Uteøl

Det nærmer seg den tiden på året da mange føler suget (eller kanskje presset?) til å nyte sin øl utendørs.

Uteøl

Ikke minst den tiden på året da media lager selgende overskrifter som Her finner du den billigste pilsen!

Det finnes mange oversikter i dag over de beste serveringstedene fra en ølnerds perspektiv, men et godt ølsted er ikke nødvendigvis et sted man kan sitte utendørs. På samme vis er ikke et sted med et hyggelig uteområde det samme som at man har et godt ølutvalg. Det er langt i fra mange serveringsteder som klarer å kombinere disse to ønskene, men fortvil ikke, vi skal forsøke å hjelpe dere litt her også. Vår oversikt er på ingen måte ment å være komplett eller en rangering, vi presenter bare en kort og enkel oversikt over steder vi kjenner til som egner seg for å sitte utendørs i kombinasjon med et respektabelt ølutvalg. Tips oss gjerne om noen kjenner til flere slike steder, men bare husk at det er steder med et relativt bra utvalg av øl vi tenker på. Det er sikkert hyggelig å sitte på Aker brygge med et glass kald pils, men dersom det mer eller mindre er eneste alternativ så er ikke det så interessant i denne sammenhengen.

Bergen

Direkte gode uteserveringssteder for kvalitetsøl finnes det få av i Bergen, men om du vet å sno det litt kan du sikre deg både godt øl og frisk luft. Det met nærliggende er nok bakgården til norges nest beste ølpub Henrik Øl & Vinstove, men her kan det bli litt lite på sol. Rett over gaten for Henrik ligger Elefanten, med noen få utebord og Kinn og BrewDog på fat. Hanne På Høyden har en brukbar gårdsplass, der en kan nyte både godt øl og god mat. Om en skal finne et bra utvalg utover dette må en ty til den omtalte «snoingen» og eksempelvis kjøpe seg en øl på Kontoret, gå opp en trapp, gå ned en trapp og så sette seg utenfor Dickens og kikke på livet på Torvalmenningen og Ole Bulls Plass. Hos nærmeste nabo finnes det også en mulighet. Logehaven har noen få kvalitetsøl på flaske, men også her kan en gå inn i puben, Den Stundesløse, og finne et litt bedre utvalg. Om ikke utvalget er stort er veien til uteserveringen noe kortere enn fra Kontoret.

Grimstad

Apotekergården har et praktfullt utendørs område der man i praksis sitter på en terrasse omtrent så midt i sentrum som det er mulig å komme. Her finner man et av de største utvalgene som finnes av øl fra Nøgne Ø og kan samtidig være heldig å få en flaske av deres eget brygg når det sporadisk måtte være tilgjengelig. Er man først interessert i å smake øl fra lokale bryggepuber så er jo også Cafe Ibsen rett i området hvor det også er mulig å sitte utendørs midt i Grimstad by. Utvalget begrenser seg stort sett til deres eget øl, men det er verdt å nevne at dette periodevis er tilgjengelig fra håndpumpet cask. Vær oppmerksom på at dette stedet er en mer typisk cafe som stenger tidlig. Café Galleri er er mer en trendy bar enn en café, men også her finner du et godt utvalg av Nøgne Ø. Stedet har en liten men svært hyggelig takterrasse der du kan nyte din øl og kikke ned på livet i Storgata.

Nøgne Ø er et selvsagt valg på Apotekergaardens koselige uteplass

Nøgne Ø er et selvsagt valg på Apotekergaardens koselige uteplass

Hønefoss

Her har vi ikke sjekket selv, men fått innspill på at Kooperativen, på Nordre Torg, har 6 kraner, 100 flaskeøl og uteserering.

Kristiansand

Her er valget enkelt. Patricks Pub & Restaurant som er at av stedene ibyen med best utvalg av øl, har et utmerket område for uteservering langs hele fasaden. Chirstianssand Brygghus som også har et respektabelt ølutvalg er også i besittelse av en liten bakgård hvor det er mulig å ta med seg øl ut, selv om dette hovedsakelig er beregnet på de som røker så er det muligheter for at ett eller annet gjøres når det relativt ferske stedet møter sin første sommer.

