Månedens Hjemmebrygger: Mysan Brewing

Marthe Teigen (35) aka «Mysan Brewing» er en av de få kvinnelige bryggerne i Bergensmiljøet men lar seg ikke stoppe av den grunn. Fasinasjonen for øl og brygging har tatt skikkelig av for henne i løpet av det siste året. Ølportalen har slått av en prat om brygging med den blide nordlendingen.

Månedens Hjemmebrygger: Mysan Brewing

 

Hva inspirerte deg til å begynne å brygge, og hvor lenge har du holdt på?

Jeg har alltid vært glad i godt øl, og etter at jeg fant ut at jeg ikke tålte vin ble det naturlig å utforske ølets verden mer. Etter ett år i London, der jeg fikk stor interesse for både engelsk øl og cider, flyttet jeg til Bergen i 2011 og her ble jeg kjent med mange artige ølmennesker i Venner Av Nøgne Ø. Der var det jo en del hjemmebryggere ,så, og da tenkte jeg at hvis de kan, så kan jeg! 🙂 Mitt første brygg var et sambrygg i oktober 2012.

Hva slags utstyr bruker du?

Jeg bruker en 25 liters kjele, og etter at jeg begynte med all-grain bruker jeg en kjøleboks til å meske i. Jeg fikk tak i en billig spiralkjøler, og den funker veldig bra. Det er ikke så mye utstyr som skal til for å brygge, og spesielt ikke siden jeg begynte med partial mash, dvs. med spraymalt og steeping av spesialmalt. Det gir helt greit øl, og jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger på det jeg brygger. I tillegg bruker jeg programmet BeerSmith for å mekke oppskrifter.

Marthe-Teigen--3b

Hva slags øltyper brygger du, og hvor ofte?

Jeg har til nå prøvd meg på stout, India pale ale, American pale ale (APA), porter og blonde i forskjellige varianter og synes alt er like gøy. Det morsomme er å prøve en ny type hver gang for å se hvordan den blir. Jeg har blant annet prøvd meg på en APA med honning og havre («Ausvatn»), en bringebærporter («Go’e bausæ») og en blond med tranebær («Mæstæ Blond»). Det kommer litt an på inspirasjonen hvor ofte jeg brygger, men vil nok si ca. en gang i måneden, i alle fall hvis vi tar med sambryggingsprosjekter.

Kan du kort beskrive en vanlig bryggedag?

Det tar sjelden en hel dag, og er gjerne noe jeg gjør etter jobb. Jeg har hatt god hjelp av å ha med andre jenter som vil lære å brygge. Siden jeg brygger både spraymalt og all-grain er jo bryggingen litt forskjellig fra gang til gang. For begge metoder begynner gjerne bryggingen et par dager før med å sette en gjærstarter. Det har hendt jeg har brukt tørrgjær og da rehydrerer jeg denne samme dagen som jeg brygger. Med spraymalt så koker jeg opp maltekstrakt og vann i en kjele mens jeg trekker steeping-malten på ca 67 grader i en halvtime. Så tilsettes humle og annet stæsj mens kokingen pågår. Etter det er det avkjøling med spiralkjøler og vannslange. Så bærer det ned i gjæringsspannet, og da er det viktig å kauke (rope) godt. Der jeg kommer fra er «gjærkauk» en viktig del av bryggingen som sikrer godt og sterkt øl! 🙂 Så alt i alt bruker jeg fra 3-4 timer inkludert rengjøring av utstyret.

Hva er din favorittølstil, og har du noen inspirasjonskilder for bryggingen?

Det er vanskelig å si hva favoritten er. Jeg liker godt å eksperimentere med forskjellige stiler, gjerne med frukt og bær som ingredienser. Men jeg tror kanskje jeg må si at APA er en av favorittene å brygge. Det er gøy å finne nye humlekombinasjoner som funker, og i tillegg er det en veldig lettdrikkelig ølstil. Jeg blir inspirert av nye øl jeg smaker, og som øldommer har jeg jo fått smakt mye forskjellig. I tillegg er jeg stadig innom Valken (Vinmonopolet i Valkendorfsgate, red. anm.) for å se om det er kommet noe nytt som må smakes. Jeg benytter også gjerne boka «Brewing Classical Styles» av Jamil Zainasheff  for å finne ei grunnoppskrift jeg kan jobbe ut fra, og tar det derfra.
Siden jeg liker å være litt kreativ, tegner jeg også mine egne etiketter, og som den ekte nordlendingen jeg er, får alle øl nordnorske navn. Et eksempel er «Ausvatn» som er det vannet som blir liggende i ei mølle etter en oversvømmelse. Ølen var en amerikansk pale ale med havre som ble veldig grumsete, så da måtte det jo bli det navnet. 🙂
MMarthe Teigen -4

Har du utvidelses- eller oppgraderingsplaner?

Nå er jeg så heldig at jeg har funnet meg en ølbryggermann som jeg skal flytte sammen med med til høsten, så da blir det nok en sammenslåing av bryggeutstyr. Da har jeg tilgang på 36 liters kjele og induksjonsplate. I tillegg blir det nok noen flere sambrygginger, bare vi blir enige om navn. Vet ikke hva som er best av «Monstermysan» eller «Mysanmonster»! 😀 (Fra «Mysan Brewing» og «Monster Brew»)

Hvor blir det av ølet du brygger?

Det meste går rett til eget forbruk, men noe blir gitt vekk til venner og familie. I tillegg har jeg jo vært med på både øldommerkurs og VANØ-kvelder der hjemmebryggere tar med og smaker øl hos hverandre. Til høsten blir det vel en konkurranse eller to også.

Er det noe mer du vil formidle til omverdenen?

Livet er for kort til å drikke dårlig øl, så begynn å smake på alt det deilige ølet som finnes der ute. Ølbrygging er også en koselig og matnyttig hobby som passer for alle, så det er bare å ta turen innom din nærmeste bryggebutikk eller bestille på nettet og sette i gang. Hvis noen vil starte et jentebryggelaug i Bergensområdet er det bare å si fra. 😉

Vis kommentar

  1. har smakt noen av sortene og de er kjempegode etter min smak 🙂 Stå på Marthe 🙂

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.