Nytt fra Ægir

På Vinmonopolslippet 1.juli vil det komme 4 nye Ægir-øl i hyllene-

Nytt fra Ægir
  • Bryggve Blonde Ale, 6%. En kraftigere versjon av Bøyla Blonde Ale som finnes i dagligvarebutikken. Bryggve var mannen til Bøyla i mytologien.
  • Siv Witbier, 5,5%. Witbier i polstyrke.
  • Mai Helles Bock, 6,5%. Undergjæret Maibokk.
  • Ævenue Collaboration Saison, 6%. Et samarbeidsbrygg mellom Ægir Bryggeri og Boulevard Brewing Company i USA. Saison tilsatt sitrongress. (Les mer om denne under).

Ægir fikk 3 bronsemedaljer i Australia (Australian International Beer Awards –AIBAs.) Det var IPA, Natt, og Lynchburg Natt som fikk prisene. Evan Lewis sier at de er særlig stolte over at IPA’en fikk en plassering, ettersom det er svært vanskelig å utmerke seg internasjonalt med Amerikanske IPAer. Han forteller at de nå er i selskap med mange av hans egne favoritter fra hans dager i California. -Kjekt!, oppsummerer han.

17. juni åpner Ægir dørene for en gjeng med ølbloggere og andre inviterte som skal være med på å tappe Lindisfarne Scotch Ale på whiskyfat sendt fra Mackmyra i Sverige. Etter modningstiden tappes dette ølet på flaske og fatene sendes tilbake til Mackmyra… der de tappes opp med whisky på nytt. En skikkelig kollaborasjon, med andre ord.

Ellers er det stadig utvidelser på gang hos Ægir. To nye gjæringstanker er i hus og to nye er på vei inn om et par uker.

Ægir Aquatosk, som nylig ble servert på Haand Ølfestival,  var et engangs-eksperiment. Historien bak brygget var at de tok et ferskt Jack Daniel’s fat og lagret Lynchburg Natt i det. Deretter ble det tappet Blonde Ale på samme fatet, noe som resulterte i «Dirty Blonde» servert kun på åpningsfesten til det nye bryggeriet. Deretter ble Yggdrasil Akevitt lagret på fatet på 63% i 6 månader. Til slutt, for moro skyld ble fatet fylt med Ratatosk DIPA, og ble glemt i 7 måneder. Hva gjør man så med innholdet? Man tar hele fatet med til en festival! Dermed ble det delt ut glass med dette merkelige ølet under Haand Ølfestival. Det lukter og smaker karve, akevitt, eik, fruktig og er ganske søtt. Men det skal ikke produseres på nytt og det kommer heller ikke i distribusjon.

 

Så til Ævenue Collaboration Saison. Det var Cask Norway som først løftet ideen om et samarbeidsbrygg med Boulevard, ettersom de har distribusjon for begge bryggeriene i Norge. Evan Lewis forteller at han ble satt i kontakt med Boulevards sjefsbrygger Steven Pauwels, og epostene gjekk fram og tilbake dem imellom om hva som skulle brygges. Saison var de tidlig enige om, og så ble det mange forslag fra begge sider om utviklingen på dette ølet.

Ævenue_180mm_rent_maj2013_v3_outlined_Coated

Ønsket var noe tørt og forfriskande, lett syrlig, fruktig og et øl som ville passe til både sommer og god mat. Ægir skrev den opprinnelige oppskriften med litt surmalt og bruk av en belgisk gjærstamme. Boulevard kom med viktige innspill om hvordan ølet skulle brygges, gjæringstemperatur, og forslag om bruk av fersk sitrongress. Dermed var et nytt øl født!

Navnet Ævenue spiller litt på at en «Boulevard» og en «Avenue» er betegnelser på to typer gater. Inn med en «Æ» og dermed hadde de en Ægir-vri på navnet.

Steven Pauwels frå Boulevard reiste til Flåm den 2.-3. mai, og etter noen endelige diskusjoner og selvsagt eit par øl, var alt på plass. Ølet ble brygget 3. mai.

Skriv en kommentar