Øl og mat: Helstekt lammelår med øl i saus og glass

Øl og mat: Helstekt lammelår med øl i saus og glass

Når er endelig påska i umiddelbar nærhet, og i tradisjon tro blir det laget lammelår i alle de tusen hjem. Vi i Ølportalen har testet ut lammelår laget med øl.

Ingredienser

 • 0,5 potte rosmarin
 • 0,5 potte timian
 • 2 stk hvitløk
 • 1 stk lammelår (beregn 200-300 g kjøtt pr person)
 • 12-14 poteter
 • 3 dl med kremfløte
 • 1 flaske Ringnes Julebokk, eller et annet mørkt og kraftig øl.
 • 1 spiseskje honning
 • 1 stk kålrot
 • 3 gulrøtter
 • 3 sjalottløk
 • 1 brokkoli
 • Salt og pepper
 • Raspet ost
 • Meierismør
 • Toro Sjysaus

IMAG0226

Fremgangsmåte lammelår:

Lag små lommer i lammelåret. Skjær hvitløken i skiver. Dytt skivene inn i låret. Gjør det samme med rosmarin og timian. Brun låret i en stekepanne med smør i. Sett i steketermometer i midten av låret og dekk til med aluminiumfolie.  Kok ut stekepannen med litt timian, et par tre hvitløkfedd, 2 dl med øl og tilsett honning mot slutten. Hell dette over i en langpanne med noen biter med kålrot, gulrot og sjalottløk. Dette skal bli basen for sausen. Sett låret i ovnen på 180 grader (eller lavere om du har god tid) på en rist over en langpanne, eller enda bedre, rett på rotgrønnsakene.

Ta ut kjøttet når det er 65 grader om du vil ha det gjennomstekt (55-60 om du vil ha det blodig). Når du tar det ut, vil det kanskje gå opp mot 70 grader (eller bare 60-65 om du stopper på 55-60 grader).

Vent til kjøttet har blitt ca 60 før du skjærer det opp igjen.

Fremgangsmåte fløtegratinerte poteter

Skrell potetene og del dem i skiver. Ha potetene i en kasserolle sammen med knust og hakket hvitløk og kok de møre i kremfløte. Pepre etter eget ønske. Dette kan med fordel gjøres i god tid i forveien, slik at du kan ta vare på gjestene når de kommer. Legg de ferdigkokte potetene i en smurt ildfast form, og strø over med raspet ost etter eget ønske. Sett formen midt i ovnen, mens lammelåret hviler seg, på 225 grader til osten blir gyllen.

Fremgangsmåte ovnsbakte rotgrønnsaker

Del grønnsakene opp i strimler og små buketter. Legg de i en ildfast form og ha litt olje, salt og pepper over. Sett de midt i ovnen sammen med de fløtegratninerte potetene. Grønnsakene er ferdige når de har litt motstand når du tygger.

IMAG0228

Fremgangsmåte saus

Når lammelåret er ferdig og det ligger og hviler seg, siler jeg ut det jeg har fått av kraft i langpannen. Dette blir basen for sausen sammen med Toro sin sjysaus. Jeg monterer sausen med litt kremfløte og en god dæsj med kaldt smør, og så er den klar til servering.

IMAG0222

Valg av øl

Jeg valgte Kinn Vestkyst til lammelåret, et øl som vi har anbefalt før her på Ølportalen. Jeg valgte dette ølet for å få en øl som balanserer det litt fete lammelåret med en frisk øl med mye humle, samt at det skal være kraftig nok så ølet ikke blir anonymt. Denne kombinasjonen mener jeg passer ypperlig, og jeg ser frem til å høre hva dere mener om denne kombinasjonen.

IMAG0232

Grunnen til at jeg valgte Ringnes Julebokk som råvare i matlagingen, er at den er smaksrik og har en fin sødme som passer godt til lammet.

Vis 2 kommentarer

 1. Denne skal testes i påsken . Tenkte å bruke hjemmelaget Stout som basis og Vestkyst clone som drike til maten .

 2. Vi kjørte denne kombinasjonen i påsken og var storfornøyde. Bra tips.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.