Norges minste øleldorado

I den idylliske sørlandsbyen Grimstad gror det som kan være Norges minste øleldorado frem.

Norges minste øleldorado

Fakta

Grimstad –

ingen gammel by

Grimstad – ”Sørlandets perle” – er ingen gammel by. Den har sin fødselsdag 6. juni 1816,da Kongen ga ”losse- og ladestedet” Grimstad fulle kjøpstadsrettigheter.

Ikke nok med at Norges største håndverksbryggeri holder til i byen; de drøyt 20.000 innbyggerne kan også glede seg over flere steder som serverer håndverksøl, egenbrygg så vel som brygg fra ymse bryggerier verden over. Etter at Høyskolen i Agder fikk universitetsstatus i 2007 har universitetets nesten 10.000 studenter sørget for at sommerbyen Grimstad har et yrende uteliv også resten av året.

Den pietistiske sørlandsbyen var imidlertid ikke ukjent med alkoholproduksjon før den nye ølbølgen flommet innover byen. I over hundre år huset byen en av landets største vinprodusenter. Den siste flasken med rabarbravin fra Fuhr ble imidlertid solgt på vinmonopolet i 2001. Nordmenn foretrakk rødvin og hvitvin, og med informasjons- og reklameforbudet nådde rett og slett ikke Fuhr ut til eventuelle nye kunder med sine produkter. Vinbransjen er imidlertid fremdeles representert i Grimstad ved firmaet K.G. Puntervold som selger utstyr til vinlegging og brygging gjennom merkevaren Kargus. De lager i tillegg Akevitt, eplebrennevin, sterkvin og fruktviner.

Men nå over til øl:

Apotekergaardens Brown Ale og IPA

Apotekergaardens Brown Ale og IPA

 

Apotekergaarden

Apotekergaarden

Apotekergaarden og Café Ibsen er to vannhull Ølportalens to utsendte var innom sist vi besøkte byen. Siden sist vi var innom har begge stedene begynt å brygge eget øl, med varierende hell. Mens vi hos Apotekergaarden smakte en god Imperial Brown Ale og en god India Pale Ale, fikk vi på Ibsen Café servert tre øl vi dessverre syns var litt under pari. Ibsen skal ha for at de serverer cask-ales, men de må gjøre noe med ølet sitt. De to variantene vi fikk servert, Grimstad Pale Ale og Ibsen Brown Ale, smakte begge dessverre som dårlig hjemmebrygg. Her snakker vi enten om en begynnende infeksjon eller feil gjæringstemperatur, for disse smakene skal ikke være tilstede i kommersielle øl. Det siste ølet vi fikk hos Ibsen, en amerikansk pale ale var noe bedre, men smakte mer som en engelsk pale ale, og kunne med andre ord vært mer humlet. Vi håper kvaliteten på ølutvalget skyldtes «barnesykdommer» og at vi ved neste besøk på Café Ibsen får servert mer balanserte og smaksrike øl.

Cask-pumper hos Café Ibsen

Cask-pumper hos Café Ibsen

 

Café Ibsen

Café Ibsen

At Apotekergaarden har satt en Imperial Brown Ale som et av sine aller første brygg vitner om solide baller når vi ikke trenger å kjøre lenger enn 10 minutter ut til Nøgne Ø for å finne det som kanskje er verdens beste øl innen stilen. All respekt til Apotekergaarden som lander sin brown ale fjellstøtt. Selv om vår flaske med IPA etterhvert steg ut av flasken på egenhånd, og at det var særdeles mye gjær i flaska som gjorde ølet svært grumsete, smakte ølet veldig bra. Mer respekt til Apotekergaarden må gis på grunnlag av ølutvalget. Foruten en imponerende rekke av flaskeøl fra Nøgne Ø har de i 2.etasje en tappelinje med 12 kraner som inneholdt et velassortert utvalg av godbiter da vi var der: 1) Nøgne Ø Lemongrass (5.5%), 2) Nøgne Ø Tiger Trippel (9%), 3) Nøgne Ø Imperial Brown Ale (7.5%), 4) Nøgne Ø India Pale Lager (7.5%), 5) Nøgne Ø Blond (4.5%), 6) Nøgne Ø Brun (6%), 7) Weihenstephaner Hefeweizen (5.4%), 8) Mikkeller Koppi IPA (6.9%), 9) Nøgne Ø Porter (6%), 10) Mikkeller BooGoop (10,4%), 11) Nøgne Ø Bitter (4.5%), 12) Nøgne Ø Roasted Pepper (6%).

20 tappekraner på rad. Et deilig syn!

12 tappekraner på rad. Et deilig syn!

Apotekergaarden har naturlig nok et stort fokus på Nøgne Øs øl, og kunne nok etter vår mening bestrebet seg på litt mer variasjon i utvalget. Ikke for det, Nøgne Ø leverer jo øl innen alle øltyper, så det er nok ølnerdene i oss som kommer med dette ønsket.

Nøgne Ø selv trenger vel ingen nærmere presentasjon. Bryggeriet lager øl i verdensklasse fra sine lokaler ved Rykene utenfor Grimstad sentrum, og denne dagen avholder de andre del av sine årlige Hjemmebryggerdager. 100 ølbryggere og ølglade mennesker er stuet sammen i bryggeriet som Nøgne Ø for lengst har vokst fra. De får servert god mat, foredrag og nyter medbragt øl samt øl fra Nøgne Ø og deres importutvalg.

Daglig leder Tore Nybø (til venstre) prater med gjester under Nøgne Øs Hjemmebryggerdager.

Daglig leder Tore Nybø (til venstre) prater med gjester under Nøgne Øs Hjemmebryggerdager.

I Grimstad holder også bryggebutikken Ølbrygging.no til. En bryggebutikk som inneholder alt du trenger for å brygge øl selv, fra selve bryggeriutstyret til humle og malt.

 

Skriv en kommentar