Mjød

En gjengs oppfatning er at mjød er et gammelnorsk ord for øl. Det er ikke riktig.

Mjød

Mjød er en helt særegen drikk som riktignok har enkelte likhetstrekk med både øl og vin, men det er som sagt ikke øl.

Mjød lages av honning, mjødurt, vann og gjær og er sannsynligvis den eldste alkoholholdige drikken i nordeuropa. Drikken forbindes gjerne med de norrønne gudene og vikingtiden der den ble regnet som festdrikk mens øl gjerne var hverdagsdrikken.

Mjødurt som betegnelsen mjød stammer fra, er krydderet i mjøden og kan gjerne erstattes av andre krydderurter, frukt, bær eller humle. Ettersom mjød er en forholdsvis lys drikk med høyt alkoholnivå (10-15%) og lite skum, blir det ofte assosiert mer med vin enn med øl.

Klargjøring

Vi har fått et par tilbakemeldinger på denne artikkelen og ønsker å gjøre oppmerksom på at artikkelforfatteren forteller at han alltid bruker gjærstarte på denne oppskriften. Dette gir flere gjærceller enn fra en enkelt pakke/rør.
Andre forteller at de lager mjød med 4-5 kilo honning til samme oppskrift og får et vellykket produkt.

Red.

Det finnes en mengde varianter av mjød med geografisk og kulturell tilknytning. Å omtale alle ville kreve en egen artikkel. Derfor begrenser jeg meg her til den nordiske varianten. Mjød er dessverre svært lite utbredt i Norge i dag og jeg kjenner kun til Inderøy Gårdsbryggeris Gildets Mjød (10%) på det kommersielle markedet. I tillegg finnes det et par danske alternativer å få kjøpt. Med sin historie og kulturelle forankring burde det absolutt være plass til mer mjød i dagens marked.

Mjød er en herlig sommerdrikk, og det er faktisk langt lettere å lage mjød enn øl. Du kan faktisk med forholdsvis enkelt utstyr lage din egen mjød som du kan hygge deg med allerede i sommer. Her er en enkel fremgangsmåte og oppskrift:

Utstyr:

 • Kjele
 • Gjæringskar
 • Gjærlås
 • Flasker
 • Korker
 • Korkpåsetter

Du finner både gjæringskar, gjærlås, korker og korkpåsetter på Europris. Alternativt kan du bestille det her.

Følgende oppskrift gir deg ca 16 liter ferdig mjød på ca 12%.

Honey dripping onto spoon

Du trenger følgende ingredienser:

 • 5-6 kg honning
 • 50 gr mjødurt
 • 1 pk mjød-gjær

Gjær kan du bestille fra en hjemmebryggerbutikk. For eksempel denne.

Mjødurt kan man plukke selv eller kjøpe fra f.eks Urtekilden

Fremgangsmåte

Kok opp 10 liter vann sammen med mjødurten og kjøl deretter ned til ca 90 grader. tilsett honningen og rør godt rundt. Ved denne temperaturen blir honningen pasteurisert. Deretter kjøles det hele raskt ned ved å for eksempel sette kjelen i isvann. Når temperaturen er rundt 20-22 grader helles innholdet over i gjæringskaret. Sett på lokket og rist gjæringskaret godt for å tilsette oksygen slik at gjæren får gode arbeidsvilkår. Tilsett deretter gjæren og sett på gjæringslåsen.

 

Ønsker du å øke alkoholinnholdet kan du tilsette mer honning, sukker eller maltekstrakt ved koking.

Som ved ølbrygging er det viktig at du er nøye med rensligheten i alle fasene av tilberedningen, spesielt når mjøden er kjølt ned og gjæren skal tilsettes. Den søte honningblandingen er nemlig et yndet oppholdssted for urenheter og gjærsporer som du ikke ønsker i gjæringskaret.

 

En mjød jeg satt i mars 2010 smakte fortreffelig da jeg smakte på den i går.

En mjød jeg satt i mars 2010 smakte fortreffelig da jeg smakte på den i går.

La gjæringskaret stå i ro på ca 18-20 grader i 30 dager eller til all gjæraktivitet har stoppet opp. Kok opp ca 100 gr sukker i et par desiliter vann og tilsett i gjæringskaret. Ved hjelp av restgjæren vil sukkeret sørge for at mjøden blir karbonert på flaskene.

Dersom du starter nå kan du lage mjød som er ferdig til å drikkes på sensommeren, men jeg vil sterkt anbefale å lagre flaskene til neste sommer. Et års flaskelagring gjør mye med smaken og fyldigheten i mjøden.

 

Vis 4 kommentarer

 1. Artig artikkel. Vi samtidig benytte anledningen til å anbefale pols mjød. De beste mjødene jeg har smakt kommer alle fra polen, dette har de tydligvis god erfaring med der. Spesielt Spółdzielnia Pszczelarska Apis har flere typer mjød av himmelsk karakter. Likte faktisk ikke mjød noe særlig i starten da jeg bare hadde smakt norske og danske typer. Det har lett for å bare bli en klissen honning drikk. Men som med øl så det et stort spekter av forskjellige smaker der ute.

 2. Godt å se litt fokus på mjød, en drikk som kan være helt fantastisk. Spesielt de beste polske typene, som Erik sier, men både i Tyskland, Frankrike, Tsjekkia, Slovakia, Danmark, Italia, USA og Sør-Afrika lages det interessant mjød. Har dessverre ikke smakt noen interssant norsk mjød, uten at jeg av den grunn tviler på Inderøy-mjøden. De beste mjødene er komplekse og vinøse, med forholdsvis høy alkoholprosent og et stort innhold av honning, og gjerne mange år på fat før flasking. Personlig foretrekker jeg polsk Poltorak (ca 50/50 vann og honning) som har ligget x år på fat før flasking. Så absolutt ikke en drikk man bruker mot tørsten, men den funker fantastisk som en «etter-maten-drikk».

  Dessverre er det ikke noe interessant mjød å få på Polet. Jeg hadde litt dialog med dem for ca tre år siden, men så sluttet min kontakt i stillingen, og etterfølgeren hadde ikke interesse for mjød.

  Godt å ha en kjenning som har mulighet til å ta med litt fra Polen av og til 🙂

 3. Mjødurt er ikke påkrevd. Spesielt siden virkningen er sammenlignbar med Globoid. De som har følsom mge bør definitivt unngå Mjødurt.

  1. Nei, mjødurt er ikke påkrevd, men skal man ta Wikipedia på alvor så må det være mjødurt i drikken for å kalle det Mjød

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.