Nytt mikrobryggeri i Telemark

Ifølge Telemarksavisa får Telemark i høst sitt første kommersielle mikrobryggeri.

Nytt mikrobryggeri i Telemark

Steffen Steffensen og Jan Halvor Fjeld Foto: Inge Fjelddalen, Telemarksavisa

(Gjengitt med tillatelse fra Telemarksavisa)

Steffen Steffensen på Lundetangen pub har gått i kompaniskap med norgesmester i hjemmebrygging, Jan Halvor Fjeld, for å servere kortreist øl på puben.

Jan Halvor Fjeld er kjent som mannen bak ølet Humlehelvete som vant NM i hjemmebrygging i 2010. Ølet ble, tradisjonen tro, brygget på Nøgne Ø og fikk da navnet Two Captains. Et øl som har vært så populært at det, stikk i strid med tradisjonen, har inngått som et fast brygg hos Nøgne Ø.

Steffen Steffensen og Jan Halvor Fjeld Foto: Inge Fjelddalen, Telemarksavisa

Steffen Steffensen og Jan Halvor Fjeld
Foto: Inge Fjelddalen, Telemarksavisa

– Jeg synes det er et kult konsept å kunne sitte på en pub og få kortreist øl. Problemet er å få plass til det på Lundetangen. Og Jan Halvor er i gang med dette fra før, sier Steffen Steffensen, som eier og driver Lundetangen pub.

De to traff hverandre da Fjeld kom innom puben for å få tomme ølflasker, og siden har kompaniskapet vokst som en humleplante. Steffensen har lenge snakket om å få seg sitt eget bryggeri for å kunne forsyne puben med øl av et annet kaliber enn det masseproduserte industriølet. Sammen med Fjeld blir det alvor av sakene. – Jeg vil gjerne ha et bryggeri, men man må ha noen som kan det. Og jeg kjenner ingen som kan så mye om øl som Jan Halvor, sier Steffensen.

Markedet er modent for andre øltyper enn pils. Det er de to sikre på.

– Det blir nok litt smalere ting enn pils i første omgang. Jeg har for eksempel en Pale Ale som jeg synes er god. Et godt, lettdrikkelig øl med karakter, foreslår Fjeld. Steffensen har tro på at rundt 20 prosent av alt ølet som selges på Lundetangen, kan være egenprodusert om kort tid. Han understreker samtidig at pubkonseptet skal bestå slik det er i dag, med Lundetangen-ølet som flaggskip. De nye ølsortene blir et supplement. – Dette blir et tilbud i tillegg til alt det andre. Vi må teste ut hva som fungerer, og det er kundene som bestemmer, sier han.

Bryggeriet

Fjeld har kjøpt inn et bryggeri fra England, som rommer 409 liter. Det leveres i september, og da blir det fart på meskekaret.

– Vi kan få til to brygg på en dag. Det er ganske stor kapasitet på det lille bryggeriet. Kanskje vi kan produsere 20 000 liter i året, sier han.Før det heter 2014, regner de to med å ha full produksjon i bryggeriet. Problemet er imidlertid ikke produksjonen, men å få solgt varene. De to har diskutert mulighetene for å leie flaskeanlegg, og er klar over at vinmonopolet er en flaskehals.

– Jeg tar investeringene på gården, og leier ut lokalet til driverselskapet som vi har sammen, forteller han. Han satser på at det vil koste i underkant av en halv million for å få bryggeriet på beina. Og investeringen er ikke så stor at noen av dem knekker nakken dersom planene ikke lykkes.

Dannelsesreise

Spesielt Steffensen har reist mye rundt på besøk til mikrobryggerier i Oslo, på Lervig i Stavanger, og sist på Union bryggeri. Det har vært en dannelsesreise for å hente inspirasjon til øl, etiketter og markedsføring. Bryggeriet har nemlig ikke fått noe navn ennå.

– Vi er i tvil om vi skal gå for en tradisjonell etikett, om vi skal bruke internasjonale navn, og så videre. Men vi har fått mye hjelp, sier Steffensen.

Ølprofet

Øl er ikke øl. I fjor sommer spratt Fjeld en Corona, et lyst mexicansk pilsnerøl.

– Jeg klarte ikke mer enn to slurker. Jeg måtte ha noe humle for å komme til meg selv igjen, forteller han med en grimase.I  hans øyne er øl en like edel drikke som vin. Det er like mye kultur og variasjon i øl, og det passer bedre til mat. – For meg er motivasjonen å nå ut med opplysning om at øl er noe annet enn pils. Jeg er en slags ølets apostel. Pluss at jeg er pensjonist. Jeg må jo ha noe å gjøre, spøker Fjeld, og legger til:– Dette er kortreiste produkter, håndverkstradisjon, og handler om kvalitet på lokalplanet. Vi håper vi kan få fotfeste i Grenland, så får vi se hva tiden bringer, sier bryggermesteren.

Takk til Redaktør Ørjan Madsen og Journalist Anders Hedeman og fotograf Inge Fjelddalen i Telemarksavisa for lån av tekst og bilder!

Skriv en kommentar