Ukens anbefalte øl – Nøgne Ø Brown Ale

Gode eksempler på klassiske ølstiler er ikke alltid like lett å finne, spesielt om man får øl fra håndverksbryggerier. Her er det bryggernes tolkning som går til grunn, og de fleste etiketter burde nesten være merket med "inspirert av gitt ølstil". Men det finnes øl som er meget gode eksempler på gitte ølstiler, og Nøgne Ø Brown Ale er et klassiske eksempel på akkurat et slikt øl.

Gode eksempler på klassiske ølstiler er ikke alltid like lett å finne, spesielt om man får øl fra håndverksbryggerier. Nøgne Ø Brown Ale er et gledelig unntak.

Nøgne Ø Brown Ale  Bilde: Nøgne Ø

Nøgne Ø Brown Ale Bilde: Nøgne Ø

 

Gode eksempler på klassiske ølstiler er ikke alltid like lett å finne, spesielt om man får øl fra håndverksbryggerier. Her er det bryggernes tolkning som ligger til grunn, og de fleste etiketter burde nesten være merket med «inspirert av gitt ølstil». Men det finnes øl som er meget gode eksempler på gitte ølstiler, og Nøgne Ø Brown Ale er et klassiske eksempel på akkurat et slikt øl.

Ølstilen stammer fra 1700-tallets England, og var tradisjonelt med en høyere alkohol enn engelskmennenes daglige «pints» med milds. Enkelte utgaver var også brygget 100% med brown malt, uten at det helt kan sammenlignes med dagens brown malt. Resultatet i Nøgne Ø sitt tilfelle er en «typeriktig» brown ale, som ikke er ekstrem men godt balansert.

Deilig, maltdrevet duft av mørk toast, karamelliserte nøtter og ikke minst et lett bakteppe av etiopisk kaffe og melkesjokolade. Meget innbydende, med en mørk, jordbrun farge og moccafarget skum.

Når man drikker den oppdager man en lett, balansert kropp og harmoniske smaker. Ølet har kanskje en tanke for mye preg av røstet malt, men deilige smaker av brunsukker, rugbrød og mørke frukter.

Denne ølstilen er et fantastisk matøl, om man finner et godt eksempel på stilen. Og nettopp det er Nøgne Ø Brown Ale, en godt og allsidig matøl. Grunnet sin lave bitterhet går den bra i sauser og gryter, og kan være morsom å prøve i iskremer. Den går bra til godt krydret lyst kjøtt, og nesten alle typer mørkt kjøtt som varmebehandles lenge: lammegryter, svineknoke, helstekt ytrefilet av okse og grillet mørbrad. For å nevne noen eksempler.

Har du brukt denne ølstilen eller øl til mat tidligere? Del gjerne dine erfaringer med oss i kommentarfeltet.

Skriv en kommentar