Månedens Ølblogg – Overgjæret

Ølportalen ønsker å sette litt fokus på alle som blogger om øl i Norge, og den 15. i hver måned vil vi presentere Månedens ølblogg. Denne måneden har vi valgt ølbloggen "Overgjæret".

Månedens Ølblogg – Overgjæret

Fakta

Navn: Odin Lein Strand
Alder: 25
Ølblogg: Overgjæret (overgjaeret.blogspot.no)

Hvor lenge har du vært interessert i øl og hvordan startet interessen?

Interessen for øl, og da øl med litt mer smak en standard pils, er noe jeg har hatt helt siden jeg ble gammel nok til å kjøpe øl, eller kanskje startet det allerede da jeg fikk servert en Kölsh en varm sommerdag i Köln lenge før jeg var gammel nok til å kjøpe selv? Den store oppvåkningen for min ølinteresse tok sted i New York for ganske akkurat tre år siden. 10 dager med tilgang på amerikansk craft beer gjorde at den norske pilsen rett og slett ikke smakte nok når jeg kom tilbake til Norge. Derifra har interessen gradvis bygd seg opp, og den nådde et nytt høydepunkt da jeg og en kompis startet å brygge øl sammen i fjor vår. Vi ble fort henrykt over at det var mulig å brygge så godt øl med så lite forkunnskaper som vi hadde. Hjemmebryggingen og ølinteressen har siden da bare eksplodert og når stadig nye høyder. Nye smaker og humlekombinasjoner må stadig testes ut, og inspirasjon innhentes fra kommersielt bryggede håndtverksøl. I det siste har ølinteressen dratt meg i retning av å teste ut øl- og mat kombinasjoner, siste ide er å brygge en saison med basilikum med tanker om at det må passe perfekt italienskinspirert sommermat.

Odin - Overgjæret

Hva er din favorittøltype(r)?

For tiden er det to typer som skiller seg ut som favoritter, det er amerikanske India Pale Ales og Saison, men jeg sier ikke nei takk til en robust Imperial Stout heller. Innen sjangeren India Pale Ale er favorittene de som har mye furu og harpiks i smaken med en tørr finish. Soleklar favoritt i denne sjangeren er Sierra Nevada Harvest Ale, men Lervigs Rye IPA gjør også jobben fint. Men selv om IPA er spennende nok, så er Saisongjær, i mine øyne, langt mer spennende. Den rustikke smaken av høy, støv og gammel låve fra Saisongjæren er noe som appellerer godt til smaksløkene mine. Her er det mange kombinasjonsmuligheter, tørrhumling, India Saison, Farmhouse stout etc. I denne sjangeren er nok Brooklyn Brewery’s Sorachi Ace blant favorittene.

Når startet du å blogge om øl?

I sammenligning med de fleste andre norske ølblogger så er jeg helt i startgropa enda, første blogginnlegg ble publisert 29. september i fjor. Da hadde jeg nådd et punkt hvor jeg leste det meste som var å oppdrive av ølblogger, men ville enda ha mer, derfor startet jeg selv å blogge om øl.

Hva skriver du om?

I all hovedsak har det blitt anmeldelser av øl den siste tiden, men tanken fra starten av var jeg skulle ha en god del innlegg om hjemmebrygging og litt om øltradisjoner. Forklaringen bak skeivfordelingen er så enkel som at jeg dette semesteret er i praksis, og hjemmebryggingen har måtte vike for voksenlivet. Jeg har dog brygget noen ’mini batcher’ nå i påsken, så du skal ikke se bort i fra at det dukker opp noen hjemmebryggingsinnlegg i nærmeste fremtid. Ettersom det eksisterer veldig mye informasjon rundt hjemmebrygging på nett, både på norsk og engelsk, ønsker jeg å bidra med enkle forklaringer og ideer rundt brygging, som helst ender opp i anekdoter rundt smakskombinasjoner. Å dele erfaringer rundt smakskombinasjoner når det kommer til malt, humle og gjær er nok noe jeg kommer til å legge enda større vekt på i fremtiden. Ølanmeldelsene skriver jeg i all hovedsak fordi jeg liker å utfordre meg selv i å sette ord på hva jeg smaker. Derfor kan man si at bloggen i like stor grad er et kartotek for min egen del, som det er ment for et publikum. Til sommeren har jeg store planer om å få skrevet mer om ølkultur, og da særlig trøndersk ølkultur. Visste du at bare innenfor 15 mil omkrets fra Trondheim finnes det intet mindre enn fire håndverksbryggeri, samt to under oppseiling? Dette må så klart utforskes, smakes og skrives om på bloggen.

Hvor ofte publiserer du artikler/anmeldelser?

Her råder det litt variasjon, men i snitt legger jeg vell ut 3-5 ølanmeldelser i uken, noen gang mer, andre ganger mindre. Hjemmebryggingsinnlegg har det som sagt vært lite av i det siste, men de publiseres sporadisk.

Hvor mange lesere har du i løpet av en måned?

I løpet av bloggens korte levetid har lesertallet logget ganske stabilt på +/- 1000 lesere i måneden, med en liten stigning den siste tiden. I skrivende stund er det 1283 lesere i mars.

Har du et mål med ølbloggingen?

Vel, mål og mening kan skifte raskt, men jeg har noen tanker bak hva jeg ønsker med bloggen. Først og fremst ønsker jeg å spre det glade budskap og forhåpentligvis få enda flere interessert i håndverksøl og hjemmebrygging. Utenom det synes jeg ølblogger er et fint motstykke til det ellers så rigide reglementet rundt alkoholholdige drikkevarer her i landet.

Vi i Ølportalen takker for intervjuet og ønsker deg lykke til videre med bloggingen.

Skriv en kommentar