Ukens anbefalte øl – Nøgne Ø Imperial DunkelWit

Hver fredag legger Ølportalen ut "Ukens anbefalte" hvor vi tipser deg om et godt øl du bør prøve så snart du kan.

Ukens anbefalte øl – Nøgne Ø Imperial DunkelWit

Nøgne Ø Imperial DunkelWit

Ukens anbefalte uke 8 er Nøgne Ø Imperial DunkelWit.

Nøgne Ø Imperial DunkelWit spiller på de to forskjellige ølsortene «Dunkel» og «Wit» og har fått Imperial i navnet grunnet en alkoholprosent på hele 10. I motsetning til tradisjonelle wit er denne mørk på farge. Og i motsetning til tradisjonell dunkel er denne brygget med koriander og appelsinskall. Også har vi den høye alkoholprosenten da, som hverken er vanlig for wit eller dunkel. Nøgne Ø selv skriver at de med dette ølet prøver å kombinere det beste fra mange bryggekulturer. Faktisk håper de å treffe alt fra tilhengere av belgisk øl, connoisseurer av mørkt øl, så vel de som elsker kraftige øl. Bryggeriet i Grimstad har truffet godt igjen!

Her lukter det frisk av krydder, mørke bær og gjær, veid opp med en flott sødme. Alkoholen er også relativt tydelig på nesa.

Ølet er smaksrikt og her er det både sitrus, gjær, sødme fra malten, mørke frukter, noe karamell og mere til. Et utrolig komplekst øl! Du kan lett kjenne at dette ølet er alkoholsterkt, men jeg syns likevel de 10 alkoholprosentene er flott integrert i ølet. Finishen er søt, men med et fruktig og halvsyrlig hint.

Dette ølet nytes best i all sin prakt uten annet tilbehør. Det vil nok trolig også fungere bra både til fiskeretter og til kjøtt. Et skikkelig all-round øl for de som er glad i smaksrike og spennende øl.

Kjøp 10 stykker og drikk én hver første fredag i februar i ti år fremover. Lykke til med å teste viljestyrken din!

Ølet er tilgjengelig på følgende av Vinmonopolets butikker.

Nøgne Ø Imperial DunkelWit2

Vis 8 kommentarer

 1. Prøv den gjerne til ost, det er en spennede kobinasjon som overrasket mange.

 2. Fortreffelig alene, glem osten !
  Og fortsett gjerne med en Imperial Brown Ale fra Nøgne Ø, nytelse på flaske.

 3. Dette var for meg et litt skuffende øl. Det var verken eller. Det mest prominente var koriander-, og dermed, såpesmaken.

  Ga den 5 av 10 på Untappd (hebra78):
  Looks like a frothy brown ale, fresh aroma. Soapy taste. Full of contradictions. Not so good for sipping. Will try with food.

  1. Smaken er som baken…

   Jeg syns ikke den er såpete i det hele tatt. Min erfaring er at «såpesmak» i øl kommer fra ingefær heller enn koriander.

   Jeg syns korianderen (og appelsinskallet), sammen med den tydelige belgiske gjærsmaken er det som gjør ølet spennende og godt.

   Du skal vel gi den en ny sjanse?

   1. Jeg kommer til å prøve den igjen sammen med mat, eller kanskje ost. Men den står ikke høyt på lista når det er så mye annet spennende å smake.

    Bra at folk har forskjellig smak og jeg liker det ofte mer rendyrket. IPA er ofte bedre enn Black IPA. Selvsagt er det unntak.

    1. Smak og behag er gudsjelov forskjellig og grunnen til at vi har så mange spennede ølsorter å velge mellom i dag. Hadde alle likt nyaktig det samme ville utvalget gått drastisk ned. Hveteøl, bitter, brown ale og IPA er vel de mest typiske ølsortene som nyfrelste håndverksøl entusiaster faller for rent umidelbart. Så bruker en del å søke de mer ekstreme retningene som Dobbel/Imperial IPA og Stout mens røk og fatlagring ofte følger på. Noen faller for surøl, mens andre igjen kan få en fornyet interesse for de mer subtile nyansene i litt mindre ekstreme øltyper og kan bli helfrelst på f.eks Saison som jeg har inntrykk av er en av de mest populære ølstilene for tiden blant entusiastene som har holdt på en stund. Men vi er alle forskjellige individer og oppfatter smakene forskjellig, vi har forskjellige preferanser og ikke minst utvikles smakspreferansene over tid dersom man hele tiden smaker forskjellige øl. Jeg må tilstå at jeg personlig finner gode og interesante øl over hele fjøla og lar meg fasinere av alt som er dyktig laget uansett stil. Med dyktig så mener jeg uten feil og ikke så alt for mainstream plankekjøring. Imperial Dunkel Wit er derfor et perfekt øl for meg da det overrasket meg første gang jeg smakte det og det samtidig rett og slett smaker godt i min gane. Samtidig finner jeg det helt naturlig at andre ikke liker den like godt, da hadde det mest sansynlig vært et kjedeligere øl. Hurra for et fargerikt øl-felleskap!

     1. Stort utvalg er en velsignelse, så takk for det!

      Flere grunner til at et stort mangfold er viktig. For det første kan jo ikke alle like det sammen. For det andre oppstår det jo gode diskusjoner av at folk liker forskjellige ølsorter. Gode diskusjoner leder til engasjement, som jo er det vi ønsker!

      Og jeg stemmer i et hurra for farge- og smaksrikt ølfellesskap. Hurra hurra hurra!

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.