Nøgne Ø lager 2 eksklusive festivaløl

Høsten er høysesong for ølfestivaler, og de aller fleste kommer til å ha besøk av Nøgne Ø. Bryggeriet har i den anledning brygget 2 øl eksklusivt til festivaler, som er singlehop øl med henholdsvis tsjekkiske Premiant humle og tyske Mandarina.

Nøgne Ø lager 2 eksklusive festivaløl

Sjefsbrygger Kjetil Jikiun skjenker øl under et tidligere arrangement på Nøgne Ø

Fakta

Nøgne Ø ble stiftet vinteren 2002 av Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun. Bryggeriet har høstet priser og anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt og er i dag et av Norges mest profilerte bryggerier.

Det er en lite skjult hemmelighet at Nøgne Ø er glade i humle og deres siste suksess Global Pale Ale inneholder ikke mindre enn 13 forskjellige humler fra hele verden. Ølene deres er mer populære enn noensinne og publikum forventer spennende og innovative brygg fra Grimstad bryggeriet.
«Vi er nødt til å ha med spennende ting til de som kommer for å besøke standene våre under festivalen, og derfor har vi valgt å lage to øl kun til festivaler denne høsten» sier bryggerimester Kjetil Jikiun til Ølportalen.
«Vi kontaktet vår humleleverandør i Tsjekkia, og spurte hvilke spennende humler han hadde som ikke var fritt tilgjengelige på markedet. Han foreslo tyske Mandarina og tsjekkiske Premiant, og begge var humler som har gitt spennnede og unike øl til denne høstens festivaler» fortsetter Jikiun.

Foto: Tom Young

Foto: Tom Young

Nøgne Ø Imperial Premiant India Pilsner

Premiant Premiant er en tsjekkisk humle utviklet i 1996 som er kjent for å kunne brukes både som en bitterhetshumle og som en aromahumle. Den kan minne litt om Saaz som er den orginale Pilz humlen, selv om den har en høyere alphasyre og gir en myk bitterhet.

«Dens slektskap med Saaz gjorde at vi valgte å gå for en pilsner, men det kunne ikke være hvilken som helst pilsner. Det er en Imperial pilsner på 9-10% med mye humle, og kalles internt bare for «IPIP». Vi ble overrasket over hvor fruktig humlen var.» uttaler Jikiun.

Ølet kommer til å ha premiere under Bryggerifestivalen i Trondheim, som går av stabelen neste uke.

Nøgne Ø Mandarina IPA

Den tyske humlen Mandarina er en ny-utviklet humle, som er en fremtredende smaks- og aromahumle. Den kjennetegnes med sin mandarina karateristikk, og har en ren bitterhet som stilen IPA krever.

«Vi ble overrasket over hvor krydret den var i forhold til hva vi forventet, og at den var mindre fruktig. Den er både unik og annerledes i forhold til mange andre humlesorter vi bruker, og ølet har en del fellestrekk mot engelsk IPA fremfor amerikansk IPA.» sier Kjetil Jikiun i en kommentar.

Vil få nasjonal distribusjon

Ølene vil kun være å få tak i på ølfestivaler rundt om i landet denne høsten, men vil til vinteren få distribusjon også til barer, restauranter og potensielt også Vinmonopolet. Det vil da bli brygget nye, ferske batcher for distribusjon, da ølene er ferskvare. Mandarina IPA og Imperial Premiant India Pilsner er to av  flere nye øl som har kommet fra Nøgne Ø de siste månedene og vil være starten på en rekke øl som vil bli brygget til denne typen eventer i årene som kommer.

Skriv en kommentar