Larvik

I Larvik skiller Larvik Mikrobryggeri seg ut som et naturlig sted å nyte mikrobrygget øl utendørs. Bryggeripuben holder til i Nedre Verksgård i Nedre Fritzøegate 2 der de har en flott uteplass med gamle, historiske bygninger på alle kanter, gamle eiketrær og en flott gressplen. Idyllisk! Her kan du nyte lokale øl med lokale navn som Svennerskum (kölsch), Gyldenløve (en krysning av pale ale og brown ale), Sandloppa (hveteøl), Verksgården (pils) Herregården IPA eller stouten Staut Soting.

Mandal

Mandal har ikke det helt store utvalget av gode puber, men er man på disse kanter så kommer man ikke utenom Provianten. Her har man vanligvis 4-5 øl fra eget bryggeri som kan nytes helt ute på brygga mens man kikker på båter, måker og annet som bare bidrar til en avslappet følelse av sommer og sol.

Oslo

Heldigvis er det nå for mange utesteder i Oslo der du kan nyte god øl utendørs til at de får plass i denne artikkelen. Vi tar dermed med endel av våre favoritter, så får dere heller tipse oss om andre steder i kommenarfeltet. Kristiania Bar i den gamle Østbanehallen har en stor uteplass på sjøsiden ved det som før gikk under navnet «plata». Ølutvalget hos Kristiania er upåklagelig. Mye norsk mikrobrygg, gode belgiske øl og et utvalg som ellers dekker de fleste ølsorter. Rett ved siden av Radisson Plaza hotell finner du Café Fiasco. Det er en av Oslos eldste puber, som i løpet av de siste årene har gått fra å være en litt kjedelig rockepub til å satse stort på mikrobrygget øl fra Nøgne Ø, Ægir og Haandbryggeriet. For å nevne noen. Uteplassen ligger litt i skyggen men her er det hyggelig å sitte og se på folk som strener forbi med koffert til og fra bussterminalen, Oslo S og flytoget.

Midt i Oslo sentrum ved Grand hotel og Stortinget finner du Tostrup uteservering, bedre kjent som Dasslokket. Tidligere serverte de kun pils her i hjertet av Oslo, men i dag kan man også se glass fra Nøgne Ø ved bordene. Beveger man seg over på andre siden av Stortinget finner man Café Christiania. De er viden kjente for sitt ølbord der god mat kombineres med godt øl. Ikke fullt så viden kjent er deres terrasse på taket av den runde fronten. Her kan du sitte ned og nyte øl fra Café Christianias rikholdige ølmeny. 300 meter lenger ned i Stortingsgaten, i retning Nationaltheatret finner du Amundsen Bryggeri og Spiseri. Definitivt en av Oslos bedre plasser når det gjelder uteøl.

Vi beveger oss noen hundre meter østover og kommer til Oslo Tinghus. Opp trappen til venstre for Tinghuset finner vi Bar & Cigar. Baren på C.J Hambros plass er en skjult oase i sentrum og her er god plass, fritt for trafikkstøy og ikke minst godt øl. Når jeg nå har nevnt 6 gode steder for uteøl i Oslo, går det opp for meg hvor mange gode steder det finnes for godt øl i utendørs setting i Oslo. Jeg har ennå ikke nevnt Grünerløkka som med bl.a Schouskjelleren, Parkteateret, Grünerløkka Brygghus byr på hyggelige omgivelser og godt øl. Heller ikke nyåpnede Gåsa i Storgata som kanskje har den hyggeligste uteplassen i hele byen. Samarbeidet med Schouskjelleren og Olympen sikrer et meget godt ølutvalg. Heller ikke Fyrhuset Cuba og Akersberget som ligger i Grünerløkas ytterkant er nevnt. Listen er heldigvis lang og vi får heller bare beklage til de stedene som burde vært nevnt her. Gi gjerne dine anbefalinger i kommentarfeltet under,

Stavanger

Det kan nesten virke som om Cardinal har monopol på det gode ølutvalget i denne byen, men Bøker & Børst i Ovre Holmegate 32 har med tiden også fått et respektabelt utvalg av øl med hovedvekt på Lervig og Nøgne Ø. Da de i tillegg kan by på uteservering, noe Cardinal ikke har, så er det dette stedet som får en naturlig plass i denne oversikten.

