Vinnerølet fra Lervigs hjemmebryggerkonkurranse er brygget

Nylig dro Kim Odland og Bernt Sandsmark til Lervig Aktiebryggeri for å brygge vinnerølet fra Lervigs hjemmebryggerkonkurranse - Black Cat Rye Pale Ale.

Vinnerølet fra Lervigs hjemmebryggerkonkurranse er brygget

Dette er en amerikansk pale ale med et solid innslag av rug ispedd en markant humleprofil av Simcoe og Amarillo som tilsettes i økende mengder mot slutten av kokingen. Til slutt får brygget en massiv tørrhumling av store mengder Amarillo.

Det skulle i utgangspunktet lages 1000 l av brygget men siden ølet benytter seg av så store mengder tørrhumle tok bryggerne høyde for dette og skalerte opp. Siden brygghuset i utgangspunktet er skalert for 800 l, ble ølet brygget på høyere plato og vannet ut når det gikk i tanken. Ølet endte på 13.2 plato og kommer til å framstå som en humlekraftig west coast pale ale med innslag av rug.

Bernt Sandsmark og Kim Odland brygger hos Lervig

Bernt Sandsmark og Kim Odland brygger hos Lervig

Black Cat Rye Pale Ale ble til  ved at Kim hadde laget en oppskrift til en amerikansk rug pale ale som var påmeldt Lervigs hjemmebryggerkonkurranse. Grunnet nyankommet arving i huset til Kim var timeplanen for travel til at det så ut som ølet skulle være brygget i tide. Kim spurte derfor Bernt om han kunne brygge ølet for ham.

«Jeg har brygget med ham før og vet at han er en dyktig brygger. Samt vi brygger på så godt som samme type utstyr så oppskriften kunne stå som den opprinnelig var satt opp, og jeg ville få den smaksprofilen som var tiltenkt ølet. Bernt, som den fine fyren han er, var klar som et egg han, ifølge Kim Odland.

Her blir det øl!

Her blir det øl!

«Bryggedagen gikk stort sett smertefritt, selv om frykten for stuck mash så absolutt var tilstede siden det ble benyttet 10% rugmalt i oppskriften. Silingen av mesken gikk fint, om enn noe sakte. Kim og Bernt ble gitt en del ansvar for bryggingen selv, da det var litt travelt på Lervig for å gjøre seg klare til Copenhagen Beer Celebration. Mike Murphy ga imidlertid gode instrukser og var aldri langt unna, så de store krisene glimret med sitt fravær.

Brygghuset som ølet ble brygget på er solgt til Grünerløkka Brygghus og dette ølet er trolig det siste som blir brygget hos Lervig på dette systemet. Begge bryggerne var meget fornøyde med systemet og var enige om at Grünerløkka Brygghus har gjort et godt kjøp.

Bernt Sandsmark får hjelp av Mike Murphy med mesken

Bernt Sandsmark får hjelp av Mike Murphy med mesken

Ølet er forventet å ankomme kranene om en måneds tid og hvis alt går etter planen vil ølet kommer for salg i Bergen, Stavanger, Sandnes, Oslo og kanskje også det blide utland. Blir kvaliteten på ølet slik vi forventer vil ølet også være å få fatt i på Haand Øl-festivalen 2013. Vi gleder oss!

Skriv en kommentar