Sam Calagione brygger i Sverige

Sam Calagione, kanskje verdens mest kjente bryggerimester, har vært i Sverige og brygget gammelt øl!

Sam Calagione brygger i Sverige

Sam Calagione © property of Darren Packman, BeerSweden

Vi har tidligere skrevet om Dogfish Head-grunnlegger Sam Calagiones besøk i Sverige der han blant annet besøkte baren Oliver Twist i forbindelse med deres 20-års-jubileum.

Under besøket var det også satt av tid til å brygge øl hos Nynäshamns Ägnbryggeri der de skulle gjenskape smakene fra gamle nordiske øl ved å hente frem ingrediensene som ble brukt i Norden for å brygge øl.

Ingrediensene smakstestes. © property of Darren Packman, BeerSweden

Ingrediensene smakstestes. F.v: Dr Patrick McGovern, Sam Calagione
Foto: © property of Darren Packman, BeerSweden 

 

Med hjelp fra Dogfish Heads samarbeidspartner, molekylærarkeologen Dr Patrick McGovern (Dr.Pat) har de planlagt et nytt øl i Dogfish Heads Ancient Ale-serie. Han har analysert kjemiske og botaniske funn fra en 3.500 år gammelt dansk båt som blant annet hadde inneholdt drikke. På bakgrunn av disse studiene har de kommet frem til en rekke ingredienser som ble brukt i de tidlige øl- og mjød-drikkene som ble laget i de skandinaviske landene. Ut fra dette igjen har de skapt ølet Arketyp. Ingrediensene som inngikk i Arketyp var bl.a hvete, ryllik, pors, mjødurt, tranebær, honning, bjørkesirup og tyttebær.

Arketyp © property of Darren Packman, BeerSweden

Arketyp
Foto: © property of Darren Packman, BeerSweden

 

Vi har fått lov til å bruke tekst og bilder fra beersweden.se som var med på bryggedagen med Sam Calagione på Nynäshamns Ägnsbryggeri forrige uke.

Darren Packman fra beerweden.se forteller at Sam Calagione har en interesse og pasjon for håndverksøl som er ytterst genuin og ekte. Han driver et selskap som sysselsetter nesten 200 personer,  og som produserte over 20 millioner liter øl i 2012. Allikevel fremstår han som den hyggeligste fyr du kunne tenke deg.

Selve ølet kommer til å bli på rundt 10%, sannsynligvis en god del sterkere enn hva de klarte å brygge på den tiden, men man må jo tilpasse seg nåtidens marked. Om et par uker er det ferdig gjæret og vil bli distribuert i USA og i Sverige. Heldige er de som klarer å skaffe seg en flaske! I USA vil det stå «Kvasir» på etiketten, mens det i Sverige vil bli hetende «Arketyp» og leveres i 250 ml-flasker.

Den endelige oppskriften var ikke helt klar før bryggedagen og mens de mesket maltet ble ingredienser og tilsetninger diskutert. Dogfish Head og Dr. Pat hadde gjort et par prøvebrygginger hjemme i USA, men de endelige tilsetningene og mengdene av disse, var fortsatt åpne for diskusjon på Nynäshamn.

 

ingredienser2

Det ble laget en te av ingrediensene for å smake og lukte seg frem til styrke, aroma og smak.
Foto: © property of Darren Packman, BeerSweden

 

Da den første målingen av vørteren viste at de ikke hadde nådd målet om å nå en 10% øl, diskuterte Sam Calagione og Nynäshamns brygger Lasse Ericsson om de skulle redusere volumet de brygget eller om de skulle tilsette mer honning for å nå målet. Om de tilsatte mer honning, måtte de i såfall tilsette mer urter for å balansere ølet? Ifølge beersweden.se var det svært interessant å være tilstede under denne avgjørende og viktige diskusjonen. 9 timer etter bryggestart var det fremdeles diskusjoner over hvilken vei de skulle ta i forhold til det endelige utfallet. Dette var brygging etter infallsmetoden på sitt aller beste!

ingredienser

Ingredienser
Foto: © property of Darren Packman, BeerSweden

Sam Calagione smakte på vørteren til dette moderne, men eldgamle ølet og sa seg fornøyd med utfallet. Tross alt har det tatt 3.500 år for å komme hit. Vel verdt ventetiden, ifølge beersweden.se‘s Darren Packman som fikk smake på vørteren før den gikk til gjæring.

Sam Calagione virker fornøyd med resultatet av bryggingen. © property of Darren Packman, BeerSweden

Sam Calagione virker fornøyd med resultatet av bryggingen.
Foto: © property of Darren Packman, BeerSweden

Skriv en kommentar