Jakten på påskeølet

Påsken er over oss, og vi har tatt en titt på hva som finnes i den norske ølfloraen av godt drikke å kose seg med i påskefjellet.

Jakten på påskeølet

«Endelig påske», sa folk. «Påskeharer og bortgjemte egg. Skitur, kvikk lunsj og appelsin. Ja, også en påskeøl i solveggen etterpå». Vel, det virker ikke som om bryggeriene i Norge er spesielt lystne på å gi folket det de vil ha. Det vil si, øl får de jo. Og det er bra. Men påskeølet, hvor har det blitt av?

Litt rart er det jo at påsken ikke har fått like godt feste (sic!) for sine egne øl, som det andre sesonger har. Både jul og sommer har sine sesongøl, og høsten har etterhvert også fått noen varianter. Da bør det vel kanskje være rom for noe på vårparten. Påskeøl har faktisk eksistert her til lands siden 1934, men til tross for dette står ikke tradisjonen sterkt i dag. Øltypen har nok heller ikke de beste bein å stå på, all den tid den heller ikke er veldig tydelig definert. De fleste påskerelaterte øl faller likevel inn under pilskategorien, men her er det rom for det meste avhengig av om det skal stå best til hyttekos eller påskelam. Uken før påske har uansett seilt opp som et av de tidspunktene det flyter mest øl ut av hyllene i det ganske land, og alt ligger egentlig til rette for at bryggeriene skal kunne hamre ut det de måtte ønske. Kanskje er det en gyllen anledning til å kunne teste ut noen potensielle helårsøl på markedet?

Valgets kvaler, den ene … eller den andre?

Utvalget i Norge i år 2013 er imidlertid ikke så mye å skrive hjem om. Et par lyspunkt finnes dog, Ægir er for sjette året på rad ute med sin Påskesol og Sundbytunet har lansert Pip Pip Pale Ale. Jepp, jeg sa et par. En del bryggeripuber har også sine egne varianter, så om du sverger til bypåske bør det i hvert fall være noe å velge i. De største bryggeriene glimrer dog med sitt fravær, og heller ikke tidligere års lysglimt som Nøgne Øs God Påske eller Haandbryggeriets Påskegodt er å få tak på i år. Fra det store utland finner vi imidlertid Gouden Carolus Easter, Coisbos Easter Ale og Midtfyns Påskebrygg på vårt lokale Vinmonopol. Det er da noe. Et alternativ er også å ta en tur til våre svenske eller danske naboer der tradisjonen etter sigende står noe sterkere.

Så på tross av at det per dags dato ikke er et eldorado av påskerelatert øl tilgjengelig er det kanskje noe vi en gang får se mer av. Hvem vet, kanskje bugner butikkene over av Klisterføre, Solgløtt, Hyttekos eller andre påskeølvarianter allerede i 2014. Inntil det får vi bare kose oss med det vi har, eller eventuelt slå til med en pils i solveggen. Den skal ikke undervurderes den heller, og om du er usikker på hvilken pils tursekken bør pakkes med finner du svaret her.

pipip

Vis 2 kommentarer

  1. Lindesnes Brygghus har også et Påskeøl (4,7%, fås bl.a. på Cardinal). Det er ellers en risikosport for bryggeriene å satse på noe som kalles «Påskeøl / Påskebrygg», p.g.a. kort sesong. 3. påskedag er der ikke en kjeft som vil kjøpe disse ølene lenger. Nordmenn er rare sånn!

  2. Berentsens Brygghus har òg eit påskeøl. Elles ser eg i grunnen ikkje noko særleg stort poeng i slike sesongøl. Er ølet godt nok kan det drikkast heile året! Det påskeølet eg har smakt har i alle fall vore heller kjedeleg. Sjølv Ægirs påskesol er eit lyst lagerøl.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.