Vasking av ølglass

Vasking av ølglass

Det vandrer et rykte rundt i verden. Et rykte om at ølglass ikke skal vaskes i oppvaskemaskin. Om en ser bort fra krystallglass og glass med trykk som ikke tåler vaskemidlene som brukes, vil jeg hevde at dette ryktet er sterkt overdrevet. Vaskemaskinen er nemmelig ikke problemet. Den egner seg utmerket til vask av ølglass. Utfordringen er at den også egner seg godt til vask av tallerkener, skåler, melkeglass og lignende og med disse følger det en del fett. Fett som ikke går godt sammen med øl. Fett som kan legge seg som en tynn usynlig hinne i glasset og drepe skummet omtrent før det har vist seg. Det er også fett, og annet smuss, som er grunnen til at det enkelte ganger henger en del bobler på innsiden av glasset. Utfra dette har en to valg, om en ønsker et så rent glass at skummet blir hengende igjen langs sidene på glasset som bevis på hver slurk en har tatt. Installere to oppvaskemaskiner eller vaske ølglassene for hånd. Jeg har har valgt det siste og skriver her noen ord om hvordan vi mener det gjøres best.

Ikke-veldig-godt-vasket-ølglass

Eksempel på et ølglass som ikke er spesielt godt vasket

Renholdet begynner egentlig i det en er ferdig med å drikke av glasset. Skyll det og sett det et sted der det ikke er utsatt for sprut fra steking eller tilsvarende. Før selve vaskingen rengjøres oppvaskekummen med oppvasksåpe og vann. Her brukes kjøkkenets vanlige oppvaskost. Varmt vann tappes i kummen. Såpe has i. Jeg nøyer meg med vanlig oppvasksåpe (Zalo, etc.), men vet at andre sverger til såkalt syntetisk såpe. Glassene legges i. Selve vaskingen gjør jeg med en kost som kun brukes til dette formålet. Gjerne en med litt myk og fin bust. Slike fåes kjøpt blant annet på Clas Ohlson. Men det går helt greit å bruke mer standardiserte koster. Klut eller svamp fungerer også godt så lenge de ikke blir brukt til vask av mer fettholdige ting.Glem ikke å vaske glassene på utsiden. Fingermerker og lebestiftrester er ikke spesielt innbydende.

Etter vasking i såpevann har jeg glassene over i varmt vann med krystallsoda og gir dem en ny omgang med kosten der. Dette for å fjerne det som måtte være igjen av fettrester. Krystallsoda fåes kjøpt på gode dagligvareforretninger og må ikke forveksles med Kaustisk Soda.

Her velges den til høyre. Dette anbefales uansett politisk tilhørighet.

Hva som passer best når det gjelder tørking kan også variere. Lufttørking er selvfølgelig det enkleste, men kalk, salter og rester av sodaen setter seg gjerne som avleiringer på glassene og dette er ikke spesielt delikat. Det lønner seg da å tørke med et håndklede. Dette bør være av lin eller av de nye i mikrofiber. Bomull egner seg dårlig fordi det etterlater fiber på selve glasset.

Fotnote:
Jeg hører fra tid til annen at kvinner påstår at de har «en kjemi i munnen som dreper skummet på ølet». Vel jenter, min teori er at dette er enklere å fikse enn ved å justere munnkjemien. Prøv rett og slett å drikke en øl en dag du hverken har tatt på deg lebestift eller lepomade og se om ikke skummet ligger litt lenger da.

Vis 8 kommentarer

 1. Hvorfor skal man unngå kaustisk soda? Kaustisk soda er da perfekt? Sterk basisk løsning som fjerner alle fettrester.

  Men bruk hansker og ikke la det kommei kontakt med aluminium.

  1. Sikkerhet både ved vasking og ved eventuelle rester i glasset, men her finnes ingen fasit og artikkelen må ikke oppfattes som noe annet enn en anbefaling.

 2. Oppvaskmaskin med vanlig maskinoppvaskmiddel går vanligvis helt greit for ølglass – man bør bare unngå å sette dem inn sammen med den feiteste middagsoppvasken (evt. skylle middagstallerknene grundig under springen først, med varmt vann). Og så må man for all del la være å bruke skyllemiddel – det er bedre å få en tørkestripe eller to på glasset (som du fjerner med et rent oppvaskhåndkle) enn å få drept ølskum.

 3. Hva om «skaden» allerede er gjort? Er det mulig å vaske glassene brukbare igjen selv om de har vært brukt til allskens mulig drikke og dynket i fettrester etter å ha stått i oppvaskkummen, eller er det bare å kaste? Hva må isåfall til?

  1. Her er spør du utenfor det jeg sitter med av kunnskap. Jeg har hørt at glass brukt til melk aldri blir «bra» igjen og jeg har hørt at dette er bare tull.
   Den ultimate testen blir vel uansett å ha øl i glasset og se om skummet oppfører seg slik det bør i et rent glass?

   1. Det er det jeg også har hørt, selv drikker jeg ikke melk, men det gjør jo de andre jeg bor med… Merker definitivt forskjell blant de ølglassene jeg har. Noen holder bra på skummet mens i andre forsvinner det raskere i tillegg til at det aldri sitter igjen slike skum-ringer som nevnt i artikkelen. Har dog ikke prøvd noe annet vaskemiddel enn zalo foreløpig. Blir uansett et strengt regime rundt bruken og vaskingen av framtidige ølglass fra nå av!

 4. Jeg tar også vask av ølglass seriøst, men jeg benytter meg som regel av oppvaskmaskinen. Jeg vasker aldri glassene sammen med annen oppvask og aldri uten og først ha vasket maskinen. Først kjører jeg maskinen uten innhold før jeg så vasker den innvendig med et oppvaskmiddel (ikke såpe for fett er jo en av ølets fiender) for å fjerne resterende fettrester. Jeg er dessuten så heldig at jeg har en oppvaskmaskin fra Miele med to ølglassprogram, ølglass kald og ølglass varm, her bruker jeg stort sett ølglass varm og åpner så maskinen etter endt syklus og lar så glassene lufttørke. Dette fungerer som gull for meg og jeg opplever så og si aldri flatt øl og skumringene følger glasset. Sammys metode fungerer utmerket og anbefales, men er du litt lat som meg er oppvaskmaskin en ganske behagelig ting.

 5. At artikkelinnholdet funkar som gull er ein ting, men det er unødvendig tidkrevande. I tillegg er jo oppvaskkummen også full av fett og alt mulig anna dritt frå alt som går i vasken. Får du den heilt rein til å ville legge ølglas i kummen full av vatn?
  God vasking med Zalo er nokk. Skylle glaset godt med varmt vatn når du er ferdig å bruke det. Vaskar eg det ikkje der og då, set eg det til sides fullt med vatn i, slik at eventuelle restar innvendig ikkje tørkar inn. Når det blir vaska er det berre å skylle godt igjen og vaske godt med Zalo og maks varmt vatn frå springen. Og selvfølgelig ein oppvaskkost KUN tiltenkt vask av ølglas. Byttar denne også med jevne mellomrom når eg likevel skal utrangere den vanlige oppvaskkosten. Skylle glaset godt etter vasking, og set det til lufttørking. Det er meir enn godt nokk, aldri problem.

  Vaskemaskin har eg heilt slutta med etter å ha testa det ei stund. Etter gjentakande vasking i maskin synst eg det vart større og større problem med metallsmak av glasa.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.