St. Patrick’s Day

Saint Patrick’s Day (eller Lá Fhéile Pádraig som det heter på irsk), er irenes nasjonaldag. Den opprinnelige katolske minnedagen er nå mer en festdag for å feire irsk kultur.

St. Patrick’s Day

Everyone’s Irish on March 17th.*

Fakta

Grønn er irenes farge og det er også fargen som kjennetegner St Patricks Day. Frasen «the wearing of the green», spiller på å pynte seg med en trekløver og stammer fra sangen med samme navn. Det er en gammel irsk vise som eksisterer i flere versjoner.

Saint Patrick (år 387–461 e.kr) hadde tilhørighet til den historiske oldtidsbyen Downpatrick i Nord-Irland. Det irske navnet på byen er nå Dún Pádraig og betyr Patricks festning. Tidligere het byen DunumRath CeltairDún Lethglaise og Dún Dá Lethglas før det altså tok navn etter St.Patrick. Byen skal visstnok fremdeles huse hans grav, og her finnes også St Patrick Center som har en permanent utstilling om St Patrick.

Man vet lite om Patricks tidlige liv, men han var født inn i en velstående romersk-britisk familie. Som 16-åring ble han kidnappet av irer og holdt fanget som slave et sted på Irlands vestkyst. Gud fortalte han i en drøm at han skulle flykte tilbake til England. Han så gjorde, og ved tilbakekomsten begynte han å studere til prest. Irsk folklore forteller at Patrick ble kallet tilbake til Irland som biskop for å kristne Irland. Det sies at han brukte trekløveret (shamrock) for å lære irene om den hellige treenighet. Patrick døde 17.mars år 461.

St Patrick’s Day feires først og fremst i Irland og Storbritannia, men ettersom irene er et ferdendes folk, feires nå St Patrick’s Day nær sagt over hele verden. Ikke minst i USA hvor det bor mange etterkommende etter irske utvandrere. Her er 17.mars en av de dagene i året det konsumeres mest alkohol, og er følgelig en travel dag for pub- og restaurantbransjen. I mange byer blir det avholdt parader, og alle irske puber i verden med respekt for seg selv ferier St Patricks Day.

På søndag, 17. mars kan du ta turen innom din lokale irske pub, ta en halvliter Guinness og la deg rive med av irsk folkemusikk og høy stemning! Flere puber i Norge feirer St Patricks Day, og har de ikke en spesiell markering av dagen, kan du like fullt feire den på egen hånd!

Parade i Oslo

Norwegian Irish Society feirer dagen en dag på forskudd med en parade i Oslos gater lørdag 16.mars. Paraden starter ved Jernbanetorget utenfor Oslo S  kl 13.00 og går opp Karl Johan til Universitetsplassen. Deretter blir det samling på Hard Rock cafe hvor en del av 2.etasje er holdt av til St Patricks Day-feiring. Bordbestilling må gjøres på forhånd: oslo@hardrockcafe.no. Tel:  40 00 62 60 med referanse til Norwegian Irish societys arrangement.

Vent med å drikke din Guinness til kroppen er helt sort!

Vent med å drikke din Guinness til kroppen er helt sort!

 

Skriv en kommentar