Månedens bryggeri – Voss Bryggeri

Voss Bryggeri fikk utstyret levert 8. mars i år, og satt sitt første brygg 5. april.

Månedens bryggeri – Voss Bryggeri

Voss Bryggeri

Dette var igjen i salg 20. april både i Oslo og på Voss.

Voss bryggeri eies og drives av Jeanette Lillås, Dag Jørgensen og Jon Gjerde. Jon Gjerde er en rutinert brygger og har brygga på gården på Voss i over 20 år. Han har lenge drømt om å starte opp et bryggeri på Voss. Dag og Jeanette har bakgrunn som hjemmebryggere. Jeanette har jobba på Aku Aku tikibar i Oslo hvor det tidlig ble satset på øl fra Nøgne Ø og Haandbryggeriet, to bryggerier som har vært til inspirasjon for Vossa-gjengen.

Dag og Jeanette som begge er østlendinger fikk tidlig på 2000-tallet en sterk tilknytning til Voss gjennom ekstremsport. Her møtte de Jon, som også driver med ekstremsport og etter hvert ble frøet om eget bryggeri sådd, og nå har det altså blitt en realitet.

Jeanette Lillås, Jon Gjerde, Dag Jørgensen og Ian Greene

Jeanette Lillås, Jon Gjerde, Dag Jørgensen og Ian Greene

Til nå har bryggeriet brygget 4 batcher, hvor de to første er en amerikansk pale ale på 6 % kalt Oregonian. Denne får du kjøpt både på Cardinal i Stavanger og på Grünerløkka Brygghus i Oslo.

– Dette er en American Pale Ale i typisk amerikansk vestkyst-stil. En stil vår head-brewer Ian Greene kjenner svært godt, sier daglig leder Jeanette Lillås.

Flere forskjellige øl

I tillegg til to batcher av Oregonian har Voss også brygget en pale ale de kaller Vossa Pale Ale som i følge bryggeriet slettes ikke er så pale som den kanskje kan høres ut.

– Dette ølet er brygget etter arven fra det unike hjemmebrygget på Voss. Det har et tydelig einerpreg og har en litt røkt smak. Her har vi brygget et moderne, fruktig og aromatisk øl med tydelige røtter i de sterke bryggetradisjonene vi har her i Voss, forklarer Lillås.

Det til nå siste ølet Voss har brygga er det første i deres såkalte Eldhus-serie. Det er et øl på 5,2 % alkohol hvor de ulike humletypene i brygget er røkt i eldhus (røykehus) sammen med kjøtt. En lys og frisk ale med hvete, noe røkt malt og røkt humle.

Det planlegges også nye øl fremover hvor det første er et fruktøl som blir klart til Oslo Beer Week i samarbeid med Aku Aku. En frisk og lett bringebær-ale.

– Ølet er det første i en fruktserie vi kaller for Mauritz Hage, forteller daglig leder Lillås.

Det vil også snart komme ulike typer IPA fra Voss Bryggeri, og bryggeriet er allerede i gang med utvidelse. I dag har de et 1000-liters produksjonsanlegg, og de brygger en gang i uka. Planen er å kjøpe inn flere gjæringstanker, slik at bryggeriet er oppe i 2000 liter i uka mot slutten av året.

Oregonian APA

Oregonian APA. Looks pretty freaking awesome!

– Hvor er Voss Bryggeri i 2016?

– Det er vanskelig å svare på. Vi tar en dag av gangen vi, sier Lillås. – Men vi kommer til å lande på ca. 38.000 liter øl i løpet av 2013. I 2014 håper vi å øke produksjonen til 3000 liter i uka.

Et kjapt regnestykke viser at 3000 liter øl i uka blir totalt 156.000 liter øl i løpet av 2014, så får vi se om Voss bryggeri klarer å etterleve sine ambisjoner om en produksjon på over 150.000 liter øl i løpet av 2014.

– I dag gjør vi alt av distribusjon selv, og vi fokuserer på Voss, Bergen, Oslo og Cardinal. Vi håper at vi også kan ha klart et lite utsalg på bryggeriet om ikke lenge. Vi tapper riktignok ikke på flasker, så vi ser for oss at folk kan komme hit til bryggeriet å fylle «growlers» med øl, smiler Jeanette Lillås.

Sjefsbryggeren Ian Greene kommer fra Oregon og har tidligere jobbet i Boneyard Brewing, men tok en sjanse og dro sammen med kjæresten sin til Vestlandet for å satse på brygging av øl på Voss.

– Ian er en villmarksfyr og gleder seg som en unge til å dra på hjorte- og reinsdyrjakt til høsten. Til nå har det derimot blitt mest brygging ettersom han kom til Norge på feil tid av året med tanke på jakt, ler Lillås.

Ølportalen gleder seg til å følge videre utvikling på Voss. Løkke te!

Vis 2 kommentarer

  1. Dette er et flott tiltak! Lykke til videre VOSS BRYGGERI.

  2. Ian is my grandson and I am very proud of all he has accomplished in his short life. He started brewing in his basement in Oregon when he was just a teenager. Thanks for the nice article about his new brewery and new homeland.Sincerely, O.M.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.