Endelig et nytt bryggeri på trappene i Bodø

Endelig er det noen som tørr å starte opp et mikrobryggeri også i Bodø. Etter lang tid der man har sett nye bryggerietableringer i andre større og mindre byer, skal Bodø igjen settes på Norges bryggerikart.

Endelig et nytt bryggeri på trappene i Bodø

 

Det som først var ment å være et mindre bryggelaug for interesserte hjemmebryggere ble raskt oppjustert, og etter anbefalinger fra andre kjente bryggere i landet endte ideen til slutt på et mikrobryggerianlegg på 2 x 800-liters tanker fra England, og Bådin var et faktum.

Skikkelig utstyr må til!

Skikkelig utstyr må til!

Bryggeriet ble stiftet 21 desember 2012 av fem ivrige og ølinteresserte karer med god erfaring og bakgrunn fra hjemmebrygging. I all hovedsak skal  bryggeriet drives av Andreas Myrvold, Morten Iveland og Eirik Hugaas Ofstad, og ellers med god hjelp fra Thomas Strøm og Hallvard Skar Pedersen, som bor andre steder i landet.

På en kald og våt sommerdag i Nord-Norge møter jeg ølgründerne i deres bryggelokale i et næringsområde sørøst for bysentrum. I et nokså lite og oppusset lokale er det full aktivitet. Bryggeriet trenger fortsatt noen mindre monteringer, men testbrygging er allerede i gang. I tillegg ligger det sekker med de fineste råvarer for ølbrygging litt rundt omkring.

Bådin 3

Organisert kaos?

Ikke siden Nordlandsbryggeriet la ned i 2000 har det vært satset på kommersiell ølbrygging, foruten Bryggerikaias korte periode som bryggeripub, og den lille kaféen Markens Grøde på Kjerringøy som til tider kan tilby sine gjester hjemmebrygget øl. Med så lite aktivitet med ølproduksjon virker dette også å ha satt sitt preg på utelivet i Bodø. Selv til dags dato har ingen puber eller utesteder kunne tilbudt noen spennende øl på tap, og øl fra mikrobryggeri som Nøgne Ø er knapt å oppspore.

Bådin 4

Til et mikrobryggeri hører ordentlige råvarer.

Dette var også inntrykket bryggerne hadde, og er bakgrunnen for oppstarten av et bryggeri der råvarene er i fokus. Her gjøres alt for hånd; de maler sin egen malt, tapper, korker og limer etiketter på flaskene. Selve navnet, Bådin, skal stamme fra en gammel skrivemåte av Bodin som er navnet på området og den tidligere kommunen som omringet Bodø.

Det skal ikke være lett å starte et bryggeri i kongeriket Norge, og store investeringer må til både økonomisk sett og i form av mange dugnadstimer. I tillegg er byråkratiarbeidet en stor prosess i seg selv. Dermed er det vanskelig å avgjøre når de første ølene ruller ut av Bådin bryggeri, men bryggerne håper salget er i gang før høsten setter skikkelig inn.

Spente bryggere (og det er den lokale artikkelforfatteren også)

Spente bryggere (og det er den lokale artikkelforfatteren også)

I første omgang er planen å brygge en pale ale og en belgisk wit, noe som kan være lurt for ikke å skremme Bodøværinger med for kraftige øltyper. Etter hvert er planen å legge seg på fem basisøl, og i tillegg kunne eksperimentere litt utover disse. I starten vil alt øl bare være tilgjengelig på flaske, og bare på utesteder og restauranter. Når det er sagt har interessen for Bodø-produsert øl vært stor, og det følger en lang liste over serveringssteder som svært gjerne vil selge øl fra Bådin.

I tillegg til å være gode hjemmebryggere får bryggerne gode tips og råd fra andre erfarne bryggere, og ikke minst den anerkjente hjemmebryggeren Erlann Eldorsen som i sin tid ble norgesmester og fikk brygget sitt øl hos Nøgne Ø.

Inngangspartiet

Inngangspartiet

Etter en lang samtale med bryggerne om øl og ølbrygging er det blitt sent på kveld og på tide at jeg vender hjem, men bryggerne har enda noen arbeidstimer og en del «business talk» foran seg. Det er nok noen slitne bryggere jeg forlater den kvelden, men ansiktene røper en stor spenning og pågangsmot knyttet til lanseringen av de første ølene fra Bådin.

Vi venter i spenning!

Bådin har egen hjemmeside og er på Facebook 

Artikkelen har tidligere vært offentliggjort på Fofferns Ølblogg.

 

Skriv en kommentar