Ølmannen på Landås

Det er entusiaster som Jan Ove Steinsvik som gjør at det kan være morsomt å besøke dagligvarebutikken!

Ølmannen på Landås

Jan Ove Steinsvik

På Landås ligger det en butikk jeg fra tid til annen kjører forbi. Tidligere var dette Rimi, men den har nå skiftet til Matkroken. Et tips fra en bekjent gjorde at jeg tok en tur innom for å sjekke om ølutvalget virkelig var så bra som det ble påstått. Jeg ble ikke skuffet. Snarere tvert imot. Her var det et bredere utvalg enn jeg noen gang har sett i en dagligvareforretning før. Blant annet fant jeg en av mine butikkfavoritter, Sorte Får fra Berentsens, som ikke har vært tilgjengelig nord for Haugesund før, og de aller meste fra de fem store (Nøgne Ø, Ægir, Kinn, Haandbryggeriet og Lervig). Denne oppdagelsen gjorde at jeg spurte daglig leder og ølansvarlig Jan Ove Steinsvik om det passet med en liten prat om ølutvalget. Han svart ja på stående fot og her får dere en oppsummering av samtalen.

Du er sjef for en butikk med et noe større utvalg av øl enn det som er vanlig. Hva er bakgrunnen for dette utvalget?

Bakgrunnen for dette er egentlig ganske enkel, jeg hadde en voksende interesse for øl samtidig som det var få butikker som faktisk satset på øl i Bergen.
Da jeg begynte tronet Ica Super Maaseskjæret som nummer 1 her i Bergen og Lerøy mat bak der igjen. Jeg følte egentlig ikke for å reise hele veien til Sandviken eller Sentrum, så jeg begynte å ta inn det jeg selv ønsket å kjøpe. Kundene omfavnet hyllen fra dag en og da fortsatte jeg å ta inn mer. Samtidig ble jeg ble mer og mer provosert når jeg besøkte butikker rundt om og så deres ølhyller og dermed bestemte jeg meg vel egentlig for at hvis ingen andre ville så skal jeg gjøre det. Hvis jeg syntes at utvalget i butikkene her i Norge er en skam så er det nok mange flere som mener det samme.

Hvor mange forskjellige øltyper har dere jevnt over i hyllene?

3 stk : Lager, Ale og Lambic…. (Svarer han med en skjevt flir og et hint til mitt litt unøyaktige spørsmål.)
Neida, vi har ca 240 forskjellige sorter og mer vil det komme. Mye kreativ telling der ute men Hansa pils 0.33 og 0.5 er én og ikke to øl i mine øyne. Cider kommer i tillegg med 30-40 sorter.

Hvilke øl selger best hos dere?

Vi er jo i Bergen så da blir det Hansa Pilsner 0,5l, men jeg kan nevne at den som selger nest best er Hoppy Joe fra Lervig Aktiebryggeri. Den selger faktisk bedre enn Ringnes og Hansa Borg produkter utenom Hansa Pilsner 0,5l. Det må jo gi en liten varm fuzzy følelse i noen hjerter rundt om i ølverden.

Jan-Ove-Matkroken-Natland

Er utvalget statisk eller skiftes merker ut fra tid til annen?

Nå begynner jeg å skifte ut ett par sorter underveis pga. de kan ikke forsvare plassen i hyllen. Jeg ønsker å få mer kvalitet i hyllen og ikke bare kvantitet.

Kjøpes alt ølet inn gjennom kjeden?

Hehe, nei. Jeg skulle ønske kjedene tok dette like seriøst som noen av butikkene deres gjør, men jeg er faktisk litt usikker på hva deres tanker rundt spesialøl er. Når jeg ser på hva som er tilgjengelig fra kjeden går det mye i pilsnere. Mange av sortene jeg har er tatt inn enten direkte fra bryggeri eller via andre grossister.

Da vi ble omprofilert fra Rimi til Matkroken ble livet veldig mye lettere for meg her, for her i Matkroken står hver enkelt butikk fri til å kunne lage avtaler med leverandører. Noe som gir meg muligheten til å ta inn varer utenfor det som er kjedebestemte. En mulighet veldig få har i dagens kjeder. Derfor finner du Kinn, Atna, Røros Mineralvann og bryggeri, Trollbryggeriet, Mikkeller osv. hos oss.

Samarbeider du med andre butikker for å klare by kundene dette utvalget?