Trondheim

I Trondheim er det flere gode utesteder der man selger mer enn bare norsk lys lager. Vi vil trekke frem Naboen som det beste alternativet hvis man vil sette seg ned på en solskinnsdag. De har et godt utvalg av øl, og når sommeren setter inn legger de ut en lekter på Nidelven der man kan nyte øl, mens man ligger å dupper ved elvebredden under Den Gamle Bybro. Utvalget av øl er upåklagelig med mye norsk mikrobrygg, samt en bredt utvalg av ulike øl fra nesten alle verdenshjørner.

Når man først er på Bakklandet bør man også gå litt lengre ned elvebredden, og  ta turen innom Antikvariatet. Dette stedet har ikke bare en fantastisk bokbar, men også en fin uteservering som ligger skjermet, men også lett tilgjengelig. Ølutvalget baserer seg mest på kortreist øl, men de har utvidet det begrepet til å gjelde blant annet Belgia og Danmark. Gode priser, fantastisk atmosfære og et meget hyggelig personalet.

En siste anbefaling vi kommer med er uteserveringen på Tulla Fischer. Restauranten ligger øverst i Nordre, og her er mulighetene store for meget god mat og et personale som jobber med å pare øl til rettene. Ølutvalget består av blant annet mange av Ringnes sine produkter, men man finner også et godt utvalg av Nøgne Ø og andre mikrobryggeri i hyllene. Her nytes god mat og godt øl sammen, mens man følger med på folkelivet, midt i Trondheim sentrum.

Har du andre forslag i de nevnte byene eller har vi glemt et hyggelig sted som serverer godt øl på uteservering i din hjemby? Bruk kommentarfeltet under!

Skål og god vår!

Vis 14 kommentarer

 1. Her mangler Bergen på listen.

  1. Begensavdelingen har ikke vært fristet til å sjekke uteservering de siste to ukene, men vi har nå lagt til det vi kjenner til fra tidligere år. Ytterlige innspill tas mot med takk.

   1. Det blir vel å regne for banning i kirken å nevne et sted på Torget, men Felix har faktisk ganske greit ølutvalg på tapp og flaske, og i tillegg en fin uteservering.

 2. Café Sara har en veldig koselig bakgård.

 3. Bergen:
  Ikke glem Dr. Wiesner! Ganske stor uteservering og en del bra øl. Kvarteret har tidligere hatt en grei ordning på å drikke utenfor på oppsiden av huset. Café Opera er ikke det meste spennende stedet, men de har i det minste Balder på tapp. Folk & Røvere har også et fint uteareale i skostrædet.

 4. Har laga ei liste over stedene som nevnes i artikkelen på Foursquare slik at de til enhver tid er tilgjengelig.
  Aboner på den her: https://foursquare.com/deamondavid/list/ute%C3%B8l–%C3%B8lportalen

  NB! Er ikke ferdig, så dere ikke blir overasket.
  Vil også legge til steder som anbefales i kommentarfeltet.

 5. Hansenhjørnet i Stavanger har gode tradisjoner som uteserveringssted nr.1 i oljebyen. Har også godt utvalg i Lervig sine produkter, med bl.a. Lucky Jack, White Dog, Betty Brown osv.

 6. Minner om Øltorget på Mathallen med sine 300 ølmerker, et godt ølsted i Oslo.

 7. Finnes det ingen «ordentlige» steder i Nordens Paris (Tromsø)?

 8. Til tross for at vi har dette som heltidsjobb og er utstyrt med firmabiler og platinakort med ubegrenset kreditt så er det allikevel en liten mulighet for at vi kan gå glipp av noe 😉

  Seriøst: oversikten er bare til inspirasjon, fyll ut her i kommentarfeltet med alle de andre stedene dere som kommer på noe.

  1. Til tross for at det fortsatt ligger litt snø i bygatene og at temperaturen sjelden beveger seg over noen pluss grader, er det varmt og godt i solveggen ute på Skarven. Haandbryggeriets Humlesus er allerede en vårfavoritt. For tiden er det sikkert ikke mange steder i Norge som har så godt utvalg av Haandbryggeriets øl som nettopp Skarven i Tromsø.

 9. Kan nevne at Melkebaren i Sandnes, som nå har passert 300 ølsorter i sitt utbud også har uteservering.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.