Danmarks beste bryggeri

For bare et tiår siden var det danske øllandskapet omtrent like variert som innlandsisen på Grønnland. Overalt hvor en skuet, var der lys lager, med noen få unntak. Men så begynte det å skje noe.

Danmarks beste bryggeri

I 2000 kom de første mikrobryggeriene. Brøckhouse i Kolding og Svaneke Bryghus på Bornholm. Den amerikanske mikrobryggerrevolusjonen hadde sådd sine mikrobryggerifrø av humle og malt i landet hvor «problably the best beer in the world» hadde tatt seg godt tilrette i årtider. I årene som fulgte skulle det virkelig ta av og etablering av mikrobryggerier ble den reneste folkeforlystelse. Noen med drøm om hyllemetere rundt om på supermarkedet. Andre begrenset salget til egen bryggeripub eller restaurant. Etterhvert kom også spesialbutikkene. De ble redningen for de mest innovative bryggeriene. De som turde å ta`n helt ut og ikke bare forsøke å lage fyldigere varianter av innarbeidede folkeøl. Mange glade amatører tok steget inn i de profesjonelle bryggernes rekker, og ente som amatører igjen bare med litt større gjeld. I dag er det nærmere 100 mikrobryggerier, samt en håndfull med såkalte fantombryggere. Bryggere uten eget bryggeri og som brygger sine øl hos andre.

Etter den første nyskjerrigheten hadde lagt seg, var det nok flere som oppdaget at øl fra et mikrobryggeri ikke nødvendigvis innebærer kvalitet. For det kan være store forskjeller på håndverksprodukt og det er en utfordring å levere gjevn kvalitet. Det er også lett å gå i fellen med i for stor grad forsøke å tilpasse sine produkter mot mer mainstreamprodukter. Da er det lett å falle mellom to stoler.

Morten Valentin Lundsbak fra Amager Brygghus Foto: Gustav Jørgensen

Morten Valentin Lundsbak fra Amager Brygghus
Foto: Gustav Jørgensen

Amager Bryghus

Et bryggeri som så defintivt ikke har valgt denne vei, er Amager Bryghus. Etter artikkelforfatterens oppfatning Danmarks desidert beste bryggeri med sine smakfulle, aromatiske, balanserte og velsmakende øl. Deres øl er «ærlige i smak» og går rett på sak uten forsøk på innynding i noen form. Det legges ikke skjul på at Morten Valentin Lundsbak og Jacob Storm elsker humle. På bryggeriet hjemmeside skriver de at de ønsker å gi alle ølelskere en god opplevelse – hver gang. Snarveier med hjelp av kunstige hjelpestoffer og bryggtekniske triks er banelyst. Så ølet blir hverken pasteurisert eller filtrert. Bryggeriet er forresten beliggende i et tilfluktsrom med like uskjønn beliggenhet som Nøgne Ø hadde i starten. I en periode ble dessuten lokalet benytttet til bibellager. Noe som nok er årsaken til den trappistklosteraktige ro som råder i lokalene, selv om det ikke er gregoriansk sang som lyder fra musikkanlegget i bryggerhuset.

Selve bryggeriet har de designet selv og takket være den annens død har de fått kjøpt et meget bra anlegg til en fordelaktig pris. Morten og Jacob traff hverandre foresten første gang over et bryggeprosjekt på slutten av 90-tallet. Allerede dengang var drømmen å starte et eget mikrobryggeri. Så begynte Jacob å lese til laborant, Morten til farmasøyt. Fag som kan være nyttige også for en brygger, spesielt den dagen da gjæren ikke oppfører seg helt som den skal, eller ett eller annet uforlarlig skjer. Det kan bli sjebnesvangert og dyrt! Etterhvert fikk de forøverig også sine papirer som diplombryggere fra den Skandinaviske Bryggerihøjskolen i København. Noe av det mest imponerende med Amagerølene er at de ikke forekommer beske selv med svært generøst humling. I følge Morten er nøkkelen, kontroll av phverdien.

Om en går inn på den USA-baserte, internasjonale ratingbasen for øl, ratebeer.com, hvor ølentusiaster fra hele verden kan legge inn sine ratinger, finner en fort ut at Amager gjør det svært så bra. I følge basen har de til og verdens beste Steambeer/California Common.

En genuin amerikansk øltype som oppsto under det store gullrushet i California på midten av 1800-tallet da en forsøkte å brygge pils uten kjøleannlegg. Løsningen ble å benytte svært grunne gjæringskar under stormgjæringen noe som allikevel resulterte i en nesten eksplosjonsaktig gassutvikling. På 1980-tallet holdt imildertid øltypen på å dø ut, om det ikke hadde vært for bryggerilegenden Fritz Maytag, som skulle lage det første ølet fra et lite bryggeri som ble en nasjonal hit.

