Intervju med Kristoffer Stensrud

Mannen som gav Stavanger ale

Intervju med Kristoffer Stensrud

Vi skal ikke gjenta en lang historie, men som mange av våre lesere vet oppstod Lervig Aktebryggeri nærmest som en protestaksjon da Ringnes flyttet produksjonen av Tou bort fra Rogaland og det er heller ingen stor hemmelighet at deriftsresultatene ikke har vært som en håpet ved oppstarten. Sentralt i dette står Kristoffer Stensrud, mannen bak Skagen Fondene, som har holdt driften av Lervig i gang på en måte som vitner mer om lokalpatriotisme enn gjennomtenkte økonomiske investeringer. En investering som omsider begynner å gi resultater i form av at Lervig nå forbindes med godt øl over det ganske land. Utfra dette fant vi det naturlig å ta en liten prat med Stensrud. Via mail, siden han for tiden er i Autralia.

Fakta

Johan Kristoffer Cappelen Stensrud (født 1953 i Trondheim) er en norsk aksjeforvalter, gründer og medeier i Skagenfondene. Han studerte økonomi ved Copenhagen Business School og startet sin karriere som sjefsanalytiker i Børsinformation i 1979.

Stensrud eier 33.6% av aksjene i Lervig Aktiebryggeri. Via aksjeselskapet Månebakken AS er han medeier i ytterligere 39,8%

Det har gått med en del penger for å få Lervig opp og gå og å holde det i gang. Har du noen gang angret?

Mange ganger. Vi så først lyset da Mike Murphy kom inn og vi fikk commitment til godt øl.

Hvordan har ferden så langt vært i forhold til det du forventet ved oppstarten?

Den har vært vesentlig verre enn ventet. De innfødte hadde stor entusiasme i begynnelsen, da ølet var dårlig og rabattene til kjedene og skjenkestedene var betydelige. Da ølet ble bedre og rabattene (markedførings»bidragene») mindre, kjølnet entusiasmen og dermed omsetningen betraktelig.

Har dere konkrete planer for videre utvikling av Lervig?

Ja, bryggeriet ble bygget som et effektivt pilsbryggeri. Lagerkapasitet etc må i større grad tilpasses sortimentsmangfoldet.

Vi har hørt rykter om 0 i resultat og 1 000 000 liter produsert i 2012. Har du endelige tall som du kan dele med oss?

Det må du spørre Sigrid Helene og Morten om.

Har du synspunkter på endringene i den norske ølkulturen?

Norsk øl ble ødelagt ved opphevelsen av Reinheitsgebot i 1994 (EU) og priskrigen i 2004. Hvilket var en av årsakene til mitt engasjement fra 2005. Jeg tror vi fortsatt er i begynnelsen av en lang reise, der kvalitet vil telle mer enn distribusjonsmakt og hvor stolthet over godt håndverk teller mer enn pris.

Det har vært og er en enorm tilvekst av små bryggerier de siste årene og det skal nå være ca. 70 aktive med stort og smått og ca. 10 som ennå ikke har kommet i gang med bryggingen. Har du tanker om hva dette kan gjøre med markedet og om hvor mange av disse som har livets rett?

Jeg sier: La de 1000 blomster blomstre. Lykke til alle sammen.
Det er plass til alle som brygger øl folk setter pris på og som bringer den norske ølverdenen videre. Jeg er sykt stolt over å se Nøgne Ø her i Australia, på et sted som har sitt eget minibryggeri. Det viser at vil vi så kan vi.

Hvilke tanker har du om dagens rammeforhold for småprodusenter av alkohol i Norge?

Forbudet mot informasjon på internett er tåpelig og i strid med EUs regler om lik markedsadgang. Skandaløst. Norsk regelverk blir praktisert for å beskytte de eksisterende produsenter. En skulle tro at de var «inspirert» av Ringnes/Carlsberg.

Hvilke tanker har du om maktforholdet mellom dagligvarekjedene og små produsenter/leverandører?

Det siste året har jeg blitt overrasket over at kjedene har blitt så åpne for nye produkter. Vær vennlige og fortsett med det! Marginene er bedre og markedet eksploderer. Alle vil bli happy om det fortsetter; Kjeder, småbryggerier og ikke minst kundene. Storbryggerienes kjøp av gulv og kjølekapasitet er det vi vil kalle mafiavirksomhet og det burde vært forbudt etter EUs regler om fri markedsadgang. Det samme gjelder skjenkestedene, hvor eksklusivitet dominerer på rabatter. Dette begrenser kundenes frie forbruksvalg og er sannsynligvis det største hinderet for en god produktutvikling. Jeg viser til Magasinet Plot sin dekning i desember 2011.

Er du for eller mot reklame for alkohol i Norge?

Etter internett og global TV har relevansen forsvunnet og praktiseringen blitt tåpelig. Reklameforbud er himmelsendt gode for Carlsberg, Heineken som har global markedsføring i 100+ kanaler.

Har din involvering i Lervig påvirket dine personlige ølvaner?

Definitivt. På tur drikker jeg alltid lokalt øl og jeg oppsøke lokale bryggerier for å få ideer. Det er alltid noe å lære!!

Hva regner du som dine favorittøl fra Lervig og fra andre bryggerier?

Årets favoritt var vårt eget juleøl. Butikkversjon. Brygget som ale i motsettning til tidligere da en har vært en mørk pilsner. Mørk smaksrik frisk uten å være dominerende Tok litt tid å bli vant til overgjæret karakter i stedet for pilsnerkarakter. Magisk godt.
Ellers imponert over Hansa 365 som har karakter.

Bestiller du øl til maten når du er ute og spiser?

Det gjør jeg Alltid. Jeg prøver å finne kombinasjoner som sitter.

 

Vi sendte selvsagt spørsmålet om resultatet videre til daglig leder Morten Robberstad og fikk følgende svar:

Vi solgte 965705 liter
Produsert volum , noe over 1 mill.
Hvem spådommene om 0 i resultat kommer fra, skulle jeg likt å visst, da de ikke har veldig god innsikt.
Endelige regnskapstall har vi ikke, men antar en resulatforbedring fra i fjor på rundt 3 mill.

Vis 5 kommentarer

 1. «Jeg er sykt stolt over å se Nøgne Ø her i Australia, på et sted som har sitt eget minibryggeri.»

  Her i Australia?
  Hvor i Australia?

  1. Der har vi dessverre ikke svaret. Mulig noen andre kan hjelpe oss?

   1. Ølportalen iler til med hjelp. Vi spurte Kristoffer Stensrud hvor han var og fikk følgende svar:

    «MONA. Hobarth Tasmania. Som har egen vingård og mikrobtyggeri».

 2. Ville tippe på Beechworth, som er et lite sted og Nøgne Ø nylig har brygget på Bridgeroad http://www.bridgeroadbrewers.com.au/
  Men det kan også være Hargreaves Hill Brewing Company, Victoria.

 3. Kan også være Sail&Anchor, Fremantle, Western Australia. Virka liksom så tilfeldig forbipasserende å nevne «her i Australia» så jeg blei nysgjerrig på hvor. Er fortsatt det.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.