Innom Voss

Etter en etappe fra Lofthus forbi den uferdige Hardangebrua og ferge fra Bruravik til Brimnes, gjennom Ullvik, forbi Voss, Flåm og oppom Aurlandsdalen og Østerbø (der jeg første gang smakte Ægir Sumbel i 2008) og så tilbake til Voss dagen etter, ble jeg vant til tunneler.

Innom Voss

Foto: Per Øyvind Arnesen

Faksimile fra Google Maps

Faksimile fra Google Maps

Vestlandet er en stor sveitserost, og mange av tunnelene har ikke lys i midt inne. Gudvangentunnelen på 11km likeså. Pass på hvis du tar ferge med motorsykkel, idet ferga legger til kan den dunke sidelengs mot land – vi var 8 motorsyklister ombord som nesten kvelvet ved Brimnes.

Under planlegging av turen fikk jeg tips om Voss Bryggeri, som ble startet i mars i år. Det er et rent produksjonsbryggeri, lagt til i et gammelt landhandleri oppe i åssiden østenfor Voss. Etter noen meldinger på Facebook var det bare å komme innom en tur, og Dag ble vekket alt for tidlig da jeg kom bråkende opp bakkene til bryggeriet. Det er langt å kjøre tilbake fra Oslo Beer Week, og de var ikke framme i Voss før kl. 3 om natten kvelden før.

Foto: Per Øyvind Arnesen

Foto: Per Øyvind Arnesen

Selve bryggeriutstyret kommer fra Portland, og er flittig brukt av Ian som er brygger. Det var bare så vidt det fikk plass inn døra i kjelleren, og vi spøker litt med at det nå er jubileumsbrygg – mens de andre har brygg nummer 100, 500 og så videre, skal de nå i gang med brygg nr 10. Bryggeriet er topp moderne, og jeg kikker stort på koblingsplaten der man kan pumpe omtrent alle veier. Det er noe litt annet en slangene vi bruker i hobbybryggeriet vårt hjemme. Mye artig malt fra Castle har de også.

Foto: Per Øyvind Arnesen

Foto: Per Øyvind Arnesen

Mye av ølet er inspirert av lokale tradisjoner med eldhus, i tillegg har de noen artige varianter slik som bringebær-ale laget for Aku aku. Ølet har i alle fall fått ben å gå på, og selges på Tre Brør i Voss, Cardinal i Stavanger og Aku Aku og Grünerløkka Brygghus og en rekke andre steder i Tigerstaden. Flere gjæringstanker er på planen slik at produksjonen kan utvides enda mer. Etter Oslo Beer Week var de jo nesten tomme, men Dag mener at det ikke er noe problem – det er jo bare å brygge mer!

Etter en tur innom Voss bærer veien videre mot Flåm. Ægir Bryggeri er et kapittel for seg, og veiene tilbake over fjellet er som en lang rekke postkort. Får du drar fra Flåm bør du også ta en tur oppom Brekkefossen, 290m stigning gir en fantastisk utsikt. Kjør gjerne over Aurlandsvegen slik at du slipper Lærdalstunnelen men får med deg den fantastiske utsikten over fjellet. Omveien om Årdal og Tyin over mot Fagernes er også flott, og må du rekke hjem til jobben starter igjen er E16 egentlig en ok fartsetappe. Å bruke 40 mil fra Flåm til Oslo er nok ikke strakeste vegen, men du, så flott.

Foto: Per Øyvind Arnesen

Foto: Per Øyvind Arnesen

Foto: Per Øyvind Arnesen

Foto: Per Øyvind Arnesen

Faksimile: Google Maps

Faksimile: Google Maps

 

 

 

Andre artikler i serien

Historien om nordmannen som startet Japans første bryggeri

E.C. Dahls Bryggeri sin Kong Vinter vant internasjonal ølkåring

Det er en revolusjon på gang

Hva drikker øl- og matfolket til fårikål?

Ekspedisjonen over vidda

Øl og svingete veier – og sjokolade?

Ægir på Mackmyra-fat

Skriv en kommentar