Er ølet snart i boks?

Hvorfor tapper stadig flere amerikanske mikrobryggeriet ølet sitt på boks heller enn flaske? Hvorfor er det bare Lervig av de mindre bryggeriene som har begynt med dette i Norge? Handler det om økonomi, miljø, kostnader, smak eller noe helt annet?

Er ølet snart i boks?

Maui og Oscar Blues tapper ølet sitt på bokser

Oscar Blues Brewery i Colorado USA var det første «craft brewery» (håndverksbryggeriet) som tappet ølet sitt på bokser. Dette skjedde i 2002. Etter dette har Oscar Blues aldri sett seg tilbake og tapper alt sitt øl på bokser, uavhengig om det er lyse pilsnere, sterkt humlet øl eller mørke imperial stouts. Alt går på boks. Det samme gjør eksempelvis også 21th Amendment fra San Francisco og Avery Brewing, også de fra Colorado. Nettopp Colorado, av uvisse årsaker, har gått i bresjen for håndverksøl på boks. I 2010 tappet hele 14 Colorado-bryggerier, av totalt 79 i hele USA, ølet sitt på boks.

Her i Norge går det derimot saktere. Det skal riktignok sies at vi ligger mange år bak håndverksølscenen i USA, så at vi kommer til å se øl fra mindre bryggerier på boks også i Norge på sikt er helt sikkert. Foreløpig er det kun Lervig av bryggeriene som brygger håndverksøl her til lands som tapper på boks.

Lervig først ut av håndverksbryggeriene

Atle Abel Salvesen i Lervig kan fortelle meg at de så til utvikling i USA når de bestemte seg for å tappe sin pale ale Lucky Jack på boks.

Lervig Lucky Jack på boks

Lervig Lucky Jack på boks

– Vi ser at trenden i USA går den veien, spesielt når det gjelder IPA og APA. Grunnen til det er at kvaliteten på humlen holder seg mye bedre på en lystett boks enn i en flaske. Vi karbonerer på samme måte både på boks og flaske ved å tilsette CO2. Smaken på boks og flaske er lik i starten, men min personlige mening er at boksen holder på aroma og bitterheten mye lengre. Den har en mye skarpere finish over tid.

I følge Salvesen handler ikke dette om kostnader.

– Det handler om bevaring av smaker, og har egentlig lite med miljø eller kostnader å gjøre. Design og interesse betyr mer. Vår tappelinje er satt opp til både bokser og flasker, så for oss spiller det ingen rolle.

Foreløpig har ikke Lervig planer om å kutte ut flasker fullstendig.

– Vi kommer ikke til å gå bort fra flasker på noen år, men hvem vet? Hvis boks overtar salget, så er dette noe vi må se på. For oss er det lettere å produsere bokser enn flasker på grunn av det utstyret vi har. Vi har planer om å tappe også Hoppy Joe på bokser, men lar foreløpig både Betty Brown og White Dog være kun på flasker, sier Salvesen.

Hvordan har mottakelsen av Lucky Jack på boks vært i daglivarebutikkene?

– Vi prøver å forklare om trender og at bokser tar mindre plass i butikken, fordi det kan stables i større volum, men utenom Norgesgruppen har ikke de norske kjedene valgt å tro på spesialøl på boks, avslutter Salvesen.

Hva skjer på håndverksbryggeriene?

Hos Nøgne Ø i Grimstad diskuterer de i disse dager om de skal begynne å tappe ølet sitt på bokser.

– Vi har fått en konkret henvendelse fra et flyselskap som ønsker å selge vårt øl. Det tar vi selvfølgelig som et kompliment. Av vektmessige årsaker er flyselskapet avhengig av å ha bokser, så derfor diskuteres det nå hyppig på bryggeriet om hva vi skal gjøre. I løpet av noe tid vil vi ta en endelig avgjørelse om Nøgne Ø skal begynne med bokser, sier gründer og sjefsbrygger Kjetil Jikiun.

På Ægir Bryggeri i Flåm har de ingen konkrete planer om å tappe på boks, men holder absolutt muligheten åpen.

