Den Skandinaviske Bryggerihøyskolen -Beer Flavour Course

For å skjerpe mine smaker og lære noe nytt om drikke som tar opp en så stor del av livet mitt, satte jeg meg på flyet til København for å lære mer om ølets smaker på Den Skandinaviske Bryggerihøyskolen

Den Skandinaviske Bryggerihøyskolen -Beer Flavour Course

Lenge før jeg hadde lov til å konsumere alkohol, var jeg utrolig opptatt av smak. Mitt voksenliv fikk sin virkelige start da jeg begynte min kokkekarrière som 16-åring, og jeg har siden da hatt en eller annen form for smak som mitt daglige yrke. Veien fra kjøkkenet gikk etterhvert til drikkenes verden, og via vin og brennevin ble min bane tilslutt øl. Som importør, hjemmebrygger og ølentusiast, har øl blitt en naturlig del av livet mitt noe jeg er veldig takknemlig for. For å skjerpe mine smaker og lære noe nytt om drikke som tar opp en så stor del av livet mitt, satte jeg meg på flyet til København for å lære mer om ølets smaker på Den Skandinaviske Bryggerihøyskolen.

Et inter-skandinavisk samarbeid

Den Skandinaviske Bryggerihøyskolen er drevet av bryggeriforeningene i de 4 skandinaviske landene Norge, Danmark, Sverige og Finland. De holder diverse kurs om forskjellige temaer, og de har en av de beste mesterbryggerutdanningene tilgjengelig i dag. Flere bryggere på norske bryggerier har sin utdannelse fra skolen, enten som Diplombrygger eller Mesterdiplombrygger. Lærerne kommer fra blant annet Carlsberg Group og Royal Unibrew, med andre ord lærere som er med på å brygge noen av verdens mest kjente øl.

Smakskurset

Våre lærere var 2 av de 3 heltidsansatte, nemlig «rektor» Axel og «lærerkoordinator» Kim. Etter en kort presentasjon av seg selv, og bryggerihøyskolen var det klart for kursets hovedelement: smaks-komponenter i øl. Nærmere bestemt det smaksbildet man kan få ved enkelte ølfeil. Ved hjelp av aroma ampul fikk vi teste 22 av de vanligste ølfeilen man finner, alt fra fermenteringsfeil til lysskader. Carlsberg var alltid ølet som ble tilsatt disse aromaene, og alle ølene ble testet først kjent for så å bli testet blindt. Her fikk vi smake vanlige ølfeil som lysskader til mer spesielle ting som butyric syre. Det ble utført 3 læresmakinger der man visste hva man fikk, før det ble fulgt opp med 3 blindsmakinger der man ikke visste hvilke feil man hadde i glassene. Resultatet fra disse 3 blindsmakingene førte så til et bestått kurs eller bare deltatt kurs.

Konklusjonen

Beer Flavour Course er en gjennomgang av noen av de vanligste ølfeilene man finner i dagens markeder. Det er godt forklart, og man trenger ingen forkunnskaper for å delta. Når det er sagt, så er det ikke et veldig billig kurs med sin pris på 3000,- . Jeg mener uansett at det er verdt det for personer som jobber med øl til daglig, som ølkelnere, importører, bryggere og bryggeriansatte. Også hjemmebryggere med interesse over gjennomsnittet vil ha nytte av dette kurset, da jeg klart kjenner igjen acetaldehyd fra noen av mine egne brygg. Alt i alt et meget seriøst kurs med gode lærere og et lettforståelig materiale, og siden det avholdes i København kan det godt kombineres med andre øl-relaterte aktiviteter.

bfc1

Skriv en kommentar