Guinness Master Class

Når dronning Elizabeth av England eller president Obama besøker Dublin, er det Fergal Murray som skjenker dem en pint med Guinness.

Guinness Master Class

Fergal Murray innehar tittelen Master Brewer, men han overvåker ikke lenger bryggeprosessen hos den kjente ølprodusenten. Hans jobb består nå i å spre budskapet om Guinness som, ikke bare et øl, men som et helt særegent konsept. Joda, Guinness er sannsynligvis det mest karismatiske og best kjente ølmerket i hele verden.

At dronningen avslo å drikke sin pint av det sorte, irske ølet er en helt annen, men morsom, historie.

Da Murray studerte ved Trinity College i Dublin på begynnelsen av 80-tallet, jobbet han også deltid på Guinness’ laboratorie. Han fikk etterhvert fast jobb hos Guinness og utviklet raskt en interesse for selve bryggeteknikken. Etter å ha avlagt bryggmester-eksamen ble han sendt ut til Guinnessbryggerier i England og Nigeria. Etter ytterligere eksamener fikk han tittelen Guinness Master Brewer.

Master Brewer Fergal Murray

Master Brewer Fergal Murray

Guinness kom til Norge i 1994 og var faktisk det første importølet som nådde norske ølhyller i puber og butikker. Mang en ølentusiast kan takke Guinness’ inntreden i det norske markedet for at de fikk utvidet sin smakshorisont når det gjaldt øl. Undertegnede iberegnet!
På omtrent samme tid innså Fergal Murray at hans fremtidige rolle i Guinness-konsernet måtte være å spre budskapet om merkevaren Guinness. Fergal hadde allerede sett trendene i markedet, og tilbakemeldingene han fikk var entydige. Han hadde kunnskapen om bryggeriet, ølet og bryggingen, og eterspørselen etter denne kunnskapen var enorm!

Som Guinness’ ansikt utad reiser nå Fergal Murray verden rundt og forkynner budskapet om Guinness som en unik merkevare og som et helt særegent øl i vår etterhvert så velfylte ølverden.

Vent med å drikke din Guinness til kroppen er helt sort!

Vent med å drikke din Guinness til kroppen er helt sort!

En av hans viktigste oppgaver er å lære utelivsansatte hvordan man skjenker «the perfect pint». Det er slett ikke vanskelig, men Fergal sier at det er en evigvarende jobb. Han forteller om puber hvor han gir full opplæring i skjenking av Guinness og historien bak brygget, bare for å måtte lære opp et nytt personale på samme sted noen måneder senere.

Mytene og historiene rundt Guinness er mange. Guinness ble introdusert i 1759 og mange av mytene og vandrehistoriene startet sikkert allerede i 1760. Her er noen myter om Guinness som ikke stemmer med virkeligheten:

 • En Guinness har flere kalorier enn vanlig pils
 • Guinness er laget med vann fra elva Liffey i Dublin
 • Guinness skal serveres varm
 • Guinness er sort
 • Det tar 7 minutter å skjenke en pint med Guinness
 • Guinness does not travel (smaker best i Dublin)

Det siste punktet kan sikkert diskuteres. Slikt blir jo påvirket av mange forskjellige faktorer.

guinness

I festsalen til Ringnes, øverst på Grünerløkka holdt Fergal Murray et engasjerende foredrag om Guinness, skjenking av øl og historier fra Dublin og Irland. Jeg skylder å opplyse om at dette var et lukket arrangement for ansatte i utelivsbransjen. Det ble servert en nydelig Irish stew (selvfølgelig laget med Guinness) og nydelige sjokoladekaker til dessert. Joda, det var Guinness i sjokoladekakene også. Det ble også arrangert en konkurranse om hvem som kunne servere «the perfect pint».

Vis 2 kommentarer

 1. Fin reklame for våre venner i Diageo…

  1. Det var vanskelig å unngå å lese sarkasmen i kommentaren din, Knut 😉
   Ølportalen som nettsted har ingen offisielle standpunkter for eller imot bryggerikonglomerater eller enkeltbryggerier. Vi bringer nyheter fra hele ølverdenen uten å ta stilling til deres plass i markedet eller hvilke øltyper de representerer.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.