«Hjemmebryggerne» -Nils Hansen

-"Nils Hansen er en skogens mann. Han har skjegg, og det kan du også få hvis du drikker hans øl"

«Hjemmebryggerne» -Nils Hansen

Hjemmebryggeriet Nils Hansen består av Tommy Bratseth og Bjørn Harald Færøvik. De holder til i et gammelt hus i Nils Hansens vei 27 på Brynseng. Huset er faktisk så gammelt at det nå skal rives, og Nils Hansen er derfor på flyttefot. -«Vi er på leting etter nye lokaler, men er foreløpig forberedt på å finne en midlertidig løsning inntil vi finner et egnet lokale», sier Tommy Bratseth.

Bjørn Harald Færøvik og Tommy Bratseth aka Nils Hansen

Bjørn Harald Færøvik og Tommy Bratseth aka Nils Hansen

Så langt, etter et snaut år, har Nils Hansen produsert 25 brygg. De to siste står nå til gjæring i Nils Hansens vei, men gjæringsbøttene må bli med på flyttelasset. -«Vi skulle gjerne ha klart 27 brygg her», sier Tommy. «Da hadde vi matchet husnummeret».

Jeg ser at det står en Beer Brew 30 og spør om erfaringene deres med dette hjemmebryggeriet. Det er en enkel og grei maskin, men Nils Hansen har ikke vært helt fornøyd med det. Det har sine begrensninger, og vørteren har lett for å svi seg i den tynne bunnen. Nå brygger de mesteparten av sine brygg på en Blichmann Boilermaker som de er svært fornøyd med. Som så mange andre startet også Nils Hansen med ekstraktbrygging. Det ble kun et kort steg på veien til maltbryggingen, og nå er de virkelig blitt hektet. I den koselige kroken i bryggeriet diskuterer de oppskrifter, malt, humle og gjær. «Vi har ennå ikke hatt et brygg vi er misfornøyd med», sier Tommy fornøyd.

Rent og ryddig på Nils Hansens bryggeri!

Rent og ryddig på Nils Hansens bryggeri!

Etter å ha smakt på 6 av Nils Hansens brygg må jeg si meg enig. De har virkelig truffet blink på de aller fleste av dem. Se bare hva bloggeren BeerNorway skriver om deres IPA og Humlevin. Humlevin er forøvrig deres versjon av Nøgne Øs #100. I fjor var nemlig Nils Hansen på besøk hos Nøgne Ø og fikk være med på bryggingen av Nøgne Ø #500. Da de fikk høre at Nøgne Ø skulle brygge #100 dagen etter, forlenget de like godt ferien med én dag for å være med på å brygge dette legendariske ølet. Det angret de ikke på.

De måtte selvsagt prøve seg på en versjon av brygget da de kom hjem og selv om de har gjort visse endringer i oppskriften i sin egen versjon, ble det en svært potent versjon av Nøgne Øs jubileumsøl. Ølet har et slørete utseende med masse «humle-ubåter». Skarp i smaken og med en søt ettersmak. Slett ikke for bitter, men kanskje litt i overkant karbonert. Med sine 10% er det et fyldig og smakfullt øl som Nils Hansen med rette kan være stolte av, mener Ølportalens utsendte. Og Nils Hansen vil gjerne på studietur til Nøgne Ø igjen. De er enige i at det ga mersmak!

nhhumlevin

Nils Hansen Humlevin

Når spørsmålet om favorittøltyper kommer opp er de ganske unisone: -» vi er humlehoder!». Mye humle, med andre ord. Ølnavn som IPA, Imperial IPA, India Brown Ale og Humlevin sier det meste om fokuset. -«Vi har vært innom de fleste av hovedtypene av øl, men har ennå ikke brygget pils eller hveteøl. -«Men vi bruker endel hvete i bryggene våre», sier Bjørn Harald. Eksperimenteringsiveren er stor, og de vil gjerne prøve det meste. Der har de mye til felles med de fleste som brygger hjemme. Mulighetene er nærmest uendelige.

Som de fleste hjemmebryggere har også Nils Hansen planer om å stille med brygg i årets store begivenhet for hjemmebryggere; NM i Hjemmebrygging. De har imidlertid støtt på et uventet problem. De har flasket ølet sitt på feil flasker. Reglene for NM er nemlig krystallklare: kun øl som er flasket på «vanlige» 0,33-flasker, såkalte «bjørnunger» tillates deltagelse i NM. Det gis ingen unntak og Nils Hansen står derfor overfor en vanskelig oppgave: alt øl de skal delta med i NM, må tappes om. Ingen enkel oppgave. Det er nemlig ikke bare å helle over ølet i korrekt flasketype når det først er flasket. -«Men vi skal nok få det til på et vis», sier Bjørn Harald. Apropos flaskene: På etiketten har bryggeriet en tegning av bygget i Nils Hansens vei 27, og på baksiden står det: -«Nils Hansen er en skogens mann. Han har skjegg, og det kan du også få hvis du drikker hans øl». Litt merkevarebygging skader ikke, selv om man driver på hobbybasis!

På bryggeriet står fremdeles én flaske av hvert eneste øl de har brygget. Én batch står fremdeles i karantene, ettersom de er ikke helt fornøyd med utviklingen så langt. De satser på at litt lagring vil gjøre susen. Vi er enige. Et godt øl blir ofte bedre etter litt tid. Det er et kjent «problem» for hjemmebryggere at den siste flasken av et brygg alltid smaker best…

Vi ønsker Nils Hansen lykke til med videre brygging og ikke minst: lykke til i NM for Hjemmebryggere!

Skriv en kommentar