggedagen (ja, det tar gjerne 5-7 timer å sette et maltbrygg). Her er en liten guide til tilgjengelig utstyr i ulike prisklasser på det norske markedet:

Beer Brew 30

Beer Brew 30

Speidel, 50 liter

Speidel, 50 liter

 

Gjæring

Det heter seg at man ikke lager ølet selv. Det er gjæren som lager ølet. Gjæren er utvilsomt den viktigste bestanddelen i prosessen. Uten gjær, intet øl! Gjæren spiser opp sukkerstoffene i vørteren og omdanner dem til CO2 og alkohol. Desto mer sukkerstoffer vørteren inneholder, desto høyere alkoholprosent vil det potensielt være i det ferdige ølet. Potensielt fordi gjæren må få riktige arbeidsforhold for å gjøre (gjære!) jobben sin. Det innebærer riktig og forholdsvis stabil temperatur, arbeidsro og en vørter som hverken er for sukkerholdig i forhold til gjærens kapasitet eller for stor i forhold til antall tilgjengelige gjærceller.

Gjæringskar

Gjæringskar

Renslighet

Renslighet er essentielt når man brygger øl. Ved nedkjøling av vørteren er den full av sukkerstoffer, og følgelig et paradis for villgjær og bakterier. Får du dette i ølet ditt kan du bare forberede deg på å helle det i sluket.

Et infisert øl får du ikke gitt bort under Vaterlandsbrua engang. Derfor er det viktig at du rengjør og desinfiserer alt du bruker til ølbryggingen og ikke minst som skal komme i kontakt med vørteren. Renslighet er et mantra blant hjemmebryggere, og det med god grunn. Du finner neppe en hjemmebrygger som aldri har hatt infeksjon i en batch eller en flaske eller fler. Selv store, industrielle bryggerier har opplevd dette.

Rengjøringsmetoder kan du lese alt om på norbrygg.no, og du kan kjøpe forskjellige rengjørings- og desinfeksjonsmidler på de nevnte bryggerbutikkene.

Flasking

Når ølet er ferdig gjæret må man lagre det på flasker eller fat. Det tilsettes ekstra sukker ved flaskingen for at ølet skal danne naturlig karbonering. Det tar 1-2 uker fra du flasker til du kan forvente at ølet er ferdig. Som oftest lønner det seg å vente lenger, slik at ølet får «satt seg».
Flasker er det enklest å kjøpe som pant, altså kasser med 0,33-flasker i dagligvarebutikken. Forskjellige typer flasker kan også kjøpes i bryggebutikkene.

Flasking med hevert

Flasking med hevert

Fat

Mange velger å lagre ølet på såkalte Corneliusfat for enkel tapping av øl, og dette er også den mest bekvemme måten å gjøre det på. Men det krever altså en liten engangsinvestering. Ikke bare til fatene, CO2-beholderen og slanger/tappekran, men også til et eget kjøleskap med utførsel av slanger.

Bryggekurs

Ønsker du å få instruksjoner og hjelp før du setter igang kan vi anbefale et bryggekurs. Ølbryggekurs arrangeres av blant annet Ølakademiet (Oslo) og Ølbrygging.no (Grimstad)

Etter at artikkelen ble skrevet er Smakselv.no kommet til. Vi har derfor oppdatert med denne linken til deres kursside. (April 2015)

Vis 2 kommentarer

  1. Kan nevne at også Oslo amatørbryggerlaug arrangerer bryggekurs. Våre kurs går over tre dager og tar sikte på at deltagerne skal kunne brygge på egenhånd når de er ferdige.

  2. Jeg prøvde et ølsett en gang, som ble mislykket. Men jeg har i ettertid lest og funnet ut at jeg ikke visste nok. Renslighet var ikke nevnt met ett ord i bruksanvisningen til ølsettet. Ølet ble trolig infisert for det fikk en sur gjærsmak.
    Har lenge tenkt å prøve en gang til, og nå fikk jeg et Bratberg-bryggeri av ungene til 50 års dagen, så nå skal jeg prøve.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.