Ukens anbefalte øl – Haandbryggeriet Tindved

Hver fredag legger Ølportalen ut "Ukens anbefalte" hvor vi tipser deg om et godt øl du bør prøve så snart du kan.

Ukens anbefalte øl – Haandbryggeriet Tindved

I uke 14 er det Haandbryggeriets Tindved som skal anbefales. Tindved er Haandbryggeriets batch 500 (!), og således en stor milepæl for Drammensbryggeriet. Ølet er også det første i Haandbryggeriets «Special Berry Collection» hvis jeg ikke husker feil. En serie som jeg har blitt fortalt skal inneholde seks forskjellige bær-øl, så får vi se hva som dukker opp på den fronten etter hvert.

Tindved er et bær som hovedsaklig finnes viltvoksende rundt Trondheimsfjorden og nordover til Troms. Den har små, gulgrønne blomster og ertestore, oransjegule frukter, som er meget rike på C-vitamin. Bærene er også fulle av andre vitaminer og mineraler, så dette ølet passer så vel til kos som til hestekur.

Wikipedia påstår til og med at jus av tindvedfrukter var en del av kostholdet for russiske kosmonauter, og de brukte en krem med olje fra fruktene for å beskytte seg mot kraftig stråling fra sola.

Når det gjelder utseende er det et relativt klart oransje øl med en hvit, ganske lett skumtopp. Aromaen er frisk og syrlig med bærtoner, urter og et fruktig preg fra gjæren. Smaken er mindre sur og syrlig enn aromaen, mens bærpreget og friskheten slår mer inn. En litt sur finish er det likevel. Krydder og urtetoner finnes også i smaken og balanserer godt opp sødmen i ettersmaken.

For meg blir dette et øl som er en hybrid mellom Pale Ale, belgisk blond og surøl som kollega Ove anbefalte for to uker siden. Et komplekst, smaksrikt øl som fungerer utmerket i glasset uansett. Uten å ha prøvd, ser jeg for meg at lette oster, både myke og harde, er et godt følge til denne.

Er ølet vanskelig å få tak i sier du? Mulig det, men på spesialpolene rundt om på Østlandet har de den i allefall. Velassorterte ølpuber bør også kunne skilte med denne. Happy hunting og god helg!

Vis 5 kommentarer

  1. Suveren øl! Og jeg vil kanskje kalle det en liten introduksjon til surølverdenen for dem som i utgpkt er litt skeptiske til den slags. Det er ikke for surøl å regne, men hybriddelen av det, slik du skriver, gir en introduksjon til typen smak. Dog ispedd fruktighet og sødme som veier mot. Strålende!

  2. Tindved blir snart lettere tilgjengelig. Kommer på bestillingsutvalget fra 1. mai.

  3. Stemmer det, vi har brygget to batcher. Oppskriften er den samme for begge. Andelen av bær er også den samme, men fruktpressa vår klarte å skvise ut noen ekstra liter juice til den siste batchen (#543). Det betyr at #543 framstår som noe mer fruktig.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.