Der ingen skulle tru at noen kunne selge øl

Det bugner av ølsteder i Oslo og andre byer, men også på små steder dukker det opp drikkesteder som tilbyr godt øl. Heldigvis.

Der ingen skulle tru at noen kunne selge øl

Greit nok at det bugner over av ølsteder i hovedstaden og andre større eller mindre norske byer, men at det også brygges på store ting rundt i distriktene er kanskje ukjent for flere. Jeg snakker ikke engang om steder som eksempelvis Voss og Røros, som i dette laget blir for metropoler å regne. Det skjer nemlig også ting mellom bakkar og berg på noen av de minste avkrokene av landet vårt.

Hjemmebrygg-på-display

Fem av Fossen Bryggeripubs egenbrygg. Foto: Audun P. Ibenholt

Fossen Bryggeripub i Dale i Sunnfjord

I Dale i Sunnfjord har Rolf Ivar Skår startet bryggeripub hvor han brygger seks egne faste øl, samt serverer over 100 andre ølsorter til øltørste og etter hvert svært så ølinteresserte mennesker.

– Hvorfor starte bryggeripub i Dale i Sunnfjord?

– Det er min kone Else som er hovedårsaken til at vi valgte å starte bryggeripub i Dale. Else hadde lyst til å starte pub, mens jeg hadde lyst til å starte bryggeri, dermed slo vi det sammen, og startet bryggeripub.

Nesten alle ølsortene skjenkes nitidig i glass fra samme produsent, noe som er viktig for Skår for å yte ølet rettferdighet.

– Jeg mener at øl nytes med flere sanser enn smak, vi nyter også øl med øyne og nese. Jeg mener at den beste måten å nyte synet av øl på er at det nytes i et vakkert glass fra det samme bryggeriet som har brygget ølet. Utformingen av glasset påvirker også aromaen slik at man får fram aroma på en bedre måte dersom ølet drikkes fra korrekt glass. Av 100 ølsorter er det ca. 15 hvor vi ikke har det rette glasset, sier Skår entusiastisk.

Dan-Simen-hører-på-tips-og-triks

Rolf Ivar Skår forteller engasjert om bryggeripuben sin til Dan Simen Bergsagel. Foto: Audun P. Ibenholt

Puben hans, Fossen Bryggeripub, har sitteplass til ca. 50 personer, og her arrangeres det alt fra oktoberfest til bursdager og andre festligheter.

– Hvordan har mottagelsen vært?

– Mottagelsen har vært helt fantastisk, i starten var markedsandelen for eget øl på 70 %, dette må sies å være mye på et sted med forholdsvis få ølkjennere, forteller Skår.

– Jeg opplever at det har vært en fordel å starte på et lite sted, det er lettere å få hele lokalbefolkningen på vår side når stedet er lite. Kommunen har vært veldig greie å ha med å gjøre, og vi har opplevd masse positivitet og støtte.

350 forskjellige ølsorter i Skorovas

Skjenkestova i Skorovas er kanskje noe mer kjent enn Fossen bryggeripub i Dale. Dette blant annet fordi eier og driver Inge Staldvik i 2011 vant prisen ”Årets Ølhund”, i regi av Bryggeri- og drikkevareforeningen. Hans bragd er intet annet enn imponerende. Et nedlagt gruvesamfunn i Namdalen har blitt et sted hvor ølinteresserte fra hele Norden valfarter for å få seg godt øl.

– Eg vaks opp i Skorovas, og har drive anna næringsverksemd i nærleiken i mange år.  Da skolebygget skulle seljast, kjøpte eg det for ein rimeleg pris og etablerte produksjonslokale og kjøken i den eine enden av lokalet, og skjenkestove i den andre enden.  Det er ca 120 bustadeiningar i området (dei fleste er no fritidsbustad), så iblant er det bra med folk, sier Staldvik.

inge_1-1024x682

Inge Staldvik skjenker øl på sin skjenkestue. Foto: www.skorovasmat.no

– Akkurat no er det 350 sortar.  Dette har auka på jamt over fleire år.  Konsoliderer no på dette nivået, etter som nokre sortar går ut og nye kjem til, forteller Staldvik om det enorme ølutvalget som er tre ganger så høyt som antall bosteder i området.

– Hvordan får du puben til å gå rundt på et slikt sted?

– Eg held meg i stor grad til øl med lang haldbarheit.  Og tek inn berre ei kasse eller to av kvar sort i gongen.  Dei mest lønsame gjestene er sjølvsagt dei som kjem som gruppe, og som gjerne vil ha middag og/eller ølsmaking.  Stadig fleire vil ha ølsmaking med 10 smakar.  Dette er ofte folk som kjem i minibuss frå regionen (6-10 mil unna) eller som grupper med overnatting (15-30 mil unna), forklarer den skjeggete, hyggelige mannen.

Veit du om flere puber og bryggeripuber som drives på knøttsmå steder? Bruk kommentarfeltet til å fortelle om hvilke!

Vis 2 kommentarer

  1. Knøttlite og knøttlite, det har blitt startet ett mikrobryggeri kalt Garasjebryggeriet i Haugesund, i lokalene til kulturhuset Høvleriet, Bjørn Dybdahl er daglig leder der. Det kan dere jo sjekke ut?

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.