Hjemmebryggerne – Bolder Brygghus

Hjemmebryggerne – Bolder Brygghus

Vi har avtalt å treffe hjemmebryggerne bak Bolder Brygghus på Nøgne Øs Hjemmebryggerdag. Blant 70-80 menn er det ikke vanskelig å finne brygghusets kvinnelige brygger, Hege Pedersen Ingebretsen, men hennes forlovede Aleksander Baustad er som sunket i jorden. Etter en halvtimes leting finner vi han innerst i lokalet i en adskilt avdeling fra selve bryggeriet. Han har blitt tatt med på en privat omvisning i sakebryggeriet av Nøgne Øs kanadiske sakebrygger, Brock Bennet. Aleksander har fått smake seg igjennom Nøgne Øs sake-sortiment, fått kjenne på de forskjellige typene ris som danner grunnlaget for sakebryggingen og fått en solid gjennomgang av selve bryggeprosessen. «Nå vil jeg begynne å brygge sake!», sier han entusiastisk.

Vi får revet Aleksander vekk fra hans nyvunne hobby og setter oss ned for å snakke om ølbrygging. Bolder Brygghus holder til i Stavanger, og de startet med hjemmebrygging mot slutten av 2010.

Etter drøye to måneder i år har de brygget 7 brygg, og de holder et høyt tempo: «vi brygger så og si hver helg, og noen ganger i ukedagene også», sier Hege. Utstyret de brygger på er stort sett en 48-liters Blichmann-gryte og en 50 liters gryte som de kjøpte hos Bryggselv. «I begynnelsen var vi ikke så fornøyd med bryggene våre», sier Aleksander. «Det er faktisk bare det siste halvåret at vi virkelig har vært fornøyde med resultatene». «Men vennene våre sier noe annet», innvender Hege. «Det var ofte vi ville tømme ut hele batcher med brygg fordi vi var misfornøyde. Vennene våre synes imidlertid det var alt for godt til å tømmes ut».

På spørsmål om de har noen favorittstiler eller favorittøl når de brygger er de samstemte om at brown ale er deres «husøl». Den er bygget på et ferdigsett fra Bryggselv som heter Mr Brown. Den brygges jevnlig på Bolder Brygghus. Ellers er Hege veldig glad i å brygge portere og stouts, gjerne med røkmalt (peated). Ifølge Aleksander er hun mer leken når det kommer til bryggingen. Hun gjør gjerne store endringen i oppskriften for å finne nye smaker og sammensetninger av malt og humle.

For Aleksander dreier det seg mer om å lage mest mulig perfekt øl. Både typemessig og smaksmessig. Oppskriftene finner de blant annet i magasinet BrewYourOwn og fra bøker som for eksempel Brewing Classic Styles. Men de ser ikke på disse oppskriftene som annet enn rettesnorer. Som oftest gjør de endringer i oppskriften etter eget forgodtbefinnende. «Det er det som er essensen i hjemmebrygging», sier Aleksander. «Å finne noe som smaker godt og deretter prøve å gjøre det enda bedre». De brygger både sammen og hver for seg, og når Aleksander brygger alene blir det ofte en Kölsch. Onde tunger vil ha det til at Aleksanders favorittøl er Corona, men dette benekter han på det sterkeste.

Stille Natt 2012 og Kvithus Porter

Stille Natt 2012 og Kvithus Porter

De forteller også entusiastisk om sitt juleøl, Stille Natt 2012 som er brygget med Suleskardsvatn-vann. Det sier litt om hjemmebrygging som en sær hobby når man hører at de har tatt med seg 60 liter vann fra et lite fjellvann som ligger 1.050 moh for å brygge øl av det! «Også er det godkjent av Julenissen», sier Hege alvorlig. «Heilt sant!». Joda, etiketten forteller oss at det er så sant som det er sagt. Ølet er forøvrig basert på oppskriften til Nøgne Øs God Jul (2010-utgaven). «Dette er nok den ølen vi er aller mest fornøyd med», sier Hege. «Og du må skrive at den er godkjent av julenissen», gjentar hun.

Som så mange andre hjemmebryggere har Hege og Aleksander også prøvd seg på et av de mest omtalte ølene fra fjoråret, nemlig President Obamas honningporter som brygges i Det Hvite Hus. Vi fikk smake en flaske av denne og det var et riktig snadderøl! En silkemyk og søt porter med innslag av brent og røkt malt og en tydelig smak av lynghonningen.

boulder2

Skriv en kommentar