Hjemmebryggerne – Gvarv Haandbryggeri

Denne måneden presenterer vi Gvarv Haandbryggeri som Månedens Hjemmebryggere.

Hjemmebryggerne – Gvarv Haandbryggeri

F.v: Kjetil og Knut Solhaug

Gvarv Haandbryggeri består av brødrene Kjetil og Knut Solhaug som holder til i Gvarv i Telemark.

Vi skrev om Gvarv Haandbryggeri for en snau måned siden da deres øl, Vest-telemark IPA var med i 4-stjerners middag da Torbjørn Røe Isaksen serverte det til forretten sin. Vest-Telemark IPA og flere andre øl fra Gvarv har også blitt videoanmeldt på Kjempetorskens ØL-blogg.

gvarv2

F.v: Kjetil og Knut Solhaug

I disse dager forbereder Gvarv-guttene seg til NM i Hjemmebrygging som foregår førstkommende lørdag. I flaskekonkurransen har de sendt inn 7 forskjellige øl, henholdsvis 3 pils, 2 ipa, 1 imperial stout og 1 dobbel IPA. Disse ølene har allerede blitt forbedømt, og vinnerne fra hver ølklasse skal så bedømmes i en finale på lørdag. På lørdag arrangeres også Publikums Favoritt der 70-80 hjemmebryggere stiller med eget øl, og forsøker å vinne publikums gunst og stemmer. Til publikumsfavoritt stiller Gvarv Haandbryggeri med to brygg. En meget godt humlet lys IPA på 7,6% og en pils.

Vi tok en prat med den mest snakkesalige av brødrene, Knut Solhaug:

Hvordan anser dere sjansene for å vinne noe under NM, dere vant jo diplom i fjor?

Vi vurderer vinnersjansene som relativt små. Vi er noe misfornøyd med noen av ølene, spesielt et par pils som ikke er ferske nok lenger og en IPA med litt for lavt karboneringsnivå. Det er veldig mange flinke hjemmebryggere i Norge, så det er mange om beinet i Nm. Men det hadde jo vært moro med en diplom, også i år.

Hvor lenge har dere holdt på med hjemmebrygging?

Det første brygget med Speidel ble satt november 2010. Min bror Kjetil hadde da allerede brygget i ett år på et kjøkkenbryggeri. Jeg var bare sånn halvveis interessert da han kom på besøk med sitt hjemmebryggede øl, men det tok ikke lang tid før jeg også ble frelst.

«Pr dags dato har vi brygget 99 brygg på speidelen»

Hvor ofte brygger dere?

I snitt én gang pr uke, i noen perioder hver 14 dag. Pr dags dato har vi brygget 99 brygg på speidelen og innen denne artikkelen kommer på trykk har vi nok passert #100

Hvordan forløper en bryggedag hos dere?

Bryggedagen tar som regel 8 til 10 timer inkludert rengjøring. Noen ganger brygger vi hver for oss, noen ganger brygger vi sammen. Det kan også forløpe seg slik at jeg starter bryggingen tidlig om morgenen, også tar Kjetil over når kokingen begynner. Vi har litt forskjellig døgnrytme.

Hvordan er arbeidsfordelingen deres?

Jeg liker å si at Kjetil er bryggerimesteren, og jeg er assistenten. Det han gjør er nøye gjennomtenkt og kalkulert. Det er han som leser seg opp på gjær, vannjustering, utregninger, lager gjærstartere osv. Deretter videreformidler han dette til meg på en fornuftig måte.

Hva er favorittølstilen(e)?

Vanskelig å svare på. Vi liker det meste: IPA, hjemmebrygget Pils, Imperial Stout, Hveteøl, Belgisk osv.

Har dere utvidelsesplaner?

Nei, det er moro så lenge det er hobby. Det er mye jobb, og lite penger i øl. Men vi syntes fortsatt det er like moro! Både bryggingen og dét å smake på det ferdige resultatet.

Hvor blir det av alt ølet dere brygger?

Godt spørsmål! Det har vi også lurt på! Jo, det blir blant annet byttet med andre hjemmebryggere. Vi både mottar og sender en del pakker i året til andre hjemmebryggere. Dessuten har vi gode venner her på Gvarv som setter stor pris på vårt øl!

 

Gvarv Haandbryggeris plakat/slagord under NM

Gvarv Haandbryggeris plakat/slagord under NM

Skriv en kommentar