Ukens anbefalte øl – Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne

Øl kommer i mange fasonger, stilarter og størrelser. Noen kan også være ganske eksotiske. Av de eksotiske stilartene er lambic – eller belgisk surøl – trolig den mest eksotiske for norske pilsnerganer.

Ukens anbefalte øl – Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne

Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne

Bryggeri Gueuzerie Tilquin
Type Geuze
Alkoholvolum 6 %
Pris 67,50
Volum 37,5 cl.
Varenummer 9793002
Utvalg Bestillingsutvalg

Lambic er både spesielt på grunn av måten den lages – og på grunn av smaken. I stedet for å tilsete kultivert ølgjær, settes ølet i åpne gjæringstanker hvor det spontangjærer med gjærsporer som finnes naturlig i bryggeriet. Etter brygging legges ølet på eikefat, gjerne brukte sherry- eller portvinsfat. Ølet har vanligvis et svært syrlig og komplekst preg, og er nærmere syrlig vin i smaken enn den gode gamle pilsen.

Den belgiske surølen kommer i flere varianter. Lambic er vanligvis lagret i tre år, og er ublandet og uten kullsyre. Guezen er en blanding av ung og gammel lambic, gjerne en blanding av ett, to og tre år gammel lambic. Ølet er ettergjæret på flaske. Ettergjæringen sørger for at det dannes kullsyre, noe som gir den klassiske champagne-aktige karakteren i smaken. I tillegg er det ganske vanlig at de belgiske surølene kommer i flasker med champagne-kork.

Oude Gueuze Tilquin à l’AncienneUtvalget av belgiske surøl i Norge er ikke imponerende, men det finnes noe, og det finnes også en del gode surøl. Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne er en av disse. Den gir et godt inntrykk av hva stilarten kan by på. I smaken er det en god og tydelig, men godt balansert syrlighet. Smaken går mest i retning av grønne, syrlige epler, men den har også preg av sitron, og det er noe smak fra fatlagringen i tillegg. Dette er en relativt, og her bruker jeg ordet i sin rette forstand, mild lambic. Det som gjør dette ølet spesielt godt, er at det har en god balanse og mye fylde. Avslutningen er mye syrlighet og er også litt tørr.

Surøl er ikke for alle, men for de som ønsker å prøve ut noe nytt, kan det være midt i blinken. Hvis du i tillegg liker syrlige smaker, så kan surøl være noe for deg. Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne er et godt sted å starte for de som vil prøve seg på stilarten.

Vis kommentar

  1. For ordens skyld: Gueuzerie Tilquin er et blenderi, ikke et bryggeri. Pierre Tilquin kjøper fat fra mange av de kjente lambic-bryggeriene, lagrer og blender til slutt sin egen geuze.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.