3 oppskrifter med øl og jordbær

Ølkokken har kreert 3 oppskrifter til ære for en av naturens underverker, og her er det bare å henge i mens du enda kan få noen av verdens beste jordbær. Nemlig norske!

3 oppskrifter med øl og jordbær

Disse oppskriftene ble først publisert på Høyt Skum

Jeg er, som du kanskje har skjønt, en dessertglad kokk. Og få ting er bedre enn frukt og grønnsaker fra Norge, med jordbær som den ukronede fruktkongen. Derfor har Ølkokken kreert 3 oppskrifter til ære for en av naturens underverker, og her er det bare å henge i mens du enda kan få noen av verdens beste jordbær. Nemlig norske!

Jordbærsalat med surøl

Denne oppskriften er så enkel og så god, at det virker for godt til å være sann. Her brukes melis for å fremheve jordbærets naturlige sødme, og surøl for å skjære gjennom friske opp retten.  Alt du trenger å gjøre er å renske jordbærene, så lar du ølet gjøre resten. Jeg vil anbefale at man bruker et surøl tilsatt frukt, slik klassikerne kriek (kirsebær) eller framboise (bringebær) med en klar syre i seg.

jordbærsalat med surøl

15 minutter tilberedning
Til 4 personer
Lett å lage

Ingredienser
400 gr norske jordbær – rensket og oppdelt
1 ss melis
0,3 dl frukttilsatt surøl som f.eks Kriek eller Framboise

Rens og kutt opp jordbærene i passe biter. Tilsett melis og vend om. Tilsett derretter ølet. Melisen vil gjøre jordbærene enda søtere, mens ølet bidrar med syre som frisker opp retten. Tilsett litt friske urter som mynte, engsyre eller lignende. Server gjerne avkjølt, da er det enda friskere.

Nyrørte jordbær med brown ale sveler

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men nyrørte jordbær på sommeren er gode barndomsminner. Enten det var på brødskiven, eller slik som i denne oppskriften med svele. Selv om min bestemor ikke brukte øl i sine sveler, så harjeg modifisert oppskriften til å inneholde litt brown ale. Denne stilen har en karakter av toast, karamell og mørk malt, noe som er med på å løfte smaken på svelene til et nytt nivå.

Nyrørte jordbær med brown ale sveler35 minutter tilberedning
Til 8-10 sveler
Lett å lage

Ingredienser
2 egg
1 dl sukker
3 1/2 dl kefir eller kulturmelk
1/2 dl brown ale
4 dl hvetemel
1 ss smeltet smør
1 ts natron
1krm salt

1 kurv jordbær

Visp egg og sukker til sukkeret er helt oppløst, slik at man unngår krystallisering. Sikt hvetemel i melken og ølet, sammen med natron, salt og smør. Dette vispes så til en glatt røre, som igjen skal stå i 15-20 minutter.

Legg en øse med røre på panne. Jevn eventuelt røren ut med øsen om nødvendig. Stek svelene lys brune på hver side ved middels varme. Om du opplever problemer med at svelene henger seg opp på platen, trengs det litt fett i røren. Smelt derfor litt smør å bland i røren.

Kutt jordbærene i biter, og knus dem med skje eller gaffel. Om jordbærene ikke er søte nok, tilsett litt melis til ønsket søthetsgrad.

Server svelen varme med rørte jordbær, og eventuelt litt smør og brunost.

Hveteøl i jordbær

Is ligger veldig høyt oppe på listen min over favorittdesserter. Dette er en forholdsvis enkel is oppskrift, som man enten kan fryse direkte i fryseren med omrøring, eller i ismaskin. Jeg liker å bruke hveteøl i denne typen fruktige iser, da hveteølet selv har mye fruktestere fra gjæren. En deilig miks, om jeg får si så selv.

hveteøl is

20 minutter tilberedning + 8 timer frysing
Til 8 posjoner
Lett å lage

Ingredienser
1 boks kokosmelk
2 ss melis
300 gr norske jordbær
½ lime
1 ss melis
½ dl øl
6 toppede ss youghurt

Kokosmelkboksen settes i kjøleskapet over natten, dette gjør at det skilles ut en del væske i bunnen av boksen. Dette ønsker man at blir igjen i boksen, og at kun en tykkere kokosmasse taes ut. Denne piskes så med melisen

Rensk og kutt opp jordbærene i mindre biter. Ta over melisen og saften fra limen i en bolle, rør rundt og la det stå å marinere seg i 15 minutter. Dette vil bringe fram mer smak i bærene, samt gi en deilig sjy fra bærene.

Pisk sammen kokoskremen og yoghurten, før du rører inn de marinerte jordbærene og ølet. Disse kan puttes i ismaskin om man har det, og det vil være med på å minske innholdet av krystaller i isen. Om man ikke har ismaskin kan man røres mens den er i fryseren, hver halvtime. Dette vil være med på å bryte ned krystallene, så godt det lar seg gjøre.

Jeg håper det smaker og at du også bruker råvarer som er i sesong!
- Ølkokken - 

Skriv en kommentar