Får informere om øl og mat

(NW): En halv million brosjyrer om øl og mat er nå på vei til matbutikkene. Det er en liten revolusjon.

Får informere om øl og mat

Hege Ramseng og Petter Nome i Bryggeriforeningen med den historiske brosjyren (Foto: Arne Giverholt)

For første gang siden forbudet mot alkoholreklame ble innført i 1975 har Bryggeriforeningen fått lov å sende ut en trykksak om øl og mat.

– Hver eneste setning er gjennomgått av Helsedirektoratet, så her er vi på trygg grunn, sier prosjektleder Hege Ramseng i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Bakgrunnen for brosjyren er at det nå finnes hele 500 ulike typer norskprodusert øl. I tillegg kommer importølet.  Mangfoldet har aldri vært større, og i enkelte dagligvarebutikker selges det nå 200 øltyper.

– Det er ikke lett å orientere seg i denne jungelen.  Vi informerer om de forskjellige kategoriene øl og hva slags mat de passer til, sier Ramseng.

Informasjon om produktnavn og bryggerier er ikke lov.

Pils, og til en viss grad bayer, er de øltypene vi nordmenn historisk sett har holdt oss til. Til jul har det mørke juleølet alltid hatt en sterk posisjon. Nå kommer ale, stout, hveteøl, blonde og mange andre. Dette er øltyper folk flest vet lite om.

Hege Ramseng og Petter Nome i Bryggeriforeningen med den historiske brosjyren (Foto: Arne Giverholt)

Hege Ramseng og Petter Nome i Bryggeriforeningen med den historiske brosjyren (Foto: Arne Giverholt)

Stor variasjon

Spørsmålene om hvilke øltyper som passer til forskjellig mat, er mange.

Øl er en velegnet matdrikk som kan inneholde opptil 800 ulike smakskomponenter. Øl er et naturprodukt basert på vann, kornmalt, humle og gjær. I noen øl tilsettes urter, frukt og bær.

– Det er faktisk slik at det finnes øl som passer til absolutt alle typer mat, inkludert kaker og desserter. Dessuten er øl flytende krydder, sier Hege Ramseng.

Storfekjøtt og vilt kan gjerne marineres i mørkt øl. Mørkt øl passer også i brøddeigen, og du kan med fordel dynke bløtkaka i bokkøl. En skvett øl gjør vafler og pannekaker luftige og sprø.

Øl passer godt i supper og sauser, men i motsetning til vin inneholder øl bitterstoffer som ikke bør konsentreres for mye. Øl bør tilsettes mot slutten av kokingen.

Mange tips

Brosjyren forteller at det passer best med en bayer, blonde eller hveteøl til rosa fisk. Til lys fisk er lyst hveteøl, frisk pils eller lys ale gode valg.

Rødt kjøtt, and og vilt fungerer best med en fyldig, mørk lager eller smaksrik ale. Til desserter med vanilje, karamell og sjokolade bør du unne deg en mørk lager, porter, stout eller mørk belgisk ale.

Temperatur og utforming av glassene har også betydning for hvordan ølet smaker.

Lyse og lette øl smaker best i rette glass med litt høyde, mens mørke og mer komplekse øl kommer best til sin rett i tulipanformede glass, som konjakkglass.

– Bruk sommeren til å bli kjent med det store utvalget som finnes av norsk øl som matdrikk og hvordan øl kan brukes som ingrediens i ulike matretter, oppfordrer Hege Ramseng i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Kontaktpersoner i Bryggeri- og drikkevareforeningen:

  • Prosjektleder Hege Ramseng, telefon: 920 31 080
  • Direktør Petter Nome, telefon: 959 50 000

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Vis kommentar

  1. Dette er positivt sjølvsagt, men nok ein dokumentasjon på kor langt helsefanatikarane får lov til å gå. Eg synest bryggeriforeininga og bryggeria er direkte svake i sin omgang med byråkratane. Dei burde ha køyrt store kampanjar; Ola og Kari er møkklei av at to-tre fanatikarar i Helsedirektoratet har fritt spelerom. I min røykjeverden berre minner og at dei har klart å få lakrispipene på Tax Free køyrt inn på sigarettavdelinga mens spriten er lasta pallevis midt i publikumsområdet.

    http://www.barogcigar.no/alkohol-fanatismen/

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.