Evan Lewis

Evan Lewis og Ægir tapper foreløpig ikke ølet sitt på bokser

– Eg har ikkje noko umiddelbare planer om å tappe på boks, men har tenkt tanken og har moglegheit til å gjere det hjå andre med bokslinje skulle det bli aktuelt. Bokser er ein super emballasje til øl, med lavt opptak av luft i tappeprosessen og ingen moglegheit for lys til å skade ølet. I tillegg er dei lett i vekt og lett å gjennvinne, og kan brukast i stadar der flasker ikkje passar – camping, båt, rundt bassenga, osv, forteller Lewis.

– Det er mogleg at nokre folk framleis forbinde boksøl med billig øl, men denne har endre seg totalt i USA, og det kjem til å skjer her i Noreg og etter kvart at fleire mindre bryggeri bruker bokser. Lervig med Lucky Jack er eit godt eksempel, sier Ægir-gründeren.

På boks siden 90-tallet

Situasjonen på de store bryggeriene er helt annerledes. På Ringens har de tappet ølet på boks siden 90-tallet i forbindelse med innføringen av et nytt retursystem med pant for bokser. Det var også flere grunner til at Ringens valgte å gå over til boks på den tiden.

– Boks er nok på mange måter mer miljøvennlig med tanke på transport/vekt, ingen vask (såpe/varmt vann), i tillegg til at de gikk inn i et system for resirkulering, sier Sigrid Strætkvern hos Ringnes.

Direktør for informasjon og marked i Norsk Resirk Randi Haavik Varberg utdyper:

– Ved valg av boks, kan man være med i pantesystemet. Den økonomiske gevinsten er at man da får, pr dato, 94 % fratrekk på miljøavgiften pr enhet. På boks er det en miljøavgift på kroner 5,25. Denne reduseres med 94 % som medlem av Norsk Resirk. Vi håper å få godkjent 95 % på boks hos Klima- og forurensningsdirektoratet, og da vil miljøavgiften falle helt bort. Grunnavgiften på kroner 1,08 kommer i tillegg.  Den får ikke vi gjort noe med. Men det er flere aktører som jobber for at denne skal bort på drikkevareemballasje.

Ringnes forteller at bokser raskt ble populært etter de ble innført på det norske markedet.

– Allerede i 2000, ett år etter lansering, sto boks for halve ølmarkedet i butikk. Forbrukerne viser klart at de er veldig godt fornøyd med boks. Årsakene de oppgir er f.eks. at boks er lett å bære/frakte, raskt å kjøle ned, knuser ikke og er enkelt å pante. Boks har nå en andel i butikk på over 80 %, forteller Sigrid Strætkvern.

Besparende med boks

Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk AS

Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk AS

Direktør for informasjon og marked i Norsk Resirk AS, Randi Haavik Varberg, poengterer at gjenvinningsglass ikke er en del av pantesystemet per dags dato slik bokser er.

– Dette er noe vi ser på og prøver å få til. Det har noen utfordringer på bakrom i butikk, og i forhold til logistikk. Vi vet ikke om og når det kan bli pant på gjenvinningsglass/engangsglass. I dag henvises det til at glassflaskene leveres i nærmeste returpunkt, men det vi ser, og butikkene erfarer, er at disse flaskene blir stående ved siden av panteautomaten, sier Haavik Varberg.

I tillegg til den nevnte panten kan også andre økonomiske hensyn, samt miljøhensyn spille inn.

– For butikk og ved frakt er boks det enkleste og mest kostnadseffektive å frakte. De er rette i fasong, stables lett og lite luft mellom hver boks. Men på flasker frakter man mye luft, og de er tyngre, sier Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk.

– Alle bokser går til gjenvinning og innen 60 dager blir det en ny boks som atter står i hylla med drikke, minner Haavik Varberg om.

Smaker det egentlig forskjellig av øl på boks og øl på flasker?

Diskusjonen om det smaker forskjellig av samme øl om det er tappet på boks eller flaske har selvfølgelig vært en debatt i USA. Bryggeriene selv mener at ølet ikke smaker forskjellig når det er ferskt, og eksempelvis Sierra Nevada behandler ølet på flaske og boks på samme måte. Videre sier de at det humleprofilen på sikt (etter 120 dager) er noe bedre i bokser enn i flasker.

Carlsberg på flaske og Carlsberg på boks

Hadde du smakt forskjell?

