Nytt mikrobryggeri: Hubertus bryggeri

Ølportalen vil påstå at 2013 vil bli et rekordår for nyetableringer av norske bryggerier! Her er ennå et nytt og spennende bryggeri!

Nytt mikrobryggeri: Hubertus bryggeri

Lesja Gjestegiveri/Hubertus Bryggeri

Hubertus «Huub» Huijs er egentlig nederlender, oppvokst i byen Tilburg som ligger rett ved belgiske grensen. Nå bor han på Lora i Lesja kommune. Etter å ha vært hjemmebrygger i flere år ønsket han å prøve seg med sitt eget bryggeri, og nå brygges det i Hubertus bryggeri i bryggerikjelleren på Lesja Gjestgiveri.

Hubertus Huijs

Hubertus Huijs

Bryggeriet er et enkeltpersonforetak som drives av Hubertus Johannes Huijs. Produksjonen av to standard øltyper startet i januar: Hafelløl, 4,7% (lyst, fruktig og middels bittert, inspirert på belgisk Saison).  Raudøl 4,7% (et mørkere øl med lav bitterhet, en lettere variant av det sterkere belgisk klosterøl). Ølet flaskes på 0,33 og 0,75 liters flasker.
Planen er å brygge 7.000 liter øl i året, basert på lokale råvarer som blant annet skjåkbygg fra Ottadalen Mølle, humle fra Evas Hage på Otta og honning fra Norherad i Vågå. Bryggekapasiteten er 150 liter. I god mikrobryggerånd er produksjonen preget av manuelt håndarbeid, fra bryggingen til flasking, korking og påføring av etikettene.

Man skulle tro at en nederlender som kommer til Norge hadde med seg nyttig brygge-erfaringen ved ankomst, men Hubertus forteller at han først lærte seg kunsten  å brygge øl etter å ha slått seg ned i Lesja. Han er fullstendig selvlært, og har plukket opp verdifull erfaring gjennom prøving og feiling og ved å lese om brygging i bøker og på nettet.

Bryggeriets navn har en historie, i tillegg til å være bryggerimesterens fornavn: Hubertus var nemlig også en belgisk biskop og misjonær som ble jegernes skytshelgen. Han var biskop i Maastricht og Liège fra cirka 705, og drev misjonsvirksomhet i det østlige Belgia. Legenden forteller at han ble omvendt en helligdag han gikk på jakt, da han møtte en hjort som bar et glass med øl. Vel, sagnet sier egentlig at hjorten bar et kors, smiler Huub, som har tatt seg en liten frihet der.

GD20121113A10AAAE1

Å starte bryggeri i Norge kan være en prøvelse. Faksimille fra Gudbrandsdølen Dagningen.

Salg av øl fra Hubertus bryggeri skal etter planen starte i månedsskiftet februar/mars i butikker og serveringssteder i Nord-Gudbrandsdalen, og direkte fra bryggeriet. Hubertus bryggeri er medlem i Gudbrandsdalmat som skal selge og distribuere ølet for han. Bryggeriet har også et eget serveringslokale hvor det kan nytes egenprodusert sterkøl i tillegg til standardtypene (sansynligvis en Tripel 8%, Dubbel 7% og en Quadrupel 9%). Det vil kunne variere etter hva bryggeriet har å tilby i pub/prøvelokalet, både fra flaske og fat.

Vi ønsker enda et nytt og spennende mikrobryggeri velkommen!

 

Vis kommentar

  1. Du får nå kjøpt Hubertus øl i oslo, både Raudøl og Hafelløl på Ølhandleriet i mathallen.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.