Haldenserne ville ha mikrobrygget øl!

Fredag 10.mai kunne Haldens ordfører Thor Edquist klippe snoren og erklære Halden Mikrobryggeri for åpnet.

Haldenserne ville ha mikrobrygget øl!

Da hadde Daglig leder, bryggerimester og pubeier Joachim Grandahl (27) jobbet i to år med å realisere drømmen om egen bryggeripub. Med 7 års erfaring som hjemmebrygger har Joachim prøvet og feilet før han nå altså kaster seg utpå og tilbyr ølet sitt til et publikum som ikke har vært vant til andre øltyper enn pils.

Kø utenfor ved 20.00-tiden

Kø utenfor ved 20.00-tiden

I en rustikk kjeller fra 1600-tallet som blant annet har vært brukt som fengsel og fangehull har Grandahl, med god hjelp fra familie, venner og investorer skapt en intim bryggeripub med alle forutsetninger til å lykkes. Halden er riktignok ingen stor by, men Halden Mikrobryggeri, eller Den Gyldne Høne som selve puben heter, ligger glimrende plassert ved torget i sentrum av byen.

Lokalet er virkelig verdt en studie i seg selv. Selve bryggeripiuben er et hvelvet kjellerrom der veggene er holdt i original patina. Her oser det av gammel historie, og det ble også markert ved åpningen, da «Karl XII» og «Tordenskjold» møttes over en øl i bryggeripuben.
Selvsagt iført datidens antrekk.

Bardisken er hel ved og er skåret ut fra et eketre fra nærliggende Rød Herregård. Der troner et mektig tappehus med 10 tappekraner hvorav litt over halvparten var fylt med øl på åpningsdagen. Ifølge Joachim Grandahl er planen å fylle de fleste med egenproduserte øl etterhvert. Foreløpig fóres tappekranene med 19 liters «corneliusfat», noe som tilsa at bryggerimesteren nærmest gikk i skytteltrafikk mellom baren og fat-lageret for å holde kranene i gang. Ikke lett i en stappfull pub der en treffer på kjente for annenhver meter. Heldigvis hadde Joachim Grandahl fått god hjelp av venner og familie slik at servering, rydding og adgangskontrollen i døra fungerte smertefritt.

Det første rommet før man kommer ned til selve bryggeripuben.

Det første rommet før man kommer ned til selve bryggeripuben.

Allerede før ordføreren hadde klippet snoren var det kø utenfor puben. Køen vedvarte hele kvelden, men det var heldigvis god rotasjon på gjestene, så det ble ikke lange ventetiden for de som måtte stå i kø. For å korte ventetiden ble det båret rundt kanapeer til de ventende. Service på alle plan, med andre ord.

Inne var det fullt, men ikke verre enn at man fint kunne bevege seg rundt i lokalet. Grei tilgang til barddisken var det også og hjelpsomme bartendere gjorde det enkelt å bestille. På menyen ved åpningen stod følgende øl: Ring on Fire (4.7%, Stout), Halden Jail (4.7%, Brown Ale), Kvae (5.6%, Amber), Smuglerøl (4.7%, Blonde) og Aromic Bomb (7.1% IPA). Sistnevnte var imidlertid så kraftig tørrhumlet at den tettet tappekranen og etterhvert måtte tas av menyen. Synd, for den fikk meget gode tilbakemeldinger fra de som rakk å prøve den. En annen øl som slo godt an var Smuglerøl. Joachim Grandahl mente at årsaken kunne være at det var det eneste lyse ølet på menyen. Haldens befolkning har kun hatt pils på menyen på uterestauranter og puber, og grensehandel av svensk pils er en populær fritidsbeskjeftigelse i grensebyen. Neste uke blir hveteølet klart for servering, så her burde enhver kunne finne en favorittøl. Ølet brygges forøvrig på et 200 liters Speidel-system med 6 gjæringstanker. Sannsynligvis er allerede nå denne kapasiteten for liten, og med tiden kan det være aktuelt å investere i et 500-litersbryggeri.

Joachim Grandahl serverer sitt eget øl

Joachim Grandahl serverer sitt eget øl

Og hvordan smakte så ølet på Halden Mikrobryggeri? Bryggerimesteren fortalte at han med hensikt hadde brygget litt forsiktige øl, og selv om han hadde lurt inn litt chili i stouten, var det typeriktige og smakfulle øl som ble servert i bryggeriets elegante glass. IPAen fikk vi dessverre ikke smakt, men av de fire andre falt vi spesielt for Smuglerøl (Blonde) og den nevnte stouten, Ring on Fire. Det er en kunst å brygge gode og smakfulle øl på 4.7%, og den kunsten behersker bryggerimesteren til fulle! Etterhvert som gjestene venner seg til mikrobrygget øl er planen å introdusere andre og mer «vågale» øltyper. Sesongøl og øl til spesielle anledninger blir det også plass til.

Det er også gjort avtale med en lokal butikk om å selge ølet på flasker, og flere restauranter og hoteller i Halden har meldt sin interresse for å servere lokalt øl på sine etablissementer.

Ring on Fire, 4.7% stout

Ring on Fire, 4.7% stout

Halden Mikrobryggeri har også Borg pils på en av kranene som takk for at Borg hjalp dem med installasjonen av tappetårnene. Fun fact: på åpningsdagen ble det ikke solgt en eneste dråpe Borg… Dét er en sterk anerkjennelse av ølet til Halden Mikrobryggeri. Så blir det selvfølgelig spennende å følge med på utviklingen. Vi har tro på at haldenserne vil akseptere at øl kan ha mer smak og nyanser enn de er vant til. Det er ihvertfall trenden vi har merket oss alle andre steder der mikrobrygget øl blir introdusert. Etterhvert vil det også bli introdusert taster sets slik at gjestene kan bestille prøvesett med alle ølene som er tilgjengelig.

Tre av seks gjæringstanker på bryggeriet.

Tre av seks gjæringstanker på bryggeriet.

Gårdeier Ole Kristian Sørlie var selv tilstede på åpningsdagen og uttrykte stor tilfredshet med hvordan åpningsdagen hadde forløpt. Han har selv vært med i hele planleggingsfasen, og som bypatriot og historisk interessert har han vært en engasjert og god samarbeidspartner for det nye mikrobryggeriet.

Vi tok turen innom igjen da puben åpnet kl 12.00 lørdag formiddag. Da møtte vi en sliten, men lykkelig pubeier som ryddet opp etter gårsdagens fest. Han konstaterte at det fremdeles var øl igjen på fatene, og allerede kl 12.02 kom første gjest inn døren for å smake øl. Joda, dette kommer til å gå bra! Ølportalen kommer gjerne innom igjen!

Oppdatering: Kl 23.40, lørdag 11.mai gikk Halden Mikrobryggeri tom for øl! Øl som var beregnet for en måneds salg ble utsolgt i løpet av snaue 2 åpningsdager!

Halden Mikrobryggeri på Facebook

Du finner også Halden Mikrobryggeris øl på Untapp

Vis 2 kommentarer

  1. Tydelig stor interesse rundt Halden Mikrobryggeri! Ikke mange artikler her inne med så mange delinger vel?

  2. Jeg tror den delingstelleren har gått amok…

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.