Anmeldelse: Ølbrygging – Fra Hånd til Munn

Denne høsten er virkelig tiden for ølbøker, og den første boken i butikkene er Ølbrygging - Fra Hånd til Munn. Dette er en bok skrevet av av to forholdsvis ukjente blad i ølverdenen, men den er fylt med kjente navn fra hele Norge. Kjetil Jikuin (Nøgne Ø), Espen Lothe (Kinn Bryggeri) og Mike Murphy(Lervig) er bare noen av navnene som har bidratt, til det som er en underholdende bok for ølelskere.

Anmeldelse: Ølbrygging – Fra Hånd til Munn
“Ølbrygging – Fra Hånd til Munn” av Colin Eick og Thomas Horne (Kagge Forlag, 205 sider)

Interessen for hjemmebrygging har eksplodert de siste årene, og stadig flere nyhetskanaler rapporterer om øl og hjemmebrygging. Det er det ingen tvil om at markedet har fått med seg, og det kommer flere hjemmebryggerbøker denne høsten. Denne boken ble initialisert av den forholdsvis ferske hjemmebryggeren Colin Eick, som savnet mer kunnskap om hjemmebrygging på norsk. Sammen med fotograf Thomas Horne dro de rundt om i Norge, og samlet erfaring og historier fra flere av de norske håndverksbryggeriene.

Boken starter sågar med en liten historieinnføring i øl, noe som gjør at man får en litt dypere forståelse for faget. Anmelderen skulle gjerne sett en litt dypere gjennomgang av den norske historien og dens gamle hjemmebryggertradisjoner, selv om det kan argumenteres at det ikke er bokens hovedmisjon å formane om.

Man får også en god innføring og guiding til noen av de mest vanlige ølstilene tilgjengelig i dag, deres historie og hva man kan forvente av smaker og aromaer av disse. Alle stiler er ikke inkludert, og selv om alle stiler ikke er inkludert, burde det kunne være med å gi hjemmebryggere og ølentusiaster inspirasjon til å prøve noen nye øl. Hver enkelt råvare blir også gjennomgått, inspirasjon til hvordan man skal nyte ølet og mer. Det er med andre ord ikke bare snakk om hjemmebrygging i boken, men om øl i sin helhet.Ølbrygging Fra Hånd til Munn

Boken har fokus på brygging med malt, og selv om brygging med ekstrakt er nevnt blir det nesten litt neglisjert av forfatterne. De har også valgt å fokusere på BIAB (brew in a bag) metoden som er en god metode for nybegynnere, men som også har sine begrensninger. Selv om teknikker, utstyr, råvarer med mer gjennomgås, er det ikke utdypende nok til gi veldig mye mer info til den litt erfarne hjemmebryggeren. Det er dog interessant nok, og kan gi noen gode påminnelser til leseren. Forfatterne har også krydret artiklene med en litt personlig tone, dessverre med lite hell. Det roter til avsnittene, og burde heller vært separat fra helheten.

Den siste delen av boken personifiserer noen av Norges mest profilert bryggere, både profesjonelle og hjemmebryggere. Man får tips fra hver enkelt brygger og bryggelag, og ikke minst noen av deres best oppskrifter. Anmelderen har ikke testet noen av oppskriftene, men her kan man finne oppskriftene på noen av Norges mest solgte håndverksøl som Ægirs IPA, Lervigs Lucky Jack og Nøgne Øs #100. Så det er ikke noen tvil om at det er mye kunnskap bak oppskriftene, og da er nesten garantert vinnere for hjemmebryggere i alle kategorier. At bryggerne i tillegg har gitt forfatterne gode personlige historier, er klart med på å gjøre både oppskriftene og personene med underholdende.

Boken “Ølbrygging – Fra Hånd til Munn” er en god introduksjon til hjemmebrygging, og en god bok å ha i hyllen for alle ølentusiaster. Selv om boken ikke er en veldig teknisk bok, er den skrevet på en lettleselig og personlig måte. Designet er moderne og tiltrekkende, og gir leselyst. Den har dog noen svakheter i fakta, grundighet og til tider språkbruken i boken. Dette trekker ikke mye ned, men er nok til at man biter seg merke i det om man er bevist på slike type ting. Når det er sagt er ikke dette den mest gjennomgående hjemmebryggerboken på markedet, heller ikke på norsk. Det er dog en bok alle ølinteresserte bør ha i bokhyllen, da den gir en god introduksjon til håndverksøl og verdens beste hobby: Hjemmebrygging.

Vis 2 kommentarer

  1. Det er vel Mike Murphy på Lervig som har bidratt.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.