Ukens anbefalte øl – Anchor Porter

Hver fredag legger Ølportalen ut "Ukens anbefalte" hvor vi tipser deg om et godt øl du bør prøve så snart du kan.

Ukens anbefalte øl – Anchor Porter

Anchor Brewing Co startet opp i San Francisco i 1849 og regnes som USAs første håndverksbryggeri. Bryggeriet ble startet  midt under gullrushet i California av den emigrerte tyskeren Gottlieb Brekle. Han kjøpte en bar og biljardsalong i Pacific Street som 25 år etter fikk navnet Anchor Brewing Co.

De lager i dag en rekke gode øl, og blant disse har jeg en spesiell forkjærlighet for Anchor Porter. Kjærligheten oppstod under flere besøk i San Francisco på 1990-tallet. Dette var en tid da Guinness stod for det mest eksotiske på ølmenyene her hjemme. Dermed var jeg et lett bytte for denne mørke og smakfulle varianten av en øltype jeg fremdeles holder som en av mine favoritter. Anchors fantastiske etikettdesigns gjorde kjærligheten fullkommen.

Portere og stouts varierer endel med tanke på styrke og smaksintensitet. Anchor Porter er på 5.6% og er forholdsvis mild i smaken. Ølet har en rik sjokoladesmak med karamelltoner og en fløyelsmyk munnfølelse. Skummet er fyldig og kremaktig. Dette er en forholdsvis søt porter med en beskjeden humlesmak og en lett og fin kropp. På ingen måte noen «tung» og fyldig øl, slik mange oppfatter mørke øl å være.

Det vil passe fint til kjøttretter av de fleste slag, spesielt mørkt kjøtt. Portere er dessuten uovertrufne til de fleste desserter: is, bær, sjokolade, frukt og ikke minst til de fleste kaker. Gjerne med likør eller annet dessertbrennevin som akkopagnement.

På Vinmonopolet får du den på søte små 355 ml-flasker til kr 46,-. Denne skal du ikke være redd for å prøve!

Ølet er tilgjengelig på følgende av Vinmonopolets butikker.

anchorporter

Skriv en kommentar