Sigrid Strætkvern, stemningsskaper hos Ringnes, mener forskjellen på smak mellom boks og flaske ikke er til å merke.

– Ved blindtest av øl fra flaske og øl fra boks er det ikke mulig å kjenne forskjellen når du skjenker ølet over i glass. Opplevelsen ved å drikke direkte fra emballasjen blir selvsagt forskjellig. Glass og boks oppleves ulikt fordi det er forskjell både på utforming/åpning og materiale emballasjen er laget av. En eventuell metallsmak oppstår kun om det er riper i det innvendige belegget i boksen, noe som svært sjeldent skjer, sier Strætkvern.

Huffington Post har også testet om de kan kjenne forskjell på boks og flasker og konkluderer med at det ikke er lett. I deres test ble 54 % av ølene kjent igjen som riktig, noe som understreker at det er bortimot umulig å kjenne igjen om ølet kommer fra boks eller flaske.

Så hva er egentlig forskjellene mellom boks og flaske?

For det første handler det litt om smak. En helt lystett boks er bedre enn den mørkebruneste flaske, og sollys er en av ølets verste fiender.

For det andre er transport enklere. Det både stables lettere og veier mindre. Det samme gjelder for butikk og pol. Her kan det stables mer inn i hyllene og på lager, og det er enklere og hanskes med for de ansatte. Det er jo også vanskeligere å knuse en boks enn en flaske.

Hvis du mener at det smaker eller lukter mer «metallisk» av øl fra boks enn fra flaske, så er det nok fordi du drikker rett av boksen. Hell ølet i et glass og problemet er løst.

Men det er jo i grunn bare én ting å gjøre – prøv selv! Det finnes ikke så mange helt direkte sammenligningsgrunnlag, men du kan kjøpe Sierra Nevada Pale Ale og Torpedo IPA på både flaske og boks på Systembolaget, så vidt jeg vet. Du kan selvsagt også kjøpe Lervig Lucky Jack på Meny eller Joker i både flaske og på boks.

Amerikanske bryggerier som tapper på boks og som er tilgjengelige på utvalgte ølsteder i vårt landstrakte land:

 • Oscar Blues Brewery
 • Ska Brewing
 • Maui Brewing
 • Avery Brewing
 • Sierra Nevada
 • BrewDog (riktignok engelske)

Syns du fortsatt ølet smaker bedre fra flaske enn fra boks? Si din mening i kommentarfeltet!

Vis 7 kommentarer

 1. Enig, her er det vel stort sett psykologiske og estetiske faktorar som ofte gjer at mange foretrekker flaskeøl kontra boksøl. Eg har prøvd øl frå dei bryggeria som er nevnt i artikkelen og har ikkje tenkt tanken på at ølet kunne vore betre om det heller var på flaske.

  1. Du har nok rett i at det ofte er det psykologiske og estetiske som for mange spiller inn. Som Evan Lewis sier, så forbinder nok også noen øl på boks med «billigøl.

   Uansett så går det nok i retning av at flere av de små, også her til lands, vil begynne å tappe på boks grunnet årsaker som nevnes i artikkelen.

   Personlig syns jeg det er helt fint.

 2. Alt er ikke fryd og gammen med boksøl, særleg ikkje for dei som samler på øletiketter. Vanskeleg å få pressa eit par hundre bokser inn i ein ringperm!

 3. Boks passer godt til en del øl, og de Oskar Blues boksene jeg har hatt mulighet til å prøve har vært kjempegode. Er vel litt vanskeligere med øl som har ettergjæring og bunnfall på boks? Vanskelig nok å se når gjæren begynner å strømme i mørke glassflasker i mørke pubber 🙂

  1. Oskar Blues er et herlig bryggeri, så smak alt du kommer over!

   Du har nok et poeng når det gjelder å se bunnfall i en boks, men jeg har aldri hatt noe problem med det. Jeg har faktisk aldri tenkt på det en gang ettersom jeg ikke har lagt merke til at det har kommet bunnfall noen gang. Når det er sagt er jeg heller ikke så nøye på om det kommer med litt gjær. Jeg syns ikke det gir ølet noen usmak.

 4. En annen stor fordel med boks: Vi slipper glasskår på gater og badestrender!

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.