Slettnes Bruk: Verdens nordligste bryggeri – på fastlandet

Det startes nye bryggerier nesten hver måned her til lands, og flere er i planlegging. Et av disse er Slettnes Bruk, som vil bli verdens nordligste bryggeri - på fastlandet. Slettnes Bruk har store bryggeriplaner på et lite sted, der de skal etablere bryggeriet sitt i Mehamn i Finnmark med sine 700 innbyggere.

Slettnes Bruk: Verdens nordligste bryggeri – på fastlandet

Bildet er hentet fra bryggeriets hjemmesider.

Samarbeid med Nøgne Ø

Planene har vært lenge på tapetet, og allerede i 2010 startet samtalene mellom gründer Lasse Meholm, Nøgne Øs bryggerimester Kjetil Jikiun og Nøgne Øs daglige leder Tore Nybø. Kun Kjetil Jikiun har blitt med prosjektet videre og skal være med å utvikle unike øl med solid lokal forankring.

– «Tanken er å etterhvert finne de rette menneskene som kan utvikle og forme bryggeriet. Det er viktig å finne disse menneskene, siden min tid naturligvis er mye bundet opp med Nøgne Ø.» uttaler Kjetil Jikiun.

Den orginale tanken til Slettnes Bruk var å bruke Nøgne Ø som grossist, både nasjonalt og internasjonalt. Denne idéen har blitt litt forandret, men de kommer etter planene til å bruke flere like elementer til distribuering og eksport. Nettopp eksport er også noen Slettnes har mange tanker om, og de satser på at hele 50% av produksjonen eksporteres første året. Et øl brygget med reinhorn er blant annet et slikt øl, som bryggeriet håper blir en stor suksess i Japan der reinhorn er ansett som et potensmiddel.

Øl med lokal smak

Selv om råvarer som humle, malt og gjær må kjøpes importert, vil det også bli brukt lokale råvarer som multer, krøkebær og reinhorn. «Målet er å lage helt unike øl, der krydderne vil være hovedpunktene» sier Jikiun til Ølportalen. Det skal også gjøres eksperimenter med bruk av lokalprodusert korn, da Pasvik har et unikt mikroklima gjør dyrking av de nordligste kornåkrene i Norge. Jikiun forteller videre at å få frem historien rundt bryggeriet også blir veldig viktig, og få frem hvor ekstremt og unikt klimaet kan være i disse traktene. Etter det Ølportalen får opplyst vil det være mulig å tegne aksjer i bryggeriet en stund til, mer info kan sees på bryggeriets hjemmesider.

 

Skriv en kommentar