Vi samarbeider tett med Ica Maaseskjæret og har gjort det en stund nå. Jeg må rette en liten takk til dem for at de delte de kontaktene de allerede hadde da jeg begynte å slå meg opp på øl. Sammen fikk vi Berentsens opp til Bergen og Mack ned til oss. Det ble veldig mye lettere da vi ble to butikker som kunne slå hodene sammen og finne nye spennende øl og leverandører. Samt at betydningen av å kunne låne varer av hverandre er ganske stor, for dere ølhunder er ikke alltid like forutsigbare og enkelte produkter er det en drøy leveringstid på.

Jan-Ove-Matkroken-Natland

Er det lønnsomt å bruke hyllene til øl i stedet for kjeks, chips, sjokolade og enda flere typer frokostblanding?

Oj, det var et spørsmål som sikkert kan diskuteres i flere måneder fremover og har nok blitt diskutert en god del litt høyere i systemet, for da må vi samtidig diskutere kjederabatter, kickbacks fra industri osv osv, men ett litt generelt svar på den skal vi nok klare.

Nå er jeg litt heldig med utformingen av min ølavdeling som gjør at jeg lett kunne bygge ut sortimentet mitt uten å røre andre avdelinger, Hvis jeg hadde måtte gjøre det tviler jeg på at det hadde blitt noe av. Dette fordi kostnadene med å bygge om en butikk er for høy til å forsvare 100-200+ ølsorter.

Men om det er lønnsomt, ja det er det, for det er ikke veldedighet vi driver på med, butikkdriften kommer først i rekken og hadde dette kostet mer enn det smaker så hadde vi aldri fått holde på med en avdeling i denne størrelsen.

Jeg er enig i at det er ganske s å kjedelig å se på at samtlige avdelinger får nyheter på nyheter i butikkene, mens ølavdelingen får kanskje 2 til 6 nye sorter per år. Da er det i tillegg som regel Hansa eller Ringnes som kommer med noe gammelt, som de har pakket inn på nytt som skal selges som om det var det nye store siden oppskåret brød.

Er det plass for flere butikker med over snittet godt ølutvalg i Bergen?

Hvis alle butikkene hadde hatt det samme utvalget ville det nok ikke ha gått så bra, men et par butikker til er det virkelig plass til, så får jeg bare håpe på at det blir flere Ica butikker som sperrer opp øynene for dette.

Ica Super Nordås har begynt å ta inn litt ekstra, og så har vi Matkroken Nordheimsund som nettopp var på besøk for å inspisere og la seg inspirere, så kanskje det kommer en anstendig hylle hos dem om en liten stund?

Jan-Ove-Matkroken-Natland

Får din interesse for øl deg til å også handle øl andre steder?

Hehe, kan si jeg har skutt meg selv litt i foten. For det er ikke mange andre dagligvarebutikker jeg kan handle øl i lengre her i Bergen, men jeg er alltid ute å sniker hos konkurrentene for å se om det er noe jeg har oversett. Bestillingsutvalget til vinmonopolet må ikke glemmes, for der er det jo en del morro.

Kan du nevne et par av dine favorittøl?

Bare et par ?
Da må det bli Nøgne Ø #500, Nøgne Ø Aurora Australis, Haandbryggeriet Dark Force og nå om sommeren blir det nok en del Nøgne Ø GPA (Global Pale Ale). Men jeg må ikke glemme Hoppy Joe og Sorte Får! To av de virkelig gode butikkølene. Tror egentlig denne listen kunne ha blitt mye mye lengre.

Jeg takker for samtalen og sikrer meg et par Nøgne Ø GPA og et par Rosa Kinn før jeg, i trygg forvissning om at jeg kommer til å stikke innom igjen, rusler hjem for å renskrive notater og redigere bilder.

Vis 6 kommentarer

  1. Takk for tipset! Blir litt lenger å kjøre for å handle øl, men etter at safari forsvant fra laksevåg må man i bil for å få godt øl.

  2. Artikkel til å bli glad av! Jeg skal handle der i morgen den dag!

  3. På vei..

  4. Blant de lokale er butikken omdøpt fra matkroken til ølkroken 🙂

  5. Kanskje butikksjef hadde vært ett mulig karrierevalg ?

  6. Det så ut som ganske mye god øl! Har du vært på Mikromandag på Kvarteret?

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.