Amagers versjon av amerikansk steambeer, Summer Fusion holder kun 3,5 %, er brygget med en klassisk tysk pilsnergjær, som mot dens vilje har blitt gjæret ved 22 grader – en uhørt høy temperatur om en følger den strenge bayerske bryggetradisjon. Engelsk Mild Ale Malt har gitt ølet en dypere gylden farge og røstede karakter, mens et par håndfuller tysk karamellmalt har gitt sitt bidrag av sødme og rundhet. Over dette rår en usedvanlig frisk, sitruspreget og aromatisk humletone. Et herlig leskende, smakfullt øl som en kan drikke mange av. Eller som de sier selv; «en amerikansk-engelsk tysk over-undergjæret pilsner-ale, der smaker af en masse uden at man bliver bimmelim»!

 

 Morten Valentin Lundsbak med noen av hans øl. Foto: Gustav Jørgensen

Morten Valentin Lundsbak med noen av hans øl.
Foto: Gustav Jørgensen

Hr. og fru Fredriksen

I den annen ytterkant i deres sortisement finner vi Nordens kanskje herligste ølpar. Hr. og Fru Fredriksen, hvorav førstnevnte er like sort som sin humoristiske sans. «Herreølet» er en såkalt Imperial Stout, brygget etter amerikanske forbilder. Svært fyldig, men slettes ikke dvask, takket være kosttilskudd fra 8 forskjellige malttyper og mengder av amerikansk «høyoktan» humle. All maskulinitet tiltross, sjarmen er der, både fra varmende alkohol, en likøraktig kropp, innslag av kaffe, mørk sjokolade, rosin, svisker samt et streif av portvin. Alkoholprosent i tungvektklassen; 10,5 % vol.

Fru Fredriksen er selvfølgelig litt søtere og svakere, «bare» 7,0 % vol! Smak av sjokolade, søt lakris, vanilje og mørk tørket frukt. Kroppen er myk og deilig, noe både vi og sikkert også hr. Fredriksen setter pris på. Dessuten er hun på langt nær så bitter. En bra egenskap for en kone! I det faste sortimentet finner vi gode aromatiske øl som deres belgiskinspirerte Blond (5,0 %). Amerikanskinspirerte Christianshavn Pale Ale (5,5 %) og IPA (7,0 %). Begge med karakteristisk humlepreg av grapefrukt og furunål over en svakt søtlig kropp av karamell og tørket frukt. Tørrhumlede kullsorte Sundby Stout (6,2 %) fremstår som en klassisk Stout med en herlig kompleksitet av bitter, mørk sjokolade, engelsk lakris og mer søtlige toner. Om en derimot vil ha noe ekstra spenstige og syndefullt, anbefales de 7 ølene i Sinner Series Lust. Her kryper de til korset og innrømmer at «Vi er ikke Guds bedste børn her på bryghuset. Vi er i sandhed syndere for Vorherre. Vi begår uhøvisk tale, vi lever på polsk og ikke mindst så frådser vi i ukristelig grad med humlen, men nu vil vi gerne gå bodsgang og bekende vores samlede synder i håbet om at undgå skærsilden. Derfor brygger vi 7 vidt forskellige øl, som vi på amarikansk har døbt ,The Sinner Series- eller på dansk, 7 Syndige Øl i håbet om at medvirke til en højere grad af verdensomspændende sjælelig frelse eller i det mindste frelse os selv.»

Da undertegnende besøkte bryggeriet var de i ferd med å begå den største synd av alle, nemlig brygge en pils som skulle selges dyrt. Amager The Sinner Series Greed! Ellers så er Sinner Series Lust, en belgisk sterk ale på 9,2 %. Det reneste begjær på flaske, sødmefull og berusende. Perfekt til en syndefull forførerisk aften. Sinner Series Wrath er en Saison på 6,5 % som de i syndens navn mot den hellige belgiske bryggertradisjon har lagret på Pinot Noir-fat. Inntrykket er en lett fyldighet kropp med søtlige toner, innslag av plommer, urter og med en avdempet humleavslutning. Amager Sinner Series Sloth (6,0 %), er en Amerikansk Pale Ale som de i dovenskapens navn designet kun med en malt og humletype. Resultatet har blitt en relativ tørr øl med en enkel smaksprofil av grapefrukt og humle. En perfekt øl dersom en bare skal dovne!

 

Skriv en kommentar