Sam Calagione brygger i Sverige
Sam Calagione, kanskje verdens mest kjente bryggerimester, har vært i Sverige og brygget gammelt øl!
Vi har tidligere skrevet om Dogfish Head-grunnlegger Sam Calagiones besøk i Sverige der han blant annet besøkte baren Oliver Twist i forbindelse med deres 20-års-jubileum.
Under besøket var det også satt av tid til å brygge øl hos Nynäshamns Ägnbryggeri der de skulle gjenskape smakene fra gamle nordiske øl ved å hente frem ingrediensene som ble brukt i Norden for å brygge øl.
Med hjelp fra Dogfish Heads samarbeidspartner, molekylærarkeologen Dr Patrick McGovern (Dr.Pat) har de planlagt et nytt øl i Dogfish Heads Ancient Ale-serie. Han har analysert kjemiske og botaniske funn fra en 3.500 år gammelt dansk båt som blant annet hadde inneholdt drikke. På bakgrunn av disse studiene har de kommet frem til en rekke ingredienser som ble brukt i de tidlige øl- og mjød-drikkene som ble laget i de skandinaviske landene. Ut fra dette igjen har de skapt ølet Arketyp. Ingrediensene som inngikk i Arketyp var bl.a hvete, ryllik, pors, mjødurt, tranebær, honning, bjørkesirup og tyttebær.
Vi har fått lov til å bruke tekst og bilder fra beersweden.se som var med på bryggedagen med Sam Calagione på Nynäshamns Ägnsbryggeri forrige uke.
Darren Packman fra beerweden.se forteller at Sam Calagione har en interesse og pasjon for håndverksøl som er ytterst genuin og ekte. Han driver et selskap som sysselsetter nesten 200 personer, og som produserte over 20 millioner liter øl i 2012. Allikevel fremstår han som den hyggeligste fyr du kunne tenke deg.
Selve ølet kommer til å bli på rundt 10%, sannsynligvis en god del sterkere enn hva de klarte å brygge på den tiden, men man må jo tilpasse seg nåtidens marked. Om et par uker er det ferdig gjæret og vil bli distribuert i USA og i Sverige. Heldige er de som klarer å skaffe seg en flaske! I USA vil det stå «Kvasir» på etiketten, mens det i Sverige vil bli hetende «Arketyp» og leveres i 250 ml-flasker.
Den endelige oppskriften var ikke helt klar før bryggedagen og mens de mesket maltet ble ingredienser og tilsetninger diskutert. Dogfish Head og Dr. Pat hadde gjort et par prøvebrygginger hjemme i USA, men de endelige tilsetningene og mengdene av disse, var fortsatt åpne for diskusjon på Nynäshamn.
Da den første målingen av vørteren viste at de ikke hadde nådd målet om å nå en 10% øl, diskuterte Sam Calagione og Nynäshamns brygger Lasse Ericsson om de skulle redusere volumet de brygget eller om de skulle tilsette mer honning for å nå målet. Om de tilsatte mer honning, måtte de i såfall tilsette mer urter for å balansere ølet? Ifølge beersweden.se var det svært interessant å være tilstede under denne avgjørende og viktige diskusjonen. 9 timer etter bryggestart var det fremdeles diskusjoner over hvilken vei de skulle ta i forhold til det endelige utfallet. Dette var brygging etter infallsmetoden på sitt aller beste!
Sam Calagione smakte på vørteren til dette moderne, men eldgamle ølet og sa seg fornøyd med utfallet. Tross alt har det tatt 3.500 år for å komme hit. Vel verdt ventetiden, ifølge beersweden.se‘s Darren Packman som fikk smake på vørteren før den gikk til gjæring.
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer