Nytt fra Nøgne Ø

Kompromissløse Nøgne Ø brygger på mange spennende nyheter!

Nytt fra Nøgne Ø

Nøgne Ø sliter fremdeles med voksesmerter og kapasitetsproblemer, men planleggingen av det nye bryggeriet har allerede kommet langt, og innen et par år bør de være på plass i nytt og spesialtegnet bygg på 3000 kvm. Lokalene på Rykene Kraftstasjon har gjort sin nytte i mange år, men de er hverken praktiske for dagens bryggevolum eller egnet for videre ekspansjon. I tegningene for det nye bygget er det lagt opp til en strømlinjeformet produksjon der råvarer kommer inn den ene døren og ut den andre som ferdig øl.

moonnogne

I mellomtiden fortsetter Nøgne Ø å brygge sitt eget øl, og ikke minst fortsetter de med kollaborasjonsbryggingen. Brygger Ingrid Elisabeth Skistad kom nylig hjem fra Australia der hun brygget sammen med Holgate Brewery. Brygget, som foreløpig har navnet Half a World Away blir en Imperial Red Ale med mer vekt på malt enn på humle. Bryggmester Kjetil Jikiun har også vært i Australia og brygget. Han besøkte Moon Dog Brewing for å brygge et øl til Great Australasia Beer Spectapular (GABS). Ryktene forteller om et øl med 100% hvetemalt, mørkt, fruktig og definitivt med god fylde og høy ABV. Navnet? Døgne Ø! Sistnevnte øl får vi neppe se i Norge. Dessverre. Kjetil åpner imidlertid for at det samme ølet kan brygges i Norge en gang i fjern fremtid. Det er jo halvparten av gleden ved kollaborasjonsbrygg, sier han.

bridgeroadlogo
I dag (7.april) er Kjetil Jikiun og brygger sammen med Bridge Road Brewers i Australia.  Dette ølet skal til Norge på eikefat. Sist gang disse brygget sammen ble det en India Saison som fikk veldig god mottagelse i markedet. Hele neste uke skal forøvrig Nøgne Øs bryggmester bedømme øl for Australian International Beer Awards (AIBA).

Et helt nytt øl er på vei ut i norske butikker! Det skal supplere bryggeriets butikkutvalg som nå består av Wit, Brown Ale, Bitter, Havrestout og Blonde. Som man ser er det en kjent øltype som mangler i dette utvalget, og det hullet skal nå fylles med Global Pale Ale. En tørrhumlet Pale Ale/IPA. Kompromissløsheten ivaretas ved en enorm mengde humle i dette ølet. Kjetil Jikiun sier at de for en gangs skyld muligens har latt seg påvirke av hva markedet vil ha, istedet for som vanlig å tenke hva markedet bør ha. Global Pale Ale blir uansett en velhumlet og lett tilgjengelig øl, ifølge Nøgne Ø. Lansering i mai.

I de senere årene har vi sett stadig flere fatlagrede produkter fra Nøgne Ø, og dette er en trend som vil fortsette fremover. Bryggeriet har nylig bestilt 50 rødvinsfat fra Bourgogne som etterhvert skal fylles med øl for lagring. Mest konkret gjelder dette for Tindved som både skal på rødvinsfat og også lagres på fatene som ble brukt til å lagre Nøgne Ø Sour Brown. Og hørte vi ikke noen hviske om en Quadrupel som skulle på rødvinsfat også? Her kan det virkelig komme noen spennende smaker!

nøgneøfat

Fatlagringen vil også bli ivaretatt i det nye bygget der en egen avdeling blir avsatt til surølproduksjon og fatlagring. En 30%-stilling er avsatt til å ta hånd om dette prosjektet.

Bryggeriet nærmer seg også en ny milepæl. Antall brygg (batcher) på Nøgne Ø nærmer seg 1000 og i den forbindelse skal det, tradisjonen tro, brygges et milepæl-øl. Brygg nr 100 ble feiret med den velkjente Nøgne Ø #100 som ligger i skjæringspunktet mellom en Barley Wine og en Imperial IPA, og nr 500 ble Imperial IPAen #500. For batch #1000 har Nøgne Ø lagt planer for et jubileumsbrygg som nok vil glede mang en ølentusiast! Jubileumsbrygget skjer først senere i år, så vi kommer tilbake med flere detaljer når det nærmer seg.

Skriv en kommentar